30 / 04 / 2024

Yoros Kalesi son durum

Yoros Kalesi son durum

İstanbul'un en önemli tarihi eserleri arasında yeralan Boğaziçi'ndeki kale ve hisarlar bakımsızlıktan perişan halde. Bizans ve Osmanlı döneminden kalma tarihi yapıların bir kısmı çökmek üzere..

Çanakkale Bigalı Kalesi'nin restorasyonu tamamlanıyor!

Çanakkale Savaşları esnasında muhabere merkezi ve silah tamirhanesi olarak kullanılan 201 yıllık Bigalı Kalesi’nin restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. 

Bodrum Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarında son durum!

Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum Kalesi'ndeki ikinci etap restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı. Ersoy, kaleyi Müzeler Haftası'nda açmayı hedeflediklerini ancak yeni tip koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle bazı aksamalar yaşandığını kaydetti...

Çanakkale Seddülbahir Kalesi restorasyon çalışmalarında son durum!

Başbakanlık tarafından 2015'te ihalesi yapılarak restorasyona başlanan Çanakkale Savaşları'nın önemli kalelerinden Seddülbahir Kalesi'ndeki çalışmalar sürüyor.

Alanya Teleferik Projesi'nde son durum!

Alanya Belediyesi tarafından Damlataş Sosyal Tesisleri ile Alanya Kalesi Ehmedek Kapısı arasına planlanan Teleferik Projesi inşaatı, son sürat devam ediyor

Osmancık Kalesi restorasyon çalışmalarında son durum!

Osmancık Kalesi tarihi surların restorasyonu ve Koyunbaba Köprüsünün restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Nevşehir Kalesi ve Etrafı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son durum!

11 mahalleyi içine alabilecek şekilde gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Etrafı Kentsel Dönüşüm projesi uygulama çalışmalarında keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde, arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmaları aralıksız devam ediyor.

İspanya Matrera Kalesi'nin restorasyonunda son durum!

İspanya'nın güneyindeki Cadiz şehrinde bulunan Matrera kalesi, bir restorasyon faciasına kurban giderek, tarihi görünümünü tamamen yitirdi. Kaleyi, yerel bir inşaat firmasının restore ettiği öğrenildi.

Anadolukavağı’na alternatif yol geliyor!

Anadolukavağı trafiğine çözüm getirmek üzere Yoros Kalesi’nden Anadolufeneri-Poyrazköy Yolu çıkışına kadar olan yolu geçen yıl genişleten Beykoz Belediyesi bu yılki asfalt programı kapsamında yolun asfaltını tamamlayacak...

Nevşehir Kalesi projesi turizme katkı sağlayacak!

Nevşehir Kalesi projesi turizme katkı sağlayacak. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,gazetecilere Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında gelinen son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gevale Kalesi kazı çalışmalarında son durum!

Konya’ nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğiyle yürütülen Gevale Kalesi’ ndeki kazı çalışmalarındaki son durum değerlendirildi...

Gevale Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Konya ’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğiyle yürütülen Gevale Kalesi ’ndeki kazı çalışmalarındaki son durum değerlendirildi.

Anadolukavağı’nda yollar genişliyor!

Beykoz Belediyesi, ilçenin en çok turist çeken noktalarından Anadolukavağı’nda 4 km uzunluğunda yol genişletme çalışması başlattı. Yoros Kalesi -Anadolufeneri-Poyrazköy Yolu arasında yapılacak çalışmayla Kavak Meydanı da rahat bir nefes alacak.

Karahisar Kalesi son teknolojiyle aydınlatıldı!

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 226 metre uzunluğundaki tarihi Karahisar Kalesi'nin aydınlatılması için yürütülen çalışmalarda test aşamasına geçildi. Aydınlatma ile Karahisar Kalesi'nin gündüz siluetinin gece de ortaya çıkması hedefleniyor...

Yoros Kalesi son durum Haberi

Yoros Kalesi son durum

Yüzyıllardır savaş ve doğal felaketlere karşı ayakta kalmayı başaran Boğaziçi’ndeki tarihi kale ve hisarlar, artık eski ihtişamlarından çok uzakta. Duvarlarında çatlaklar oluşan ve bir kısmı çöplüğe dönen tarihi yapılar bakımsızlık nedeniyle zor ayakta duruyor. Bizans ve Osmanlı döneminden kalma yapıların son durumunu yerinde incelerken karşılaştığımız manzara, bizi de hayretlere düşürdü. Birçok yapı ziyarete kapalı tutulurken, açık olanlar ise yıkık-dökük vaziyette. 



ÇÖPLÜĞE DÖNEN GARİPÇE


İlk durağımız Garipçe Kalesi. Yapımı devam eden 3. Köprü’ye komşu bu yapı, Boğaziçi Kaleleri arasında en vahim durumda olanı. Osmanlı Padişahı Sultan III. Murad tarafından 1757-1774 yılları arasında yaptırılan kalenin içi adeta çöplüğe dönmüş durumda. Kullanılmayan birçok malzeme, hurda kalenin avlu kısmına bırakılmış. Garipçe koyuna doğru uzanan duvarların dibine inşa edilen gecekondular, tarihi mirasın nasıl hoyratça tahrip edildiğini...