02 / 05 / 2024

tapu şerhi süresi ne kadar

tapu şerhi süresi ne kadar

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Şerh şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi süresi ne kadar?

2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar?

Durumu olmayan kişilerin kamu arazisi üzerine gecekondu inşa etmesi üzerine verilmiş hak sağlayıcı bir belgeye Tapu tahsis belgesi denir. Peki, 2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar? İşte detaylar..

Ölen kişinin tapusu alınmazsa ne olur? Tapu intikalinin süresi var mı? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?

Eğer bir kişinin ölümüne rağmen tapu intikali gerçekleştirilmezse ne olur? Tapu intikali için bir süre sınırlaması var mıdır? Tapu intikal işlemi için tüm mirasçılar gerekmekte midir? İşte ayrıntılar...

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!

Tapuya şerh koymak, gayrimenkul sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlama amacıyla yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Tapuya konulan şerh tapu siciline işleniyor. Peki, Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar oldu! 2022 tapu şerhi ücreti...

Kira sözleşmesi tapu şerhi harcı 2018!

Ev ve işyeri kiralamalarında tarafların imzalamış olduğu kira sözleşmesi tapuya şerh edilebiliyor. İşte kira sözleşmesi tapu şerhi harcı 2018..

Tapu şerhi harcı 2017!

Tapuda genellikle gayrimenkul sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için şerh konulabiliyor. Peki, tapu şerhi harcı 2017 ne kadar?

Tapu şerhi harcı 2017!

Tapu şerhi, gayrimenkul tapusu üzerinde gayrimenkul sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için konulabiliyor. İşte tapu şerhi harcı 2017..

Tapu şerhi harcı 2016!

Gayrimenkul sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Tapuya konulan şerhler için ödenecek harç, şerhin türüne göre değişkenlik gösteriyor. İşte tapu şerhi harcı 2016..

Tapu devir süresi!

Bir gayrimenkulün devir işlemleri, taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlem için öncelikle tapu dairesinden randevu alınıyor. Peki, tapu devir süresi nedir? İşlemler ne zaman tamamlanır?

Tapu tescil davası zamanaşımı süresi!

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil edilebilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Dava Hazineye karşı açılıyor. Peki, dava ne zaman açılır? Tapu tescil davası zamanaşımı süresi nedir?

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Bir mülke sahip olan ortakların sayısı, hisse yüzdeleri ve isimlerini gösteren tapu çeşidine hisseli tapu deniyor. Hisseli tapularda ortaklık bozulabiliyor. İşte, hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi dava süresi!

Tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Gayrimenkul hukukuna göre, tapu tahsis belgesi tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı vermiyor. Peki, tapu tahsisi belgesi ne kadar süre geçerli? İşte, tapu tahsisinin geçerlilik süresi!

Satış vaadi şerhi süresi!

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile tapuya şerh konulabiliyor. Tapuya satış vaadi şerhi konulabilmesi için gerekli belgeler ile tapuya müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, satış vaadi şerhi süresi nedir?

Tapu şerhi sorgulama!

Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Peki, tapuda şerh olup olmadığı nasıl sorgulanır? İşte tapu şerhi sorgulama..

tapu şerhi süresi ne kadar Haberi

tapu şerhi süresi ne kadar

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Bu şerhler 3 ayrı gruba ayrılıyor: Şahsi hakların şerhi, Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh, Geçici tescilin şerhi.


Şahsi haklar, genellikle taraflar arasındaki bir borç ilişkisinden doğan haklar olup hak sahibi tarafından ancak borçluya karşı ileri sürebiliyor. Şerh edilebilecek haklar şu şekilde sıralanıyor:


- Sözleşmeden doğan şufa(önalım), iştira(alım), vefa(geri alım), rehinli alacaklının serbest dereceden yararlanma hakkı,

- Adi kira, hasılat kirası ve bağışlayana rücu(geri dönme) şartı,

- Kat irtifakı kurulması vaadi ile gayrimenkul satış vaadi.


Bir şahsi hakkın tapuya şerh edilebilmesi için tarafların o hakkın şerh edilmesi hususunda anlaşmaları gerekiyor. 


Şerh malik veya temsilcisi tarafından yazılı bir şerh istemi üzerine yapılabiliyor.


Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya...