28 / 12 / 2024

Gevale Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Gevale Kalesi gün yüzüne çıkıyor!

Konya ’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğiyle yürütülen Gevale Kalesi ’ndeki kazı çalışmalarındaki son durum değerlendirildi.




Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğiyle yürütülen Gevale Kalesi’ndeki kazı çalışmalarındaki son durum değerlendirildi.


Dedeman Otel’de düzenlenen basın bilgilendirme toplantısına, Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Müzeler Müdürü Yusuf Benli ile kazı başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve yazılı ve görsel medya temsilcileri katıldı.


“KONYA’NIN ÖNEMLİ BİR DEĞERİNİ ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kazı çalışmalarının yüzey incelemelerinin 2012 yılında başladığını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “İki yıldır orada yoğun bir çalışma yapıyoruz. Birçok kurum bir araya gelerek Konya’nın önemli bir değerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu konuda yoğun bir faaliyet yürütülüyor. İnşallah burada bu kalenin de tekrar inşasını belki siluetinin Konya’dan görünür hale geldiğini hepimiz şahitlik ederiz” dedi.


“KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANÇ”

Yürütülen ortak çalışmanın Konya için önemli bir kazanç olduğunu ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, “Burada yapılacak çalışmalarla ortaya çıkan hem mimari yapılar hem buradaki buluntular en uygun tarzda değerlendirilerek Konya’nın ve o bölgenin geçmişine dair kıymetli bilgiler sunmuş olacak. Müze envanter açısından zenginleştirilmiş olacak” diye konuştu.


“BU İŞİN DEVAMI İÇİN TEŞVİK VE TAKDİR GEREKİYOR”

Kazı çalışması faaliyetlerinin belirli bir düzey kazanmış olmasının kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini dile getiren NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, “Bu sabırlı zahmetli işin devamı öncelikli bu devam içinde teşvik ve takdirde gerekiyor. Bu anlamda hem Sayın Milletvekilimize öncülüğünden ve desteklerinden dolayı, Selçuklu Belediye Başkanımıza ve İl Kültür Müdürümüze teşekkürlerimizi sunuyorum” şeklinde konuştu.


“BU İŞBİRLİĞİNE GIPTA ETMEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı da, kendisiyle birlikte Konya’daki bütün milletvekillerinin bu işte bir katkısının olduğunu belirterek, “Yani hep beraber bir faaliyetin bir neticesi bu. Bu iş gündeme geldikten sonra hep beraber oturuldu Konya Milletvekilleri olarak ve takibe karar verildi. Şükürler olsun ki karşılığını bulduk. Siyaseten bunu düşünmeniz o kadar önemli değil. Karşılığını bulmanız, yani değerli bir Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Bey’i bulmasanız, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker Hoca’yı bulmasanız bu işlerde mesafe almanız o kadar da kolay değil. İl Kültür Müdürlüğü’nün desteği olmasa bunlarda bir neticeye varmak mümkün değil. Siyaseti tarif edenler, siyaseti vizyonla tarif ediyorlar. Yani diyorlar ki siyasetin bir vizyonu, hayalleri olacak. Hayalleri perdeye aktardıktan sonra seyredenler o hayallerle heyecanlanacaklar ve ondan sonra o resimde yer alacaklar. Böyle bir şey oluştu ve gerçekten bu iş birliğine gıpta etmemek mümkün değil” ifadelerini kullandı.


“KONYA’NIN SİLUETİNE İKİ KALEYİ EKLEYECEĞİZ”

Konya’da turizmin önemli bir kale olduğunu vurgulayan Kabakcı, gelecekteki vizyonda Konya’da turizmi ihmal etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Turizmi; Kültür, sağlık ve Termal ile eğitim ve Kongre turizmi diye üç başlık altında değerlendiren Kabakcı, Konya’nın bunda ciddi bir istikbal vaat ettiğini belirtti.


Basın toplantılarının esas sebebinin Gevale Kalesi’ndeki kazı çalışmaları ve Konya’da ortaya çıkacak yeni bir turizm alanı olduğunu dile getiren Kabakcı, “Bu alanı sadece orayla bırakmayacağız. Hemen yanında bir başka eski tarihteki adıyla Sarıklı Tepe diye adlandırılan bir başka yerimiz daha var ki, Büyük Gevale diye de tarihte adlandırılıyor. Oradaki kazı alanları da tespit edildi. Hayallerimiz var. İnşallah Uğur Bey ile beraber Konya’nın siluetine iki kaleyi ekleyeceğiz. Yani Konya’yı seyredenler geride iki tane kaleyi görecekler. Uğur Bey’in başına yeni bir sıkıntı açmak istemiyorum ama iki kalenin, ’kaleden kaleye şahin uçurmak’ diye bir türkümüz de var ya; iki kale arasına da bir tarih parkını da arzu ediyoruz. Yani istiyoruz ki gençlerimiz bir kaleden diğer kaleye yürüyüşe geçtikleri an tarihteki büyük meydan savaşlarının abidelerle anlatıldığı, dinlenildiği, konuşulduğu mekanlar oluşsun ve bir tarih parkı Konya’da ortaya çıksın ve bundan gelecek neslimiz de tarihimizle barışsın istiyoruz" dedi.


