29 / 04 / 2024

türkiyenin mimarisi

türkiyenin mimarisi

Mimar ve akademisyen Doğan Hasol, 1910 ile 2000 yılları arasında inşa edile yapıları ‘20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı’ kitabında anlattı. Milli mimariden vazgeçildiğini söyleyen Hasol, Türk milli üslubunun doğduğunu belirtti.

Türkiyenin en çok satan otomobilinden flaş haber! Egea tamamen değişiyor!

Tofaş bünyesindeki Türkiye’nin en çok satan otomobili Fiat Egea’dan çok önemli bir haber geldi. İtalyan otomobil devi Fiat’ın CEO'su Olivier François, Tofaş tarafından üretilen ve Türkiye'de Egea, Avrupa'da ise Tipo ismi ile satılan otomobilin yeni neslinde değişiklik olacağını bildirdi.

Mekan Emlak Gayrimenkul bayilik ve Franchise hizmetini büyütüyor!

Türkiyenin yerli ve milli emlak markası olama yolunda emin adımlarla ilerleyen Mekan Gayrimenkul,  ülke genelinde danışmanlara bayilik ve franchise vermeye devam ediyor. 

Türk mimarisi minareler Avrupa ve Afrika'yı süslüyor!

Bartın'da faaliyet gösteren çelik konstrüksiyon firmasınca Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde üretilen depreme dayanıklı çelik minareler, Türkiye'de olduğu kadar Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden de yoğun talep görüyor.

Türkiye, Moody’s’e en güzel cevabı dev projelerle verecek!

Türkiyenin notunu 'yatırım yapılabilir' derecenin altına indiren Moody’s’e en güzel yanıt, birbiri ardına gelen dev yatırımlarla verilecek. Hükümet, ekim ayıyla birlikte peş peşe ihale, temel atma ve dev proje açılışlarına başlayacak.

Hilti Türkiye, Türkiyenin en iyi 4. işvereni seçildi!

Hilti Türkiye, Great Place to Work tarafından açıklanan “Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2016” listesinde 50-500 çalışanı bulunan şirketler kategorisinde 4. oldu. Hilti Türkiye, Türkiye’nin en iyi işverenlerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Mimar Stephan Braunfels: Geleneksel Türk mimarisi büyüleyici!

Ankara Marka Festivali’nin yabancı konuşmacılarından Alman Mimar Prof. Stephan Braunfels, Geleneksel Türk mimarisini büyüleyici bulduğunu vurgulayan Braunfels, "Modern Türk yapılaşması için cumbalar çok önemli” dedi.

Avusturya'da 'Yerel Türk Mimarisi' anlatıldı!

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Lana Kudumovic, Viyana'da "Osmanlı Döneminde Balkanlar ve Türkiye’deki Geleneksel Evler" konulu konferans verdi. İşte ayrıntılar...

Viyana'da Yerel Türk Mimarisi konferansları düzenlendi!

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Lana Kudumovic, Viyana'da "Osmanlı Döneminde Balkanlar ve Türkiye’deki Geleneksel Evler" konulu konferans verdi.

Viyana'da Türk Mimarisi konferansı verildi!

"Selçuklu'dan Günümüze Türk Mimarisi” projesinin ilk konferansı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirildi. Erich Lehner, "Orta Asya’daki Türk Mimarisi" üzerine sunumunu gerçekleştirdi.

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmesine ilişkin hukuki süreçler!

Son dönemde Türkiyenin cazip bir finans merkezi haline dönüşmesiyle birlikte, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye iştahı artmış durumda. Avukat Kadir Kurtuluş’a yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesine ilişkin hukuki süreçleri sorduk.

Yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesine ilişkin hukuki süreçler!

Son dönemde Türkiyenin cazip bir finans merkezi haline dönüşmesiyle birlikte, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye iştahı artmış durumda. Avukat Kadir Kurtuluş’a yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinmesine ilişkin hukuki süreçleri sorduk.

TBMM Başbakanlık Resmi Konutu'na Türk mimarisi imzası!

TBMM Başkanlık Resmi Konutu kullanılmaya hazır. Konutun giriş holündeki İznik çinisi süslemesinde, Kaşgarlı Mahmud'un " Divanü Lugati't Türk " kitabının içinde bulunan dünya haritası yer alıyor...

Calligaris Antalya'daki 6. mağazasını açtı!

İstanbul’da 24 Kasım 2012 de açılışı gerçekleştirilen 5 mağaza ve Antalyadaki 6.mağaza ise Calligaris için Türkiyenin önemini ortaya koymakta ve 1 yılda 6 mağaza açarak yeni bir rekor kırıyor

türkiyenin mimarisi Haberi

türkiyenin mimarisi

Savaşlar parçaladı, mimarlar bir araya getirdi; düzenledi veya yeniden yaptı… Dünya biri soğuk, ikisi sıcak çok büyük savaşlar gördü. Devletlerin başına geçenler, geçmişten aldıkları ilhamla ahşap binalar, taş köprüler, işlemeli konaklar, çelik konstrüksiyonlar inşa etti. Her toplum kendi simgesini oluşturmak istedi. Ekonomik buhranlar ve sosyal hareketlerin etkisiyle de geçen yüzyılın anahtar kelimesi ‘değişim’ oldu. Fakat en önemlisi bu gelişmeler hiç kuşkusuz mimariye yansıdı, yansıyor...


Kitaptaki ilk bölüm, birinci ulusalcı mimarlık dönemi. Bu, 1910’dan 1930’lara kadar sürüyor. Hasol, mimarların o yıllarda klasik Türk mimarlığını dirilterek, yeni Türk milli üslubunun doğduğunu belirtiyor. Selçuklu, Osmanlı ve İslam mimarlık anlayışından örnek alınan geniş saçaklar, çini kaplamalar, kubbe ve sivri kemerlerle iç-dış düzenlemeler dönemin öne çıkanları arasında. ‘milli mimari rönesansı’ olarak da tabir edilen Cumhuriyet’in...