Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor!
Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor. İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi, Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'ni süsleyecek.Müze kentin turizm potansiyelinin arttırılması hedefleniyor.
Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'nde, "Osmanlı Müzesi" açılacak.
İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi'nde, Üsküp Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında bulunan farklı dönemlere ait tarihi eserler sergilenecek. Kalede, Osmanlı Müzesi'nin yanı sıra "tarih öncesi" ve "ortaçağ" müzeleri de açılacak.
Üsküp manzarasıyla adeta ziyaretçilerini büyüleyen Üsküp Kalesi'nin, müzelerin açılmasıyla yoğun ilgi görmesi ve bu şekilde kentin turizm potansiyelinin arttırılması hedefleniyor.
Makedonya Tarihi Mirası Koruma Müdürü Viktor Lilçiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üsküp Kalesi'nin Antik Çağ'da inşa edildiğini ve tarih boyunca Bizans İmparatorluğu, Sırp Krallığı ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanıldığını söyledi.
Kale bünyesinde inşa edilen Tarih Öncesi Müze ve Osmanlı Müzesi'nin inşaatlarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Lilçiç, Ortaçağ Müzesi'nin ise 2015 yılında tamamlanacağını ifade etti.
Üsküp Kalesi'ni ziyaret edecek turistlerin keyifli bir gezi geçirmesi için farklı noktalara dinlenme alanları yapılmasını öngördüklerini söyleyen Lilçiç, "Burada insanlar, dinlenebileceği gibi kahve de içebilecek. Aynı zamanda, bazı hediyelik eşya dükkanları da açılacak" dedi.
- Kaleler ülkesi Makedonya
Makedonya'daki diğer tarihi kaleler hakkında da bilgi veren Lilçiç, son 20 yıl içinde yürütülen kazı çalışmalarıyla ülkedeki kale sayısının iki katına çıktığını söyledi.
"20 yıl önce Makedonya'da 500 kale vardı, şimdi bu sayı bine ulaştı" diyen Lilçiç, "Makedonya, kalelerle zengin bir ülke" dedi.
Üsküp Kalesi'nin dışında, ülkedeki diğer kaleler hakkında bilgi veren Lilçiç, şunları söyledi:
"Ohri'deki Plaoşnik kalesi var. İştip Hisarı'ndaki çalışmalarımız için biraz daha süreye ihtiyacımız var. Bargala, Heraklea, Stobi gibi kalelerimiz var. 17. yüzyılın sonları ve 18. yüzyılın başında Kalkandelen'de Abdurrahman Paşa tarafından inşa edilen Baltepe var. Şehirlerin etraflarında bulunan kaleleri kısa sürede araştırmayı umuyoruz. Pirlepe'deki Markova Kuleleri var. Buradaki çalışmalarımız da bittikten sonra hizmete açılacak. Valandova hisarındaki çalışmalarımız da sürüyor. Demir Kapı kompleksi gerçekten muhteşem bir yapı. Doğal bir kale kapısı gibi. Demir Kapı'da Türk köylerinden birinde yaptığımız çalışmalarda, yapının Yörük taşından inşa edildiği görülüyor. Veles'te de gerçekten güzel bir Ortaçağ kalesi var. Üsküp bölgesinde Roma dönemi kolonilerinden Skupi isimli bir kalenin kalıntıları var. Genel olarak çok fazla açık kalemiz yok, ancak yakın zamanda 20 ila 30 arasındaki kaleyi hizmete sunmayı planlıyoruz."
Lilçiç, söz konusu kaleler sayesinde şehirlerin daha fazla turist çekebileceğini belirterek, yerel yönetimleri de bu kaleleri ayağa kaldırma konusunda yardıma çağırdı.
AA