Tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?
Hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken tapu harcını daha az ödemek için bazı kimseler tapu değerini olduğundan daha düşük bir miktarda gösterebiliyor. Peki, tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?
Tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?
Gayrimenkullerin tapu devir işlemlerinin gerçekleşmesi için tapu dairesinde belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Söz konusu harç bedeli, gerçekleşen alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor.
Hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken harcı, daha az ödemek için bazı kimseler tapu değerini olduğundan daha düşük bir oranda gösterebiliyor. Peki, tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?
Bu durumun tespiti halinde ise tapu harcı cezası kesiliyor. Bu hususta, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, bir rehber hazırlandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı farklı kurum ve kuruluşlardan alınan bu verileri analiz etmekte ve vergisel yükümlülüklerin mükellefler tarafından tam ve doğru bir biçimde yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Bu kapsamda gayrimenkullere ilişkin olarak ödenmesi gereken harçların doğruluğu kontrol edilmekte ve eksik ödenen miktarlar, vergi dairelerince mükelleflerden cezalı olarak tahsil edilmektedir.
Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir:
a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler),
b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler,
c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar,
d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar,
e) Rücularda rücu eden taraf,
f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.
Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir.
Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.
Tapuda satış nasıl yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com