27 / 04 / 2024

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi açılıyor!

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi açılıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ni 28 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek törenle yeniden ziyarete açacak



Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk sanat tarihinin en değerli eserlerine ev sahipliği yapan  Ankara  Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin 28 Aralık tarihinde ziyarete açılacağını belirtti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakanlıktan yapılan açıklamada, 1'inci Ulusal Mimarlık Dönemi'nin en görkemli yapıları arasında er alan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin tarihi binası ve eserlerine ilişkin geçtiğimiz aralık ayında başlayan restorasyon çalışmaları Bakanlık uzmanları ve üniversitelerden akademisyenlerin katkılarıyla yapıldığı belirtildi.

Çalışmalarda Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun projesiyle 1927-1930 seneleri arasında Türk Ocakları Genel Merkezi olarak yapılan yapının özgün hali korundu. Deprem güçlendirmesi gerçekleştirilen binanın özgün detayları, geleneksel restorasyon teknikleriyle korundu.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi açılıyor!

Görsel sanatlar alanında Türk sanat tarihinin en nadide eserlerini 1980'den bu yana bünyesinde barındıran müzenin kurumsal kimliği ve teknik altyapısı, çağdaş müzecilik anlayışına uygun şekilde yeniden yapılandırıldı. Envanter çalışmasıyla müze koleksiyonunda yer alan eserlerin detaylı bilgileri dijitalize edilerek de kayda alındı. Kondisyon analizleri gerçekleştirilen eserlerin bir bölümü restore edildi ve çerçeveleri yenilendi.

Restorasyon çalışmaları dahilinde eserler, ileri teknolojiye sahip, yanmaz özellikli, yeni nesil akıllı depo sistemi ile korunmaya alındı. Müze ve eserlerin sürekli olarak takip edilmesini sağlayan gelişmiş kamera ve alarm sistemi kuruldu.

- Başyapıtlar yeniden ziyaretçilerle buluşacak 

Görsel sanatlar alanında Türk sanat tarihinin son 150 senelik serüvenini muhafaza eden milli bir hazine olan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin teşhiri de yenilendi.

Yeni teşhirin küratörlüğünü Prof. Dr. Kıymet Giray gerçekleştirdi. Ziyaretçiler, aralarında Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, İbrahim Çallı'dan Bedri Rahmi Eyüpoğlu'na resim sanatının önde gelen isimlerinin 240 eserinin sergileneceği müzede Türk resim ve heykel sanatının başyapıtlarını yakından görme ve keyifli vakit geçirecek.

28 Aralık'ta açılıyor

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 28 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı beklenen törenle açılıyor.

Açılış programı kapsamında, müzenin konser salonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101'inci yılı dolayısıyla konser gerçekleştirilecek. Konserde Atatürk'ün sevdiği eserlere yer verilecek. 

 Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin tekrardan ziyarete açılması çerçevesinde sanatçılara saygı niteliğinde hazırlanan "Zaman'sız İzler" geçici sergisi de sanatseverlerin beğenisine sunulmuş olacak.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi açılıyor!

Binanın tarihçesi, müzeye dönüşüm hikayesi, emeği geçen sanatçılara ve devlet adamlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı sergi, Aralık 2021 tarihine kadar kadar ziyaret edilebilecek.

 - "Türk Ocakları Genel Merkezi" olarak inşa edildi 

1'inci Ulusal Mimarlık Dönemi'nin en görkemli yapıları arasında yer alan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi binası, 1927-1930 seneleri arasında "Türk Ocakları Genel Merkezi" olarak yapıldı.

1926'da açılan yarışmada, Atatürk'ün direktifiyle Namazgah Tepesi'nde Etnografya Müzesi'ni yapan Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu'nun projesi birinci oldu ve yapının inşaat çalışmaları başlandı. Böylece Ankara'nın tam kalbinde bulunan tepenin günümüze uzanan silueti şekillendi.

 


Geri Dön