03 / 05 / 2024

tapuda yabancılardan istenen belgeler

tapuda yabancılardan istenen belgeler

2644 sayılı Tapu Kanununun Mayıs ayında yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesine göre yabancılar, Türkiye' den mütekabiliyet şartı olmadan gayrimenkul sahibi olabiliyor...

Kiracılardan istenenler değişti: Kredi indeks raporu, adli sicil kaydı, 2 yıllık peşin kira ödemesi! Ev sahipleri dikkat

Yüzde 25 zam sınırı sebebiyle mağdur olan ev sahipleri, artık evlerini boş tutacaklarını söylüyor. Ayrıca, kiracılardan istenen belgeler de sık sık gündem oluyor. İşte evi kiraya verirken istenen o belgeler...

AVM’lerde yabancı yatırımcıların oranı yüzde 20'lere geriledi! Dövizle kira ödemeleri geri mi geliyor?

Yabancılar Türkiye'den çıkmaya başladı. Bu durum AVM'lere de yansımaya başladı. AVM'lerde yabancı yatırımcıların oranı yüzde 30'lardan yüzde 20'lere kadar geriledi. 

Yabancılardan para en çok gayrimenkule geldi: 3.6 milyar dolar!

Türkiye'ye 2023’te gelen 10.6 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın 3.6 milyar doları yabancılara satılan gayrimenkullerden geldi.  Vatandaş, “Yabancıya serbest, yerliye kota, bu kadar satış olursa ev fiyatlarının uçması normal”  diye tepki gösterdi.

Yabancılardan kaç milyar dolar geldi? 

Son 20 yılda Türkiye’ye 802,1 milyar dolar kaynak getiren ve burada kazandığı 266,3 milyar doları ülkelerine transfer eden yabancılar, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı olan 2023’e girerken Türkiye’de 519,2 milyar dolarlık bir varlık ve alacağa sahipler. İşte X'de konu ile ilgili yapılan yorumlar...

Konut ve devre mülk ilanları üzerinden ev sahiplerine ulaşan dolandırıcılardan yabancı yatırımcı tuzağı!

Eskişehir merkezli 11 ilde, kendilerini kurumsal firma çalışanı olarak tanıtan 34 kişiyi, 'devre mülklerini Arap ve Katarlı yabancı uyruklu kişilere yüksek fiyatlara satma' vaadiyle dolandıran 12'si tutuklu 48 şüpheli hakkında dava açıldı. 

Hakan Fidan ‘Takip ediyoruz’ demişti! KKTC’de yabancıya mülk satışı yüzde 0.77!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “MİT ve Dışişleri takip ediyor” dediği KKTC’de yabancılara taşınmaz mal satışı KKTC’nin en kritik sorunları arasında ön plana çıkarken, KKTC Meclisi’ne gönderilmek istenen tasarı tartışma yarattı.

Turizmde 30 milyon turistle yeni rekor kırıldı! En fazla hangi ülkelerden turist geldi?

2023 yılının 7 ayında 30 milyon 93 bin 446 turist sayısı ile 2019 yılındaki 26 milyon 524 bin rakamı aşılarak yeni bir rekor kırıldı. Turistlerin 26 milyon 766 bin 240'ı yabancılardan oluşurken, 3 milyon 327 bin 206'sı yurt dışı ikametli yurttaşlardan meydana geldi.

Kira fiyatları yabancıların bile cebini yakmaya başladı!

Türkiye'de artan kira fiyatlarından yabancı uyruklu vatandaşlarda şikayetçi olmaya başladı. Yaz sezonunun başlamasıyla beraber uzun süreli eşyalı ev kiralayan yabancılar bile artışlardan rahatsızlık olduğunu belirtti.  

Yabancı yatırımcılardan ‘borsa’ ile ilgili çarpıcı iddia: Müdahale oldukça kimse borsaya yatırım yapmak istemez!

Kahramanmaraş depreminin ardından pozitif havanın hakim olduğu Borsa İstanbul ile ilgili yabancı yatırımcılardan dikkat çekici raporlar gelmeye başladı. Borsayı desteklemek amaçlı müdahalelerin ters etki yaratabileceği iddia ediliyor.

Yabancılar geçen hafta 68 milyon dolarlık hisse satın aldı!

Borsada geçen hafta yabancılardan önemli miktarda alım gerçekleştirildi. Yurt dışında yerleşik  bulunan kişiler, toplamda geçen hafta boyunca 67,6 milyon dolarlık hisse senedi alımı yaptı.

Kiralık evlerde ayar kaçtı! Kiracılardan istenen şartlar pes dedirtti!

Son zamanlarda kira fiyatlarında yaşanan artış ve ev sayısında ki düşüş nedeniyle kiralık ev arayan vatandaşlar bir hayli zor durumda. Tüm bu zorluklara rağmen ev sahiplerinin kiracılardan istedikleri belgeler ise pes dedirtti.

Emlakçılardan yabancıya konut satışında denetim talebi!

Emlakçılıkta faaliyet gösteren sektör temsilcileri Taşınmaz ticaretinde yaşanan aksaklıklar ve yönetmelikte güncelleme talepleri, Ticaret Bakanlığı'na iletti. Talepler arasında yabancıya yapılan konut satışlarında denetim talebi de getirildi. 

Konya Ilgın Belediyesi'nden tapu kolaylığı!

Ilgın Belediyesi, emlak alım ve satım işlemlerinde Tapu Müdürlüğü tarafından vatandaşlardan istenen "Emlak Rayiç Bedelleri" işlemlerini yeni bir yazılımla Ilgın Tapu Müdürlüğüne elektronik ortamda sundu.

tapuda yabancılardan istenen belgeler Haberi

tapuda yabancılardan istenen belgeler

Yabancıların gayrimenkul edinimi!

2644 sayılı Tapu Kanunu’nun Mayıs ayında yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesine göre yabancılar, Türkiye'den mütekabiliyet şartı olmadan gayrimenkul sahibi olabiliyor.


Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye’de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabiliyor.

Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye’de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemiyor. 


Türkiye’de geçerli mevzuata göre, taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan resmi sözleşmelerin mutlaka taşınmazın bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüklerinde yapılması gerekiyor. Ayrıca, resmi satış öncesinde noter huzurunda “satış vaadi sözleşmesi” imzalanması da mümkün oluyor. Ayrıca, yabancıların tapudaki işlemleri için bazı belgeleri temin etmeleri gerekiyor.


Tapuda yabancılardan istenen belgeler:

A. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz edinimleri için ilgili tapu sicil müdürlüklerine başvurularında:


-Kimlik belgelerini veya pasaportlarını,


-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların...