Reddi miras dilekçesi nereye verilir?
Mirasçılara her zaman taşınmaz mal varlığı miras olarak kalmayabiliyor, kimi zaman ödenmesi güç olan borçlar da mirasçıya kalabiliyor. Mirasçı kalan bu "mirası" reddedebiliyor. Peki, reddi miras dilekçesi nereye verilir?
Reddi miras dilekçesi nereye verilir?
Mirasçılara her zaman taşınmaz mal varlığı miras olarak kalmayabiliyor, kimi zaman ödenmesi güç olan borçlar da mirasçıya kalabiliyor. Bu gibi durumlarda yasal mirasçılar, mirası reddedebiliyor. Böylece miras olarak kalan borçlardan mesuliyetten de kurtulunmuş oluyor.
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Peki, reddi miras dilekçesi nereye verilir?
Reddi miras dilekçesi, Sulh Hukuk Mahkemesine veriliyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.
Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir. Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor. Reddi miras dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor;
Reddi miras dilekçesi örneği..
……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI:
DAVALI:
KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR
Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.
Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.
Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.
NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
…/…/…
Davacı
Mirası red süresi ne zaman başlar?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com