21 / 05 / 2024

türkiyedeki devlet müzesi sayısı

türkiyedeki devlet müzesi sayısı

Gerçek ve tüzel kişilere verilen teşviklerle özel müze sayısı ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerin sayısını aştı. Özel müzelerde İstanbul 46 müzeyle ilk sırada yer alırken, bu ili 32 müzeyle Ankara, 14 müzeyle de İzmir izliyor

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi izinsiz belediye alanı işgali iddiasıyla yıkıldı!

İstanbul Beylikdüzü'nde yer alan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi izinsiz belediye alanı işgali iddiasıyla yıkıldı.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi açılıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ni 28 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek törenle yeniden ziyarete açacak

Tapu ve Kadastro binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürüleceği iddiası TBMM'de!

Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürülmek üzere boşaltılmaya başlandığı iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Baltacı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Hatay'daki tarihi taş bina Şehir Müzesi'ne dönüştürüldü!

Hoşgörü şehri Hatay'ın tarihi, günlük yaşamı ve kültürü, 2014 yılına kadar 66 sene boyunca Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren tarihi taş bina Şehir Müzesi'ne dönüştürüldü!

İktisadi Bağımsızlık Müzesi kapılarını açtı!

İş Bankası’nın Ankara'daki tarihi binası Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak hizmete açıldı. Müzede orijinal olarak korunan tarihi alanlar, sanat galerisi ve sergi salonları bulunuyor.

Türkiye’nin ilk yeraltı müzesi Kapadokya’da kuruluyor!

Türkiye’nin ilk yeraltı müzesi Kapadokya’da inşa ediliyor. Toplam 57 metrekare alan üzerinde kurulan Kapadokya Müzesi'nin önümüzdeki yıl açılması planlanıyor.

Türkiye'nin ilk "Tapu Müzesi" 2018'de açılacak!

Osmanlı'dan bugüne Türklerin "hazine" değerindeki tapu ve kadastro kayıtları ile haritaları, Türkiye ve dünyada ilk olma özelliğini taşıyacak ve 2018'de açılması planlanan "Tapu Kadastro ve Harita Müzesi"nde sergilenecek.

Avcı Architects, Avrasya Tüneli Müzesi ile sergi algısını değiştiriyor!

Avcı Architects tarafından yapılan Avrasya Tüneli Müzesi, son teknoloji anlatım teknikleriyle sergi algısına yenilik getiriyor.

Antalya Kent Müzesi 2018'de tamamlanacak!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kent Müzesi projesi inşaatına bu yıl içinde başlayarak, 2018 yılı sonbaharında tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin ilk haritacılık müzesi ziyaretçilerini bekliyor!

Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında önemli rol oynayan "Sakarya Haritası"dan eski yıllarda harita yapımında kullanılan pergel ve sulu boya takımlarına kadar yüzlerce eserin sergilendiği Türkiye'nin ilk ve tek haritacılık müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

15 Temmuz Müzesi kuruluyor!

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği darbe girişiminin ardından yaşanan demokrasi mücadelesinin yeni nesillere aktarılması için ’15 Temmuz Müzesi’ kuruluyor

Doğubayazıt'ta kent müzesi geliyor!

Doğubayazıt Kaymakamlığı öncülüğünde yapımına başlatılan Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi yapım çalışmaları sürüyor.

SEKA Kâğıt Müzesi açıldı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk, Dünya’nın en büyük kâğıt müzesi SEKA Kâğıt Müzesi açıldı.

türkiyedeki devlet müzesi sayısı Haberi

türkiyedeki devlet müzesi sayısı


Türkiye'de, gerçek ve tüzel kişilere verilen teşviklerle özel müze sayısı ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerin sayısını aştı.


AA muhabirinin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Türkiye'de bakanlığa bağlı 192 müze bulunurken özel müze sayısı ise 193'e ulaştı.


Türkiye'de 2000 yılında 89 olan özel müze sayısı, 2007 yılında 108'e ulaştı ve bu tarihten sonra her yıl artışla kapatıldı. Özel müzeler 2008'de 124, 2009'da 139, 2010'da 146, 2011'de 157, 2012'de 174'e, 2013'te de 184'e çıktı. Bu yıl ise özel müzelerin sayısı bakanlığa bağlı müzelerin sayısını geçerek, 193'e yükseldi.


Özel müze sayının çoğalmasına paralel olarak ziyaretçi sayısında da artış yaşandı. Buna göre 2011'de 5,5 milyon, 2012'de yaklaşık 8 milyon kişi ziyaret etti.


Bakanlığa bağlı müzelerde daha ziyade arkeolojik ve...