12 / 05 / 2024

üst kot nedir

üst kot nedir

Yapılarda kot altı; zemin seviyesinin altında yer alan bağımsız bölümlere deniyor. Peki yapılarda üst kot nedir? Yapılarda üst kot neresidir? İşte imar yönetmeliğinde yer alan esaslar...

Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?

Üst hakkı, gayrimenkul alanında önemli terimlerden biri olarak kabul ediliyor. Taşınmaz ürünlerde belirli bir hakkı temsil ettiği için bilinmesi önem taşıyor. Peki üst hakkı nedir, ne anlama gelir, özellikleri nedir ve devredilebilir mi? Üst hakkı terimi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Varlık Fonu nedir, nasıl çalışır?

Halkbank, THY, Ziraat Bankası, PTT, BİST, BOTAŞ, Çaykur, Eti Maden, Türksat gibi şirketler Varlık Fonu'na katıldı. Peki Varlık Fonu nedir? Varlık Fonu nasıl çalışır? İşte tüm detaylar...

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor. Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Yoldan kotlandırma nedir?

Kot, bir noktanın, esas olarak alınan yatay düzlemden yüksekliği ve bu yüksekliği gösteren rakam olarak tanımlanıyor. Yapılara yoldan, tabii zeminden ve köşe başı parsellerde kot alınabiliyor. Peki, yoldan kotlandırma nedir?

Set altı garajı nedir?

Garaj, otomobil ve benzeri taşıtların konulduğu üstü örtülü yer olarak ifade ediliyor. Genellikle mesken ve işyeri binaların girişinde karşılaştığımız garaj kimi zaman kapalı olabiliyor. Peki, set altı garajı nedir?

Kirada çekilmezlik hali nedir?

Kirada çekilmezlik hali, olağanüstü fesih sebepleri arasında yer alıyor. Peki, kirada çekilmezlik hali nedir? Kirada tarafların çekilmezlik hali sebebiyle kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Stüdyo daireler denetlenecek!

Stüdyo dairelerde "En küçük yaşanabilir metrekare nedir ve nasıl kullanılmalıdır?" tartışması, sosyal ve hukuksal boyutları ile denetlenecek. Türkiye'deki en küçük metrekare ile diğer ülkeler arasında önemli fark var.

Kaçak doğalgaz kullanım cezası nedir?

Taşınmaz mal alan veya kiralayan kimselerin bazı abonelikleri üstüne alması gerekiyor. Herhangi bir aboneliğin usulüne aykırı veya kaçak kullanımı durumunda ceza kesiliyor. Peki, kaçak doğalgaz kullanım cezası nedir?

Temel üstü ruhsatı nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde ruhsat verilen bir inşaata başlamak için temel üstü ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Peki, temel üstü ruhsatı nedir? Temel üstü ruhsatı nasıl alınır? Temel üstü ruhsatı için gerekli evraklar nelerdir?

Uzun mesafeli koruma alanı nedir?

İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği gereğince, kısa mesafeli koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 1000 metre genişliğindeki kara alan ise orta mesafeli koruma alanı oluyor. Peki, uzun mesafeli koruma alanı nedir?

2b arazileri sit alanı nedir?

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunan, yer üstünde ya da yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlara sit alanı deniyor. Peki, 2b arazileri sit alanı nedir?

İrtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir?

İrtifak hakkı olan üst hakkı, başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak veya mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir hak olarak ifade ediliyor. Peki, irtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir?

üst kot nedir Haberi

üst kot nedir

Üst kot nedir?

Yapı düzeni kapsamında karşımıza çıkan saçaklar, yapıda altı boşta olarak yapılan örtüye deniyor. Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde saçak şu şekilde tanımlanıyor;


Saçak..

"Bir yapının herhangi bir bölümünü güneş ve yağmurdan koruması için, o bölümden dışa taşkın ve altı boşta olarak yapılan örtüdür."


Saçak seviyesi ile ilgili açıklama ise 3030 Sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde madde 16'da yapı düzenine ait tanımlar arasında bulunuyor. 16. maddenin 9. bendine göre saçak seviyesi şu şekilde açıklanıyor;


Yapı düzenine ait tanımlar:

Saçak seviyesi: Binaların son kat tavan döşemesi üst kotudur. Buna göre binalarda üst kot, saçak seviyesinin yer aldığı kısıma deniyor.


Kot altı..

Kot altı daire; zemin katının altında yer alan daireye deniyor. Kot 1 daire zemin katının altındaki ilk daire oluyor. Kot-2, kot-3...