15 / 05 / 2024

Temyiz dilekçesi nedir

Temyiz dilekçesi nedir

Temyiz; bir konu hakkında verilen kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi olarak ifade ediliyor. Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay oluyor. Peki temyiz dilekçesi nasıl olmalı?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nedir? İşte tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği!

Tapuda gerçekleştirdiği alım satım işleminde tapu harcını az ödemek için eksik bedel gösteren ancak sonradan pişman olan vatandaşlar tapu harcı pişmanlık dilekçesisi ile durumu düzeltebiliyorlar. İşte tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği...

Öncelikle satın alma hakkı dilekçesi!

Herhangi bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkına, öncelikle satın alma hakkı deniyor. Bu hak, bir dilekçe ile mahkemeye başvurulması halinde kullanılabiliyor. İşte öncelikle satın alma hakkı dilekçesi...

Elektrik faturası kaçak bedeli itiraz dilekçesi!

Yargıtay'ın son kararına göre elektrik abonelerine, elektrik faturası kaçak bedeli iade edilebiliyor. İadeyi isteyen kimselerin bir dilekçe ile dava açmaları gerekiyor. İşte elektrik faturası kaçak bedeli itiraz dilekçesi örneği...

Kira bedelinin uyarlanması davası dilekçesi!

Taşınmaz kiralamalarında kira bedelinin yeniden belirlenmesi için açılabilecek davalar arasında kira bedeli uyarlama davası da bulunuyor. Dava, kira bedelinin uyarlanması davası dilekçesi ile mahkemeye başvurularak açılabiliyor..

Kira bedelinin arttırılması dava dilekçesi!

Borçlar Kanunu gereğince, kiralamalarda kira bedelinin belirlenmesi için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Peki, kira bedelinin arttırılması dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte kira bedelinin arttırılması dava dilekçesi örneği..

Tapu harcı uzlaşma dilekçesi örneği!

Tapu harcı emlak alım satım vergisi olarak da ifade ediliyor. Tapu harcının eksik ödenmesi durumlarında ilgili kimsenin tapu harcı uzlaşma dilekçesi vermesiyle faizden kurtulabiliyor. İşte, tapu harcı uzlaşma dilekçesi örneği!

AVM Yasası'nın gerekçesi nedir?

AVM Yasası olarak anılan Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi'nin genel gerekçesi nedir? AVM Yasası'na GYODER ve TÜSİAD itiraz etti mi? AVM Yasası'nın gerekçeleri nelerdir?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği!

Tapuda eksik harç ödenmesi halinde, kişi yüklü vergi borçları ile karşılaşabiliyor. Ancak bir dilekçe ile bu cezadan kurtulmak da mümkün. İşte yazılması gereken tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği..

Mirasçılık belgesi dilekçesi örneği!

Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesi tarafından mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge veriliyor. Mirasçılık belgesi için dilekçe nasıl yazılır? İşte mirasçılık belgesi dilekçesi örneği...

Reddi miras dilekçesi nereye verilir?

Mirasçılara her zaman taşınmaz mal varlığı miras olarak kalmayabiliyor, kimi zaman ödenmesi güç olan borçlar da mirasçıya kalabiliyor. Mirasçı kalan bu "mirası" reddedebiliyor. Peki, reddi miras dilekçesi nereye verilir?

Fek yazısı talep dilekçesi örneği!

Bir kimsenin gayrimenkulü üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya fek yazısı deniyor. İşte, fek yazısı talep dilekçesi örneği!

Konut kredisi dosya masrafları iadesi dilekçesi örneği!

Mesken sahibi olma hayalini konut kredisi kullanarak yerine getiren kimseler, bankaların aldıkları dosya masrafının iadesini bir dilekçe ile isteyebiliyor. İşte konut kredisi dosya masrafları iadesi dilekçesi örneği...

Kira tespit davası dilekçesi örneği!

Taşınmaz mal kiralamalarında, kira bedelinin hakim tarafından tespit edilmesi mal sahibi ya da kiracı tarafından bir dilekçe ile istenebiliyor. İşte kira tespit davası dilekçesi örneği...

Temyiz dilekçesi nedir Haberi

Temyiz dilekçesi nedir

Temyiz dilekçesi nasıl olmalı?

Temyiz; bir konu hakkında verilen kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi olarak ifade ediliyor. Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay oluyor. Peki temyiz dilekçesi nasıl yazılır?


Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtayın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.


Temyiz dilekçesi, kararı veren mahkemeden başka bir mahkemeye verilmişse temyiz defterine kaydolunur ve durum derhâl kararı temyiz edilen mahkemeye bildirilir. Temyiz edene ücretsiz bir alındı belgesi verilir.


Temyiz dilekçesi nasıl hazırlanır?

MADDE 364- (1) Temyiz, dilekçe ile yapılır ve dilekçeye, karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenir.

(2) Temyiz dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur:

a) Temyiz eden ile karşı tarafın...