Tapu gerçek satış bedeli beyan edilmezse ne olur?
Tapuda yapılan tapu devir işlemi için ödenecek harç gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Peki, tapu gerçek satış bedeli beyan edilmezse ne olur?
Tapu gerçek satış bedeli beyan edilmezse ne olur?
Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Yapılan işlem için ödenecek harç ise gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.
Taşınmaz malın gerçek satış bedeli ne ise, bu tutarın beyan edilmesi gerekiyor. Eğer satış bedeli belirlenen rayiç bedelinden fazlaysa yine yapılan gerçek satışın beyan edilmesi ve bu bedel üzerinden harç ödemelerinin yapılması gerekiyor. Bu hususta, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, bir rehber hazırlandı.
Hazırlanan rehber gereğince; Gelir İdaresi Başkanlığı farklı kurum ve kuruluşlardan alınan bu verileri analiz etmekte ve vergisel yükümlülüklerin mükellefler tarafından tam ve doğru bir biçimde yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Bu kapsamda gayrimenkullere ilişkin olarak ödenmesi gereken harçların doğruluğu kontrol edilmekte ve eksik ödenen miktarlar, vergi dairelerince mükelleflerden cezalı olarak tahsil edilmektedir.
Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir:
a) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler),
b) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler,
c) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar,
d) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar,
e) Rücularda rücu eden taraf,
f) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.
Tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek alım satım bedellerinin beyan edilmesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com