05 / 05 / 2024

üfe ve enflasyon

üfe ve enflasyon

Borçlar Kanunu'nda konut kiralarında artış, kira artırımının yapılacağı ay itibariyle son 12 ayda Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) yaşanacak artışa göre belirlenecek

Mart 2024 enflasyon rakamları az önce açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE rakamları!

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen ve emekli maaşlarından tutun da gıda, tüketim gibi pek çok ürünün fiyatını da etkileyen Mart 2024'e ilişkin enflasyon rakamları az önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmen açıklandı. İşte son dakika Mart 2024 TEFE TÜFE rakamları...

Banka banka faiz oranları! 900 Bin TL'nin 55 günlük faizi ne kadar?

Geçtiğimiz günlerde, mevduat faizleri yukarı yönlü bir eğilim sergileyerek yüzde 50 seviyesini aşarak önemli bir eşiği geride bırakmıştı. Bankalardaki mevduat faizlerindeki artış, ekonomik belirsizlikler ve enflasyon endişeleri il beraber yatırımcıların güvenli liman arayışlarına bağlanıyor.

Ünlü ekonomistten faiz dersi: İşte faize konan 1 milyon liranın kar zarar hesabı!

Artan fiyatlar ve enflasyon karşısında vatandaş parasını nasıl değerlendireceğini araştırıyor. Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, 1 milyon lirasını faize koymak isteyenler için bir yıllık bir hesap yaptı. Karı zararı ortaya koydu.

İstanbul'da yaşamak çok zor! 4 kişilik bir ailenin aylık masrafı 53 bin lira!

İstanbul'da yaşamak oldukça zor, özellikle kalabalık aileler İstanbul'u terk edip küçük yerlere yerleşmeye çalışıyorlar. Yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon nedeni ile İstanbul'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin hayatını sürdürmesi için gerekli olan maliyet 53 bin lirayı buldu. 

Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki fahiş artış Z kuşağını da vurdu: Ev alamıyorlar, kiraya çıkamıyorlar!

Fahiş oranlarda artan kiralık ve satılık konut fiyatlarının yanı sıra, yüksek faiz oranları ve enflasyon genç yetişkinlerin aile evinden ayrılmasını engelliyor. Z kuşağı ev alamıyor, kiraya da çıkamıyor. 

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Yabancı yatırımcı sadece politika faizine bakar!

İş Bankası Genel Müdürü Aran yabancı yatırımcının, bir ülkeye giderken o ülkede yerel seçim sonuçlarıyla ilgilenmediğini,  faiz seviyesinin son nokta olup olmadığıyla, kur ve enflasyon öngörüleriyle giriş yapmak için uygun zaman olup olmadığıyla ilgilendiğini açıkladı.

Yüksek kira, gelirdeki düşüş ve enflasyon ABD’de evsiz sayısını artırdı!

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD’de evsizlerin sayısı rekor kırıyor. Konut ve Kentsel Gelişim idaresine göre, yaşanan bu artışın en önemli sebebi enflasyon... 

Özelleştirme gelirleri yüksek olursa enflasyon düşük mü oluyor?

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, X sosyal medya hesabından özelleştirme geliri ve enflasyon ilişkisi ile ilgili bir paylaşımda bulundu. İşte Babuşcu'nun o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Merkez Bankası'ndan yıl sonu dolar, faiz ve enflasyon tahmini!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu dolar, enflasyon ve faiz beklentisini açıkladı.

Tunç Şatıroğlu Türk vatandaşlığı için yapılan düzenlemeyi kira ve enflasyon artışı olarak yorumladı!

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun, ‘Türk vatandaşlığının istisnai kazanılması’ başlıklı 20. maddesindeki değişikliği değerlendirdi. İşte Tunç Şatıroğlu'nun o değerlendirmesi ve paylaşıma gelen yanıtlar...

Merkez Bankası'ndan yıl sonu dolar, faiz ve enflasyon açıklaması! Son dakika gelişmesi...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Piyasa Katılımcıları Anketi yıl sonu dolar kuru tahmini, faiz ve enflasyon beklentisi açıklandı.

Almanya'da evsizlerin sayısı yüzde 58 arttı!

Alman Evsizlere Yardım Federal Çalışma Grubu (BAG) tarafından açıklanan resmi verilere göre Almanya'da 2022 yılında evsizlerin sayısı yüzde 58 artış gösterdi. Ayrıca BAG'a göre bunun sebebi Ukrayna'dan gelen çok sayıda sığınmacının evsiz olması ve enflasyon...

Deprem harcamaları için bütçeden ayrılan rakam orta vadede 3 trilyon TL'yi aşacak! 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem harcamaları, bütçe ve enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Depremin yaralarının sarılması amacıyla bu sene bütçede 762 milyar TL kaynak ayırdıklarını belirten Yılmaz, bu rakamın orta vadedi 3 trilyon lirayı aşacağının altını çizdi. İşte de

üfe ve enflasyon Haberi

üfe ve enflasyon


1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu, konut kiralarında artış, kira artırımının yapılacağı ay itibariyle son 12 ayda Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) yaşanacak artışa göre belirlenecek.


Enflasyonun son 12 aylık dönemde negatif çıktığı aylarda artışın nasıl yapılacağına ilişkin yasada herhangi bir hüküm konulmaması belirsizlik ortaya çıkardı. 


Türk Borçlar Kanununun 344. maddesine göre, bundan böyle konut kiralarında artış, bir önceki kira yılındaki ÜFE'de meydana gelen artışı geçemeyecek. 


Örneğin 1 Haziran 2011 tarihinde kiralanmış bulunan bir konutun 2012 yılında kira artışı yapılırken Haziran 2012 tarihinden geriye doğru son 12 aylık ÜFE artışı dikkate alınacak. Bu da Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ÜFE'de "Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim" verilerine göre yüzde 6.44 artış yapılacağı anlamına geliyor.


Enflasyonda yıl içerisinde yaşanan aşırı oynaklık ise kiracıların...