28 / 04 / 2024

Tika Afganistan restorasyon

Tika Afganistan restorasyon

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Herat Koordinatörlüğünce, Afganistan'ın batısında yer alan Herat vilayetindeki tarihi Ulu Cami'nin sergi salonu baştan aşağı restore edildi.

TİKA, Afganistan'da son 15 yılda 1300'ü aşkın proje hayata geçirdi!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kabil Koordinatörü Zühtü Çal, TİKA olarak Afganistan genelinde 2005'ten itibaren 1300’ü aşkın proje ve faaliyet gerçekleştirdiklerini belirtti.

TİKA Afganistan'da tarihi metruk binayı yeniden turizme kazandırdı!

TİKA tarafından Afganistan'ın batısında bulunan Herat vilayetinde metruk haldeki tarihi bir binanın tadilatını yaparak turizme kazandırdı.

TİKA, Afganistan'daki Ulu Cami'nin sergi salonunu restore etti!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Herat Koordinatörlüğünce, Afganistan'ın batısında yer alan Herat vilayetindeki tarihi Ulu Cami'nin sergi salonu baştan aşağı restore edildi.

TİKA Afganistan'da hasta yakınlarına misafirhane inşa etti!

Afganistan'da hasta yakınları için, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından 85 kişilik misafirhane yapıldı.  Hasta yakınları için yapılan misafirhanenin 12 oda, 4 tuvalet ve 2 banyodan oluşuyor. 

TİKA'dan Afganistan'a okul!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Afganistan'ın kuzey vilayetlerinden olan Faryab'ın Kurgan ilçesinde okul inşa ettirdi.

Afganistan'da TİKA desteğiyle Türk modeli arazi reformu!

Afganistan’nın ekonomik kalkınmasında önemli bir dönüm noktası olacak tapu kadastro sisteminin ’Türk modeli Arazi Reformu’ projesiyle uygulanması için Afganistan Arazi İdaresi, Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve TİKA işbirliği ile önemli adımlar atılıyor.

TİKA Afganistan Mezar-ı Şerif Kari Fadullah Kız Lisesi'ni onardı!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzeyindeki Belh vilayeti Mezar-ı Şerif Kari Fadullah Kız Lisesi'nin tadilatını yaptı.

TİKA, Afganistan'da 190 yataklı yetimhane binası yaptırıyor!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde 190 yataklı yetimhane binası yaptırıyor. Bakan Yardımcısı Muhmand, Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluk bağının yüzyıllara dayandığını belirtti

TİKA'dan Afganistan'a 250 yataklı yetimhane!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Alaaddin Yetimhanesi'ne 250 yataklı ek bina yaptırıyor. Alaaddin Yetimhanesi'ne ek olarak inşa edilecek kız yetimhanesi binasının 6 ay içinde tamamlanması bekleniyor.

TİKA, Afganistan'da Osmanlı mimarisinde cami inşa edecek!

TİKA Afganistan'ın kuzeyindeki Cevizcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrinde Osmanlı mimarisine uygun cami yaptırıyor. Karadoğan, Afganistan'ın kuzeyinde devam eden projelerden en önemlilerinden birinin Şibirgan'daki cami olduğunu belirtti.

TİKA'nın Mevlana Projesi için ilk adım atıldı!

TİKA Afganistan'ın kuzeyindeki Belh ilçesinde bulunan Mevlana Celaleddini Rumi’nin doğduğu ev, babasının ders verdiği Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled Medresesi'nin restorasyon projesinde ilk adımı attı.

TİKA'dan Afganistan Mevlana projesinde ilk adım!

TİKA, Afganistan'ın kuzeyindeki Belh ilçesinde bulunan Mevlana Celaleddin'in doğduğu ev, babasının ders verdiği Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled Medresesi'nin restorasyonu için ilk adımı attı.

TİKA Afganistan'daki liseye malzeme desteği veriyor!

Afganistan'da çok sayıda projeyi hayata geçiren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin Çemtal ilçesinde bir liseye malzeme desteği sağladı.

Tika Afganistan restorasyon Haberi

Tika Afganistan restorasyon

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Herat Koordinatörlüğünce, Afganistan'ın batısında yer alan Herat vilayetindeki tarihi Ulu Cami'nin sergi salonu yenilendi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, camide yazma eserler ve hat tablolarının teşhir edilebilmesi için restore edilen salon, müze olarak kullanılabilmesi için gereken tefriş yapıldıktan sonra TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Ali Özgün Öztürk'ün de katıldığı bir törenle hizmete açıldı.

Törende açıklama yapan Öztürk, Afganistan sanat ve kültürüne yaptıkları bu anlamlı katkıdan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Özel olarak yaptırılan salondaki camekanlarda el yazması Kur'an-ı Kerimler sergilenirken, salonun duvarlarına ise Afganistan'ın dünyaca ünlü hattatı merhum Muhammed Ali Attar-i Herevi'nin eserlerinin asılacağı belirtildi.

Orta Asya'nın önemli ilim ve kültür merkezlerinden Herat kentindeki Ulu Cami, yaklaşık 800 senelik geçmişiyle İslam kültür mirasını temsil...