06 / 05 / 2024

yapılaşmalar zemin durumuna göre mi yapılmalı

yapılaşmalar zemin durumuna göre mi yapılmalı

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Sedat Türkmen, depremlerin zemin türüne göre farklı zararlar verebildiğini belirterek, yapılaşmaların buna göre inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Çiğli’ye imar planı müjdesi! Bölgede yapılaşma süreci başlıyor!

Çiğli Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesince Harmandalı Bölgesine ilişkin devam eden imar planı çalışmalarının askı süresi sona erdi. İdari prosedürlerin tamamlanmasından sonra bölgede yeni imar planına uygun yapılaşma süreci başlayacak.

Bodrum'da kaçak yapılaşmayla mücadele tam gaz!

Muğla'nın Bodrum ilçesinde başlatılan kaçak yapılaşmayla mücadele çalışmaları tam gaz devam ediyor.

Ali Öztunç: Yanlış imar ve yapılaşmalar sel felaketlerini tetikliyor!

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Giresun'daki sel felaketine ilişkin, "İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, HES'ler, dere ıslah çalışmaları gibi etkenler bu felaketleri tetikliyor." dedi.

Ayder'de plansız yapılaşmanın önüne geçiliyor!

Plansız yapılaşmanın önüne geçmek için yürütülen çalışmalar dolayısıyla gündeme gelen ünlü Ayder Yaylası uyanıyor...

Olimpos imar planlarına tepki: Kaçak yapılaşma yasallaşacak!

Antalya'nın Kumluca ilçesindeki köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olimpos için hazırlanan imar planlarıyla ilgili konuşan Antalya Kent İzleme Platformu, "Bu uygulama kaçak yapılaşmaları yasallaştırmaktan ibaret bir düzenlemedir" dedi

Dr. Müzeyyen Şevkin: Fay hatları üzerindeki yapılaşma durdurulsun!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Fay hatları üzerindeki yapılaşmaların durdurulması ve hat üzerinde yeni yapılaşmalara izin verilmemesi amacını taşıyan kanun teklifi ile ilgili konuştu.

Muğla'da kaçak yapılaşmayla mücadelede drone ile denetim yapılıyor!

Muğla Bodrum'da başlatılan "Kaçak yapılaşma ile mücadele seferberliği" çalışmaları kapsamında drone ile denetimler yapılıyor.

Anamur Dragon Çayı'nda kaçak yapılaşma arttı!

Mersin'in Anamur Dragon Çayı üzerinde bulunan Alaköprü Barajı, Hidroelektrik Santrali, kirlilik ve civarında yer alan gecekondu baraka yapılaşmalar nedeniyle yok oldu.

Ordu yaylalarında kaçak yapılaşma uyarısı!

Ordu Valisi Seddar Yavuz, yaylalarda kaçak yapılaşmayı önleyici çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Ordu Valisi Seddar Yavuz kaçak yapılaşmaya karşı uyardı. 

Dikey yapılaşma sorunu meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İstanbul'daki imar durumuna, dikey yapılaşmaya ve imara açılan orman alanları hakkında yazılı soru önergesi hazırladı..

Zonguldak Belediyesi'nin gündeminde yapılaşma var!

Zonguldak Belediyesi İmar Komisyonu üyeleri ile sivil toplum kuruluşu üyeleri toplandı. Toplantıda Zonguldak Belediye sınırları içerisinde yer alan yapılaşmalar ile ilgili fikir alışverişi yapıldı.

Validebağ Korusu yapılaşmaya açıldı!

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın onayıyla düzenleme çalışmalarına başlanan ve bir dönem Hababam sınıfı filmlerinin çekildiği Validebağ Korusu’ndaki 354 dönüm alanda yapılaşmaya izin çıktı.

Kepez'de yapılaşmanın önü açılacak!

AK Parti Kepez İlçe Başkanı İşeri, 5 mahalleyi ilgilendiren imar plan tadilatıyla 0.60 olan emsali 0.80’e çıkarıp 1+1 olan yapılaşmayı zemin + 4 kata çıkaracaklarını söyledi

yapılaşmalar zemin durumuna göre mi yapılmalı Haberi

yapılaşmalar zemin durumuna göre mi yapılmalı

Prof.Dr. Sedat Türkmen, deprem dalgalarının geçtikleri zeminlerin özelliklerine göre değişime uğradıklarını söyledi. Prof.Dr. Türkmen, "Zemin özelliklerinin yapılarda hasar oluşturacak etkileri, zemin büyütmesi, sıvılaşma, zeminde göçme ve oturmalar şeklinde kendini gösterir. Dayanımı düşük, yeraltı suyu içeren, gevşek alüvyonel zeminler, ovalar, toprak zeminlerde deprem sırasında ağır hasarlar oluyor. Kaya zeminlerde ise hasar daha az görülüyor" dedi.


"FELAKETE KAPI ARALAR"

Bir depremde zemin özelliklerine bağlı olarak yıkımların fazla veya az olabildiğini aktaran Prof.Dr. Türkmen, şöyle konuştu:"Farklı zemin özelliklerine sahip bölgelerdeki aynı tip yapıların aynı şiddetteki bir depremde farklı derecelerde hasar gördükleri ortadadır. Buna rağmen ülkemizde bazı yerlerin jeolojik özellikleri dikkate alınmadan yüksek katlı yapılaşmaya gidildiği gerçek. Özellikle alüvyon zeminlerin bulunduğu mahalleler, yeraltı suyunun da yüksek olduğu, yani sıvılaşma potansiyelinin yüksek olduğu bölgelerdir. Zemin bakımından...