05 / 05 / 2024

yıllık enflasyonu endeksli kira artış oranları

yıllık enflasyonu endeksli kira artış oranları

Kiracılık ilişkisini düzenleyen Borçlar Kanunundaki esaslar gereğince meskenlerde ev sahipleri kiracılarına en fazla dönemin enflasyon oranlarına göre zam yapılıyor. Peki yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

İstanbul'un enflasyonu belli oldu! Yıllık enflasyon yüzde 74,88 oldu!

İstanbul Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamaya göre mega kent İstanbul'da aralık ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,52, yıllık bazda ise, yüzde 74,88 şeklinde de oldu.

İstanbul'un enflasyonu açıklandı: Yıllık bazda yüzde 72,73, aylık bazda yüzde 3,69 oldu! 

İstanbul'un enflasyonu aylık ve yıllık bazda açıklandı. İşte o son dakika rakamları...

İTO açıkladı: İstanbul’da yıllık enflasyon resmen tavan yaptı! Görenler gözlerine inanamadı!

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul’un eylül ayın enflasyonunu paylaştı. Buna göre, İstanbul'un eylül ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 73,18 oranında artarken, aylık bazda yüzde 5,46 olarak kayıtlara geçti.

İstanbul'da Şubat ayı enflasyonu yüzde 3.8 oldu! Yıllık rakam buz kestirdi!

İTO, Şubat 2023'te istanbul'da perakende fiyatların yüzde 3,83, toptan fiyatların yüzde 2,38 oranında yükseldiğini duyurdu. İTO, yıllık enflasyonu ise yüzde 78 şeklinde açıkladı. İşte ayrıntılar...

İstanbul'da kasımda yıllık enflasyon yüzde 14.07!

İstanbul'da perakende fiyatlar kasım ayında aylık yüzde 1.94 artış kaydetti. Yıllık İstanbul enflasyonu ise yüzde 14.07 olarak açıklandı.

Kira yıllık enflasyonu geriliyor!

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 23 Temmuz'daki toplantı özetinde kira yıllık enflasyonunun gerilemeyi sürdürdüğü ifade edildi...

Gıdada yıllık fiyat artışları yüzde 10.58’e çıktı!

Şubat ayında, aylık genel enflasyon yüzde 0.35, gıda enflasyonu ise yüzde 2.33 arttı. Gıdada yıllık fiyat artışları da yüzde 10.58’e çıktı.

Emlak Konut faizi yıllık yüzde 10 ile sınırlandıracak!

Emlak Konut çatısında başlayacak kampanyaya hasılat paylaşımı projeleri dahil olacak. Faiz yüzde 0.7 veya enflasyona endeksli olacak. Enflasyonun yükselme olasılığına karşı faiz yıllık yüzde 10 ile sınırlanacak.

Yıllık kira enflasyonu yüzde 8,56'ya ulaştı!

Merkez Bankası "Yılbaşından bu yana yükselişini sürdüren yıllık kira enflasyonu bu dönemde yüzde 8,56’ya ulaşmıştır.” ifadesini kullandı.

Yıllık kira enflasyonu hesaplama örneği!

Taşınmaz kiralamalarında yıllık sözleşme süresinin dolması halinde taşınmaz mal sahipleri, kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, zam nasıl hesaplanır? İşte yıllık kira enflasyonu hesaplama örneği..

Yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Kiracılık ilişkisini düzenleyen Borçlar Kanunundaki esaslar gereğince meskenlerde ev sahipleri kiracılarına en fazla dönemin enflasyon oranlarına göre zam yapılıyor. Peki yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Konut kredisi yıllık maliyet oranı!

Konut kredisi yıllık maliyet oranı nasıl hesaplanır? İşte Konut Finansmanı Sisteminde Erken Ödeme İndirimi ve Yıllık Maliyet Oranı Hesaplama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamındaki hesaplama formülü...

Nuruosmaniye'nin 265 yıllık sarnıcı büyük ölçüde temizlendi!

Restorasyon sırasında Nuruosmaniye Camisi'nin altında ortaya çıkan, sadece caminin değil, Kapalıçarşı'nın etrafından gelen suları toplayarak, Haliç'e aktaran 265 yıllık sarnıç ve su terazisinin temizliği büyük ölçüde tamamlandı

yıllık enflasyonu endeksli kira artış oranları Haberi

yıllık enflasyonu endeksli kira artış oranları

Yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Kira kanunu kapsamında yer alan kira bedeli hesaplamaları ile ilgili esaslara göre, ev sahipleri kiracılarına dilediği oranda zam yapamıyor.


Kiracılık ilişkisini düzenleyen Borçlar Kanunundaki esaslar gereğince meskenlerde ev sahipleri kiracılarına en fazla dönemin üretici fiyat endeksi (ÜFE) yeni adıyla yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranları bazında zam yapabiliyor.


Söz konusu yıllık enflasyon oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Kira sözleşme süresi dolan ve tekrar yenilen kiracılara bu oranlar üzerinden hesap yapılarak yeni kira döneminin kira bedeli belirleniyor.


Yıllık enflasyonu endeksli kira artış oranları hesaplama örneği:


Temmuz ayı ÜFE oranları:

"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına...