06 / 05 / 2024

yerleşim birimi nedir

yerleşim birimi nedir

Yerleşme alanı olarak da bilinen iskan sahası nedir? İskan sahası kapsamında yapı inşaatının yapılmasına izin veriliyor mu? İskan sahası harici alan nedir? İşte sorularınızın yanıtı...

İsrail, Doğu Kudüs'teki 10 bin haneli yerleşim yeri planını ABD'nin baskısıyla erteledi!

İsrail yönetimi işgal altında olan Doğu Kudüs'te hayata geçirmeyi planladığı yaklaşık olarak 10 bin haneli yasa dışı Yahudi yerleşim birimi projesini ertelediğini açıkladı.

Yusufeli yeni yerleşim birimi için sayılı günler kaldı!

Yusufeli barajının yapımı nedeniyle yerleşim bölgedeki yerleşim birimi yeni yerlerine taşınmak için gün sayıyor. İlçe 150 yılda yedinci kez taşınacak. 

Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimi inşasına protesto!

Batı Şeria’nın Nablus şehrinde yaşayan Filistinliler, yapımı devam eden Yahudi yerleşim birimlerine karşı yeni bir protesto düzenledi.

İsrail Kudüs'te 9 bin gayrimeşru yerleşim birimi kurma çalışmasını hızlandırıyor!

İsrail'in işgal altında olan Kudüs'ün kuzeyinde yer alan Atrut Sanayi Bölgesi'nde 9 bin yerleşim birimi kurma çalışmasını hızlandırdığı belirtildi.

ABD'den Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmak için yeni adım!

ABD yönetimi, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "meşrulaştırmak" için yeni bir adım attı.

Filistinliler Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini protesto etti!

Filistinliler, İsrail'in işgal altında olan Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimi inşa ve genişletme faaliyetlerini protesto etti.

Dışişleri Bakanlığından İsrail'in ilave yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planına onay vermesine tepki!

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da ilave yasadışı yerleşim yerlerini genişletme planının resmen onaylanmasına tepki gösterdi.

5 AB ülkesinden İsrail'e Batı Şeria'da yerleşim birimi inşasını durdurma çağrısı!

Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinde konut inşasını sürdürme kararından derin endişe duyduklarını belirtti. 

Parlamentolararası Kudüs Platformu İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasına tepki gösterdi!

Parlamentolararası Kudüs Platformu, İsrail'in Batı Şeria'da bulunan işgal altındaki alanlara  Yahudi yerleşim birimi inşasına onay vermesine tepki gösterdi 

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in yasa dışı yerleşim inşa planlarına onay vermesine tepki!

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’da ilave yasa dışı yerleşim yerlerine onay verdiğine ilişkin haberlere yönelik açıklama yaptı.

Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı gösteri!

Asira El-Kıbliyye beldesinde toplanan Filistinliler, bölgede inşası hedeflenen Yahudi yerleşim birimini protesto ederek kendilerine ait arazilerde zeytin fidanları dikmeye çalıştı.

Yerleşimi düzenleyen 'Fay Yasası' önerisi!

Prof. Dr. Okan Tüysüz, ''Diri faylar üzerinde çok sayıda yerleşim birimi ve önemli mühendislik yapıları var, ancak bu bölgelerde yerleşimi düzenleyen bir ‘Fay Yasası’ yok” diye konuştu.

İsrail, yerleşim yeri inşaatlarını durdurmayacak!

İsrailli yetkililer, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan normalleşme anlaşmasına göre Tel Aviv'in yerleşim yerleri inşaatlarını askıya almak zorunda olmadığını belirtti.

yerleşim birimi nedir Haberi

yerleşim birimi nedir

İskan sahası nedir?

İskan sahası, yerleşme alanı olarak tanımlanıyor. Yerleşme alanı ise, imar sının içindeki yerleşik alanla gelişme alanlarının tümünü kapsayan alan olarak ifade ediliyor.


Bir diğer ifade ile iskan sahası; imar sınırı içinde inşaata izin verilen alana deniyor. İskan sahası, bir kentin düzen tasarısında, yapı yapılmasına olur verilen alan olarak da tanımlanıyor.


Gelişme alanı - inkişaf sahası: 

İmar plânı sınırı içinde kalan ve plân programın da saptanan sûrej için şehrin gelişmesine aynian alandır.


Yerleşik alan - meskun saha:

İmar plânı yapıldığı sırada yerleşilmiş bulunan alandır.


Yerleşme dışı alan - iskan harici saha: 

İmar plânı sının ile imar sının arasında kalan ya yerleşik alan içinse olup da imar plânlarında yerleşmeye izin verilmeyen alanlardır.


Metropoliten alan:

Belirli bir nüfus sınırını aşmış (örneğin bir milyon gibi) sosyal ekonomik yönetim yönlerinden uzmanlaşma...