23 / 12 / 2024

Resim ve Heykel Müzesi binasının devri TBMM'de!

Resim ve Heykel Müzesi binasının devri TBMM'de!

Ankara'da bulunan Resim ve Heykel Müzesi binasının Türk Ocakları Derneği'ne devredilmesi talebi TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Oral, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti  Ankara  Milletvekili İbrahim Halil Oral, Ankara'da bulunan Resim ve Heykel Müzesi binasının Türk Ocakları Derneği'ne devredilmesi talebine ilişkin soru önergesi hazırladı. Oral, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Oral, ''Adıyaman Müzesi Müdürlüğünde arkeolojik, etnografık ve sikke olmak üzere toplam 31 bin 652 adet eser bulunmakta olup bunlardan sadece 1247 tanesi müzede teşhir halinde bulunmakta, 30 bin 405 eser ise müze depolarında muhafaza edilmektedir.

Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi 2019 yılı Yatırım Programı içinde yer almaktadır. Müzenin geçtiğimiz yıl 50.000.000 TL olan bütçesi, bu yıl içinde 75.000.000 TL’ye çıkarılmış, bitiş yılı ise 1 yıl uzatılarak 2022 olarak belirlenmiştir. GAP içinde yapılan bu projenin yapım işi 28.08.2018’de ihale edilmiş fakat, ihaleye teklif veren istekli çıkmaması üzerine ihale iptal edilmiştir.

Adıyaman sınırları içerisinde 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında ilan edilen herhangi bir Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi veya Turizm Merkezi yer almamakta ve Bakanlığınız tarafından bu konuda yürütülen bir çalışma bulunmamaktadır.

Bunların yanısıra Kültür Bakanlığı’nın da desteklediği “Kommagene Nemrut Geliştirme Programı’nın” son toplantısı 2017 yılında yapılmıştır.'' diye konuştu.

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'nin soruları:
1 - 1982 yılında yapılmış ve tarihi paleolitik döneme kadar uzanan Adıyaman’da hem süren yüzey araştırmaları hem de müze deposunda bekleyen 30 bin 405 eser göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlığınızın müzenin gelişimi ve eserlerin topluma kazandırılması aşamasında yaptığı çalışmalar nelerdir?
2- Planı hazırlanmış olan “Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi”nin inşaatının hangi tarihte tamamlanıp, kamuya açılması beklenmektedir?
3- Adıyaman’ın kültür ve turizm alanında hakettiği yere gelmesi için yakın tarihte yapılması planlanan bir proje ya da çalışma var mıdır?
4- Projesi tamamlanmış ve ihale aşamasında teklif veren istekli bulunamayan “Adıyaman Panorama ve Arkeoloji Müzesi’nin” yapımı için Bakanlığınızın teşvik edici anlamda yürüttüğü ne tür çalışmalar vardır?
5- 2018 yılı bütçesinde müzenin yapımı için harcandığı iddia edilen 8.000 TL’lik gider hangi kalem için harcanmıştır?


Geri Dön