“2016 TURİZM ŞEHRİ KONYA”

Bir kaç başlığa da değinen Milletvekili Kakakcı, 2016 İslam İşbirliği Teşkilatı’nın turizm şehir olarak Konya’yı tespit ettiğini de anımsatarak, “Bunu çok önemsiyoruz. 2015’te Kudüs’tü, 2016’da Konya. İkinci başlık İnanç Turizmi diye bir turizm günleri sempozyumu vardı. Bunlar defalarca yapıldı. Daha önce başka şehirlerde İstanbul, İzmir’de yapıldı. 2015 yılında İnanç Turizmi Günleri Sempozyumu TÜRSAB,Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Konya’da yapılacak. Ciddi bir katılım bekliyoruz. Önemli bir sempozyum ve Konya’nın tanıtımına fayda getirir diye düşünüyoruz. 900’ün üzerinde firmanın katılımıyla daha önce düzenlenen bir gün var. Travel Turkey  İzmir  Turizm Fuar ve Konferansı diye. Bunun partner ülkesi İtalya idi. Önümüzdeki yıl partner şehir Konya olacak. Oraya da 900’e yakın firma katılıyor. Oradaki şansı da Konya ciddi manada turizmin güçlenmesi

 için kullanabilir diye düşünüyorum”” ifadelerini kullandı.

“KAZILAR SONRASINDA MEKAN ORTAYA ÇIKTI”

Konuşmaların ardından kazı başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. Yapılan araştırmalar sonucunda Sille ile Gevale’nin bir bütün olduğunun belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Çaycı, 2013 yılında başlayan kazı çalışmalarında Roma, Bizans ve Selçuklu dönemine ait kalıntıların ve eserlerin bulunduğunu söyledi. Gevale Kalesi’nde gizli bir yol tespit ettiklerini de aktaran Çaycı, bölgede Roma döneminin kaya mezarlarının da mevcut olduğunu aktardı. Bölgede çok sayıda Kaçak kazı ve define aramalarıyla da karşılaştıklarına dikkat çeken Çaycı, kaçak kazıların yapılmaması durumunda daha zengin buluntuları elde etmiş olacaklarını ifade etti.

Düzenli yapılan kazılar sonrasında mekanı ortaya çıkardıklarını kaydeden Prof. Dr. Çaycı, “Gevale Kale’sinde su değirmenlerinin yanı sıra çok farklı hayvan gücüyle de çalışan değirmene rastladık. Bizim açımızdan çok gizli yolun bir sarnıçla bağlantısını tespit ettik. Genç Roma’ya ait kalıntılar tespit ettik. Konya için önemli bir sarnıç. Takke Dağı’nda kükürtlü suyun mevcut olduğu biliniyor. 12 ay buradaki sarnıçta su eksik olmuyor. Zaman zaman Konya’dan ziyaretçilerimiz oldu. Cilt rahatsızlıkları olan çocukların buraya getirildiğini biliyoruz. Konya için tıp merkezi diyebileceğimiz sarnıcın bugünkü hali. Buraların nispeten projelendirmelerini yaptık. Kurula teklif edeceğiz. İnşallah buraları güçlendireceğiz ve buraları sağlam hale getireceğiz. Bununla ilgili alt yapı çalışmalarını da gerçekleştirdik” dedi.


“60’IN ÜZERİNDE SARNIÇ TESPİT EDİLDİ”

Kale yüzeyinde 60’ın üzerinde sarnıç tespit ettiklerini de kaydeden Çaycı, özellikle tespit edilen tapınağın batı eksenindeki alanda da çalıştıklarını belirterek, “Orada da mihrabı bulunan küçük bir mescit bulduk. Dolayısıyla tapınak ile mescidin aynı eksen üzerinde inşa edildiğini fark ettik. Bu da bize şunu gösteriyor, kronolojiye bağlı olarak belli dönemlerde tapınak, sonra kilise sonrasında mescide dönen mekanların varlığına delalet ediyor. Bunların tamamı kayalara oymak şeklinde yapılan mekanlar şeklindedir” diye konuştu.

Mevlevilerin tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonraki süreç içerisinde Gevale Dağı’nda zaman zaman sema için çıktığı iddialarıyla birlikte bu mekanların da tarihin belli dönemlerinde ayinler için kullanıldığı da söyleyen Prof. Dr. Çaycı, yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda sikke, kitabe parçaları, Selçuklu seramiği, süzgeç kapları, alçı malzemeleri, yağ kapları, bol miktarda madeni eser bulduklarını da aktardı.

Prof. Dr. Çaycı, 5-10 yıl içerisinde kazı çalışmaları sonrasında ortaya çıkacak mekan hakkında daha net bir bilgi elde edeceklerini de sözlerine ekledi.


“ESERLER 2015 YILINDA SERGİLENECEK”

Müzeler Müdürü Yusuf Benli de, 2015 yılı içerisinde bir ‘Gevale Kalesi’nden Çıkan Malzemeler’ adı altında geçici bir sergiyi, 2015 yılı Müzeler Haftası içerisinde karatay Medrese’sinde açmayı düşündüklerini ifade etti.



Milliyet


Geri Dön