05 / 05 / 2024

yangın kompartımanı ne demektir

yangın kompartımanı ne demektir

Yangın kompartımanı nedir? Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğinde yer alan yangın kompartımanı hükümleri nelerdir? Yönetmelik kapsamında yer alan yangın kompartımanı ile ilgili hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Dolar 6 gün sonra bu kadar olacak! Analistler tek tek açıkladı! Hemen bakın, pişman olmayın!

Vatandaşlar dolarda ne olacağını merak ederken büyük bir araştırmaya başladı. Dolar 6 gün sonra bu kadar olacak! Analistler tek tek açıkladı! Hemen bakın, pişman olmayın! Peki, dolar 6 gün ne kadar olacak? İşte cevabı...

Piyasalar resmen yangın yeri! Euro/TL' de son dakika gelişmesi 3 Haziran 2022

Piyasalar bugün resmen yangın yerine döndü. Dolar ve altın fiyatlarındaki yükselişin ardından euro da atak yaparak yükselmeye devam ediyor. Peki bugün euro ne kadar? Euro kaç TL? İşte euro da son dakika gelişmesi 3 Haziran 2022...

Haydarpaşa Garı'nın akıbeti ne olacak?

Haydarpaşa Garı yangınının üstünden 10 yıl geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu son olarak "Haydarpaşa Garı, eski Türkiye'de kaldı. Yeni Türkiye'de Marmaray var" demişti. Haydarpaşa Dayanışması ise farklı düşünüyor. Peki 105 yıl boyunca İstanbul'a hizmet sunan Gar'ın akibeti ne olacak?

Gayrimenkul danışmanı ne iş yapar? Ne kadar maaş alır?

Gayrimenkul sözcüğü taşınmaz mal anlamını taşımaktadır. Emlak sektöründe de sık sık kullanılan bu kelime değerli ve taşınmayan varlıklar anlamındadır. Peki, gayrimenkul danışmanı nedir? Gayrimenkul danışmanı ne iş yapar?

Hilti Türkiye, Yangın ve Güvenlik Sempozyumu'na katıldı!

Hilti’nin Türkiye operasyonu Hilti Türkiye, pasif yangın durdurucu ürünleriyle TÜYAK 2015 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi’ne katıldı. Hilti, Ar-Ge harikası pasif yangın durdurucu ürünlerini tanıttı ve sergiledi.

Denizli'de fabrika yangını!

Denizli'de gıda deposunda çıkan ve boru imalatı yapan fabrikaya sıçrayan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yangına, Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne ait 6 yangın söndürme aracıyla müdahale ediliyor.

Şanlıurfa'da çırçır fabrikasında yangın çıktı!

Şanlıurfa'da çırçır fabrikasında yangın çıktı. İşçilerin ihbarıyla fabrikaya gelen itfaiye ekipleri, yaklaşık bir saat süren çalışmanın ardından yangını kontrol altına aldı. Söndürme çalışmalarına işçiler de destek verdi.

Antalya Limak Otel'de yangın çıktı!

Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Kiriş Mahallesi'nde bulunan 5 yıldızlı Limak Otel'de henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilirken otelde kalanların tahliyeleri gerçekleşti.

Profel Yangın Mühendislik Proje ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi kuruldu!

Profel Yangın Mühendislik Proje ve Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi, Özlem Güneç, Alper Dipi tarafından 10 bin TL'lik sermaye ile 7 Ocak'ta Kadıköy, Sahrayıcedit Mahallesi'nde kuruldu.

Şırnak'ta bir yurtta yangın çıktı!

Şırnak'ta kız yurdunda yangın çıktı. Elelektrik kontağındaki arıza nedeniyle çıktığı bildirilen yangın yurdun güvenlik elemanları ve diğer görevliler tarafından söndürüldü. Dumandan etkilenen 12 öğrenci Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bingöl’de fabrika yangınına TOMA müdahalesi!

Bingöl ’deki bir tekstil fabrikasında çıkan yangın, 2 saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yangın söndürme çalışmalarına polis de 2 TOMA ile destek verdi.

İstanbul Güneşli'de depoda yangın çıktı!

İstanbul Güneşli 'de, daha önce boya ve baskı imalathanesi olarak kullanılan 2 katlı boş bir depoda öncekig ece saat 23.00 sıralarında yangın çıktı...

Antalya'da anaokulu'nda yangın çıktı!

Antaly a'daki bir anaokulunda klima patlamasından dolayı çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Yangının çocukların bulunmadığı bir sınıfta çıkmış olması olası bir facianın da önüne geçti

yangın kompartımanı ne demektir Haberi

yangın kompartımanı ne demektir

Yangın kompartımanı nedir?

Yangın kompartımanı, bir bina içerisinde, tavan ve taban döşemesi dâhil olmak üzere, her yanı en az 60 dakika yangına karşı dayanıklı yapı elemanları ile duman ve ısı geçirmez alanlara ayrılmış bölgeye deniyor. Yangın kompartımanları, yangının yayılmasını önlemek için uygulanıyor.


Yangın kompartımanları ile ilgili yasal hükümler Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında Üçüncü Bölümde 24. maddede şu şekilde yer alıyor;


Yangın kompartımanları

MADDE 24- 

(1) Yangın kompartıman duvar ve döşemelerinin yangına en az direnç sürelerine Ek-3/B’de yer verilmiştir.

(2) İki veya daha çok bina tarafından ortak kullanılan duvarlar, kazan dairesi, otopark, ana elektrik dağıtım odaları, yapı içindeki trafo merkezleri, orta gerilim merkezleri, jeneratör grubu odaları ve benzeri yangın tehlikesi olan kapalı alanların duvarları ve döşemeleri kompartıman duvarı özelliğinde olur.


(3) İki veya daha çok...