29 / 04 / 2024

Milli emlak devir ve terk işlemleri!

Milli emlak devir ve terk işlemleri!

Kamu malları ve hakların bütününe milli emlak deniyor. Bu alanlarda hak sahibi olan kimseler tespit edilen rayiç bedelini ödeyerek milli emlak taşınmazına sahip olabiliyor. İşte, milli emlak devir ve terk işlemleri!



Milli emlak devir ve terk işlemleri!

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin,kiraya verilmesi görev ve yetkisi, Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesinin  bendine göre Bakanlığa ait oluyor.


Milli Emlak Genel Tebliği ile Valiliklere  kiralama işlemlerinde yetki devrediliyor.


Yasal düzenlemeler doğrultusunda edinilen ve idare edilen taşınmazların, yine yasal düzenlemelere uygun olarak bedelli veya bedelsiz olarak devir veya terk işlemleri Milli Emlak Genel Müdürlüğü Bedelsiz Devi dairesince yürütülüyor. 


5084 sayılı Kanun maddelerinin mülga tarihlerinden önce yatırımların ve istihdamın arttırılması amacıyla gerçek veya tüzel kişilere bedelsiz olarak devredilen veya bedelsiz kullanma izni verilen arazi vey​a arsalar üzerinde gerçekleştirilmesi taahhüt edilen yatırımların takibi yapılmakta olup, süresi içerisinde devir koşullarını sağlayarak yatırımlarını tamamlayan yatırımcıların 5 yıllık sürelerinin başlatılması, yatırımının %50​'sini tamamlayıp da bedeli karşılığında şerh terkini talebinde bulunan yatırımcılara, şerh terkinine yönelik işlemlerin yapılması veya zorunlu hallerde yatırımın tamamlanma süresinin uzatımı, yatırımın tamamlanma süresinin bitmiş olmasına karşın tamamlanamayan veya yatırıma başlanılmayan devir işlemlerinin iptali, 5 yıllık süre içerisinde yatırım koşullarına uyan yatırımcıların talebi üzerine tapu kütüğündeki şerhin terkini işlemleri yapılıyor. 


3194 sayılı İmar Kanunun 11 inci maddesine göre, imar planlarında yol, yeşil alan, park (oyun alanı, çocuk bahçesi vb.), otopark, meydan toplu taşıma istasyonu ve terminal alanına ayrılan Hazine taşınmazlarının terk işlemleri,


Belediyeler tarafından yapılan planlar, belediyelerin ilan panolarında 30 gün süre ile asklıya çıkartılıyor. Bu planlara karşı 30 gün içinde itiraz edilebiliyor. Bu süre içerisinde itiraz edilmezse plan kesinleşmiş sayılıyor. 


Milli emlak nasıl kamulaştırılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön