04 / 10 / 2024

üfe ve enflasyon

üfe ve enflasyon

Borçlar Kanunu'nda konut kiralarında artış, kira artırımının yapılacağı ay itibariyle son 12 ayda Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) yaşanacak artışa göre belirlenecek

Konut fiyatlarındaki artış yatırımcıların tercihini değiştirdi! 1+0 ve 1+1'lere talep arttı!

Son 2-3 yılda gayrimenkul fiyatlarındaki hızlı artış ve enflasyon, vatandaşın alım gücünü  kısıtladı. Bu durum, hem yaşam amacıyla hem de yatırım açısından daha ulaşılabilir olan 1+1 ve 1+0 daireler tercih edilmeye başladı.

Yüksek faiz ve enflasyon baskıları son çeyrekte konut sektörünü nasıl etkileyecek?

Konut piyasası, son dönemde çeşitli dinamiklerle şekilleniyor. Gayrimenkul uzmanı Ceyda Ufuk, yüksek faiz oranları ve enflasyon baskılarının sektöre etkilerine değinerek önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kiralar, konut fiyatları ve enflasyon neden artıyor? 

Türkiye genelinde konut piyasasında farklı eğilimler göze çarparken, İstanbul'da kiralık konut fiyatları yüzde 9 arttı. İktisatçı Ali Çufadar, 'Kiralar, konut fiyatları ve enflasyon neden artıyor?' sorusunun yanıtını verdi...

Gayrimenkul sektöründe neler oluyor?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ceyda Ufuk resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda son dönemde çeşitli dinamiklerle şekillenen gayrimenkul sektörünün yüksek faiz oranları ve enflasyon baskılarıyla daraldığını belirtti.

Akbank'tan flaş zam... 15.000 TL'ye kadar yükseldi

Temmuz ayına gelmesi ve enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından bankalardan da zam sinyali gelmeye başladı. Akbank'tan da dikkat çeken bir adım geldi.

Mevduat faiz oranları değişti! 1 milyon TL'si olanlar, 42 bin TL alabilir...

Haziran 2024 itibari ile Türkiye'deki mevduat faiz oranları, Merkez Bankası'nın para politikası kararları ve enflasyon verileri kapsamında değişiklik gösterdi. Buna göre faiz oranları da güncellendiği kaydedildi.

Mayıs 2024 enflasyon rakamları az önce resmen açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE rakamları!

Milyonlarca kişinin merak ettiği ve araştırdığı Mayıs 2024 enflasyon rakamları az önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmen açıklandı. İşte TEFE TÜFE rakamları...

Bayram ikramiyelerinin yatırılacağı tarih belli oldu!

Türkiye genelinde son zamanda yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon nedeni ile emekli maaşlarına gelecek zam merak ediliyor. Bu süreçte de SGK'dan emeklileri sevindirecek bir haber geldi. Yapılan duyuruda bayram ikramiyesinin verileceği tarihin belli olduğu açıklandı.

İnşaat şirketleri rotayı yurt dışına çevirdi!

Ülkemizde sürekli olarak artış gösteren inşaat maliyetleri, yüksek faiz oranları ve enflasyon sebebiyle inşaat şirketleri yüzünü yurtdışına çevirdi.

Mart 2024 enflasyon rakamları az önce açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE rakamları!

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen ve emekli maaşlarından tutun da gıda, tüketim gibi pek çok ürünün fiyatını da etkileyen Mart 2024'e ilişkin enflasyon rakamları az önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmen açıklandı. İşte son dakika Mart 2024 TEFE TÜFE rakamları...

Banka banka faiz oranları! 900 Bin TL'nin 55 günlük faizi ne kadar?

Geçtiğimiz günlerde, mevduat faizleri yukarı yönlü bir eğilim sergileyerek yüzde 50 seviyesini aşarak önemli bir eşiği geride bırakmıştı. Bankalardaki mevduat faizlerindeki artış, ekonomik belirsizlikler ve enflasyon endişeleri il beraber yatırımcıların güvenli liman arayışlarına bağlanıyor.

Ünlü ekonomistten faiz dersi: İşte faize konan 1 milyon liranın kar zarar hesabı!

Artan fiyatlar ve enflasyon karşısında vatandaş parasını nasıl değerlendireceğini araştırıyor. Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, 1 milyon lirasını faize koymak isteyenler için bir yıllık bir hesap yaptı. Karı zararı ortaya koydu.

İstanbul'da yaşamak çok zor! 4 kişilik bir ailenin aylık masrafı 53 bin lira!

İstanbul'da yaşamak oldukça zor, özellikle kalabalık aileler İstanbul'u terk edip küçük yerlere yerleşmeye çalışıyorlar. Yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon nedeni ile İstanbul'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin hayatını sürdürmesi için gerekli olan maliyet 53 bin lirayı buldu. 

üfe ve enflasyon Haberi

üfe ve enflasyon


1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu, konut kiralarında artış, kira artırımının yapılacağı ay itibariyle son 12 ayda Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) yaşanacak artışa göre belirlenecek.


Enflasyonun son 12 aylık dönemde negatif çıktığı aylarda artışın nasıl yapılacağına ilişkin yasada herhangi bir hüküm konulmaması belirsizlik ortaya çıkardı. 


Türk Borçlar Kanununun 344. maddesine göre, bundan böyle konut kiralarında artış, bir önceki kira yılındaki ÜFE'de meydana gelen artışı geçemeyecek. 


Örneğin 1 Haziran 2011 tarihinde kiralanmış bulunan bir konutun 2012 yılında kira artışı yapılırken Haziran 2012 tarihinden geriye doğru son 12 aylık ÜFE artışı dikkate alınacak. Bu da Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ÜFE'de "Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim" verilerine göre yüzde 6.44 artış yapılacağı anlamına geliyor.


Enflasyonda yıl içerisinde yaşanan aşırı oynaklık ise kiracıların...