19 / 05 / 2024

yola terk işlemleri nasıl yapılır

yola terk işlemleri nasıl yapılır

'Yola terk nedir ve nasıl yapılıyor?' Tüm bu soruların yanıtı haberimizde yer alıyor...

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

İmar planlarında bazı alanlar park, yeşil alan ya da oyun alanı gibi birimlere ayrılır. Kamu yararına olacak şekilde gerçekleşen bu duruma ise yola terk adı veriliyor. Peki, yola terk yapmadan ruhsat verilir mi? Tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır? Yola terk nedir? İşte detaylar…

Yalkavak Park Dolphin'in yola terkettiği alanın imar planı değişti!

Muğla'nın Bodrum ilçesi Yalıkavak Gökçebel Köyü'ndeki Park Dolphin Sitesi'nin encümen kararı ile yola terk ettiği alan alt ölçekli imar planında "turizm tesisi" ilan edildi.

Plansız alanlarda yola terk yapılır mı?

Yola terk; yapı sahipleri tarafından belli bir alanın kamunun hizmetine terk edilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, plansız alanlarda yola terk yapılır mı? Yola terk işlemi nasıl yapılır?

Kamulaştırma sorgulama işlemleri!

Kamulaştırma gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni yola deniyor. Peki, kamulaştırma nasıl sorgulanır? İşte kamulaştırma sorgulama işlemleri...

Milli emlak devir ve terk işlemleri!

Kamu malları ve hakların bütününe milli emlak deniyor. Bu alanlarda hak sahibi olan kimseler tespit edilen rayiç bedelini ödeyerek milli emlak taşınmazına sahip olabiliyor. İşte, milli emlak devir ve terk işlemleri!

Müelliflik işlemleri ücretleri 2015!

Mimarlık ve mühendislik tasarım hizmetlerini, ana uğraş konusu olarak seçmiş olan ve yapıların proje, hesap ve çizimleri hazırlayan gerçek veya tüzel kişiliklere müellif deniyor. Peki, müelliflik işlemleri ücretleri 2015 ne kadar?

Riskli yapı tespit işlemleri hızlandırıldı!

Muhtemel deprem, sel baskını, heyelan gibi durumlarda yıkılma ve ağır hasar görme tehlikesi bulunan riskli binaların tespit işlemleri hızlandırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tespit için Türkiye genelinde 817 kurum ve kuruluşu görevlendirdi.

Tüketici hakem heyeti konut kredisi dosya masrafı iade işlemleri!

Konut ve ihtiyaç kredisi gibi bireysel kredi kullanılan tüketiciler, ne için ödediklerini bilmedikleri dosya masraflarının iadesini isteyebiliyor. Peki, tüketici hakem heyeti konut kredisi dosya masrafı iade işlemleri nelerdir?

Milli emlak irtifak hakkı işlemleri!

Devlete ait olan hazine taşınmazlara milli emlak deniyor. Bu arazilerin yönetim ve tasarrufu da devletin elinde oluyor. Peki, milli emlak irtifak hakkı işlemleri nasıl yürütülür?

İşyeri tapusunu mesken tapusuna çevirme işlemleri!

Apartman planında işyeri olarak kayıtlı bir bağımsız bölümün mesken olarak kullanılması, kat malikleri tarafından verilecek izine bağlı oluyor. İşte işyeri tapusunu mesken tapusuna çevirme işlemleri...

Mesken tapusunu işyeri tapusuna çevirme işlemleri!

Bir apartmanda yer alan meskende işyerinin açılması, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan şartlara uyulmak kaydıyla mümkün olabiliyor. Peki, mesken tapusunu işyeri tapusuna çevirme işlemleri nelerdir?

Elektrik borcu taksitlendirme işlemleri!

2014 Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile bazı alacak ve vergi borçları yapılandırılabiliyor. Yapılandırılabilen borçlar arasında elektrik de bulunuyor. Peki, elektrik borcu taksitlendirme işlemleri nelerdir?

Yabancı uyruklu tapu işlemleri!

Tapu Kanunu gereğince, yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiye'den gayrimenkul sahibi olabiliyor. Peki, tapuda gerekli belgeler nelerdir? Ne kadar tapu harcı ödenir? İşte yabancı uyruklu tapu işlemleri...

yola terk işlemleri nasıl yapılır Haberi

yola terk işlemleri nasıl yapılır


Yapı sahipleri tarafından belli bir alanın kamunun hizmetine terk edilmesine yola terk deniyor. Yola terk uygulaması bedelli ya da bedelsiz olarak yapılabiliyor. Yani taşınmaz sahipleri söz konusu bu taşınmazın belli bir kısmını bedelli ya da bedelsiz olarak kamunun hizmetine terk edebiliyor. Yola terke konu olan alanın, yapı sahibine geri iadesi ise mümkün değil. 


Bazı yola terk uygulamalarında resmi senet düzenlemek gerekiyor. Yola terk uygulamasındaki resmi senet için şu şartların yerine getirilmesi mecbruri. O şartlar; 


1- Belediye encümen kararı, 


2- Serbest harita mühendisi tarafından düzenlenmiş ve kadastro müdürlüğünce kontrol edilmiş değişiklik beyannamesi. 


Gerekli evraklar 

'Yola terk nedir?' dedikten sonra gelelim bu uygulama için gerekli olan evraklara; 


1- Teknik belge: Bu belgeler kadastro müdürlüğünden alınır.


2- Plan örneği: Taşınmazın imar durumunu belirleyen plandır.


3- Aplikasyon krokisi: Öncelikle taşınmazın sınırlarının...