02 / 05 / 2024

yıllık üfe hesabı

yıllık üfe hesabı

Yeni Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin yapacağı zam ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor. Peki, kira artışı nasıl yapılır?

14 yıllık borsacı açıkladı! Halka arzlarda yükseliş trendi devam edecek mi?

Borsa güne yükselişle başlarken son halka arzlardaki son durum da merak ediliyor. 14 yıllık borsacı Borsa Yolunda resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda halka arzlarda yükseliş trendinin devam edip etmeyeceğini açıkladı.

14 yıllık borsacıdan açıklama: Borsanın tekrar yükselmeyeceğini düşünenler ağır yanılacak!

14 yıllık borsacı Borsa Yolunda resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda borsanın tekrar yükselmeyeceğini düşünenlerin ağır yanılacağını söyledi. İşte o paylaşım ve paylaşıma gelen yorumlar...

BES'te yıllık devlet katkısının tamamını alabilmek için son günler!

Kripto fenomeni Murat Ali Calman, X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda BES'te yıllık devlet katkısının tamamını alabilmek için son günler olduğunu belirtti.  İşte Calman'ın o açıklaması ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

2 yıllık bina için hayrete düşüren bilirkişi raporu: Üniversite tarafından incelenmesi gerekiyormuş!

Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, 2 yıllık bir binanın görsellerine yer vererek, bina için bilirkişiden rapor alındığını, raporda bu binanın Üniversite tarafından incelenmesi gerektiğinin belirtildiğini söyledi. İşte o bina ve yorumlar...

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 78,46 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), eylülde aylık bazda yüzde 1,7, yıllık bazda yüzde 78,46 artış gösterdi.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mayıs'ta yıllık yüzde 32,13 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,45, yıllık bazda yüzde 32,13 yükseldi.

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 6,1 oldu!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Mayıs ayında aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 6,1 arttı.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 40,10 arttı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), Nisan ayında aylık bazda yüzde 2,43, yıllık yüzde 40,10 artış gösterdi.

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 7'ye yükseldi!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından verilere göre, Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Nisan ayında aylık yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 7 arttı. İşte merakla beklenen o rakamlar...

Son dakika! TÜİK ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı! Yıllık enflasyon yüzde 181!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık % 80.21, aylık % 1.46 oldu. işte detaylar…

Konut ve işyerlerinin yıllık kira artışı ne durumda?

Türkiye’de konut ve işyerlerinin yıllık kira artışı bedellerinde baz alınan TEFE ve ÜFE rakamlarından iyi haber var. İçinde bulunduğumuz yılda TÜFE – ÜFE rakamlarının eğimi aşağıyı gösteriyor.

İşyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince mesken kiracılarına ÜFE oranlarından yüksek oranda yapılan zam yapılamıyor. Ancak bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. Peki, işyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi değeri yıllık artış oranları 2015!

2015 yılına ait emlak vergi değerleri ile 2015 yılında mükellef olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak arsa ve arazi metrekare birim değerleri tebliğ ile açıklanıyor. İşte emlak vergisi değeri yıllık artış oranları 2015..

yıllık üfe hesabı Haberi

yıllık üfe hesabı

Kira artışı nasıl yapılır?

Yeni Borçlar Kanunu gereğince ev sahibinin yapacağı zam ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanıyor. Peki ÜFE nasıl hesaplanır?


ÜFE nedir? ÜFE nasıl hesaplanır?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.


Yıllık üfe hesabı..

Endeks formulü: Laspeyres

Referans dönem: 2003

Temel fiyat endekslerinin hesaplanması: Fiyat oranlarının ortalaması alınmaktadır.

Ağırlıkların güncellenme sıklığı: Her yıl.

Cari ağırlıkların ait olduğu dönem: t-2

Mevsimsel düzeltme: Yapılmamaktadır.

Ürün sepetinin ve ağırlıklarının güncellemesi, her yılın sonunda yapılmakta ve zincirleme Laspeyres formülü ile seri devam ettirilmektedir. Her yıl Aralık ayı itibari ile, yeni maddeler endekse dahil edilmekte ve yeni ağırlıklar endeks hesabında...