22 / 11 / 2024
fuzul

Güneş enerjisiyle ısınma Türkiye'de

Güneş enerjisiyle ısınma Türkiye'de

Alman firmasınca üretilen ve Türkiye'ye de getirilen bir sistemle konutların kış aylarında ısınması tamamen güneş enerjisiyle gerçekleştiriliyor




Alman Wolf firmasının Türkiye Distribütörü iş adamı Siracettin Tayfur, Alman Ekonomi Bakanlığının yaptığı bir araştırmada, bu hızla karbondioksit salınımının devam etmesi halinde dünyanın yaşanabilir olmaktan çıkacağının tespit edildiğini söyledi. Araştırmada ayrıca, dünyada (ABD hariç) 2045 yılında petrol, 2060 yılında doğal gaz ve 2170 yılında da kömürün tükeneceğinin hesaplandığını ifade eden Tayfur, ancak güneş var olduğu sürece enerjisinin bitmeyeceğini kaydetti.

Tayfur, başta Avrupa olmak üzere gelişmiş bir çok ülkenin yenilenebilir, çevre dostu enerjiye yöneldiğini ve dünyada 45 ülkenin güneş enerjisini kullandığını belirtti. Çevre dostu olan bu tür sistemlerin kullanımının artırılması gerektiğine değinen Tayfur, "Bu tür sistemlerle dünyayı kirlenmekten kurtaracağız. Dünyadaki yenilenebilir enerjilerin başında güneş, rüzgar, biyoenerji, termaller ve su geliyor" dedi.

Isınma ve sıcak suyun kullanımı

Tayfur, Avrupa ülkeleri arasında güneş bakımından Malta, Portekiz, Kıbrıs ve İspanya'dan sonra Türkiye'nin 5. sırada yer aldığını, Türkiye'de yıllık güneşlenmenin 2 bin 600 saat, Güneydoğu Anadolu'da ortalama 3 bin 20 ve Diyarbakır'da ise 3 bin 300 saat olduğunu belirterek, ancak çok az güneş görmesine rağmen Almanya'da güneşten yararlanma oranının Türkiye'ye oranla çok da yüksek olduğunu, Türkiye'nin ise güneşi bol olmasına rağmen, bundan çok az yararlanan ülke konumunda olduğunu bildirdi.

Yaklaşık 400 metre karelik bir yerin ısınmasıyla ilgili sistemi kurmanın maliyetinin ortalama 20-25 bin TL olduğunu ifade eden Tayfur, şunları kaydetti:"Sistemin kurulacağı yer yalıtımlı olursa 4 yılda, yalıtımsız olursa yaklaşık 7 yılda kendini amorti ediyor. Sistemin güneşin ışığını görmesi yeterli, bulutlu havada bile çalışıyor. Sıcak suyla kaloriferlerin çalıştırılmasının yanı sıra isteyen sıcak suyu da kullanabiliyor."
Tayfur, sistemi Türkiye'de kurabilen vasıflı elemanlar olmadığını ve ekibi yurt dışından getirdiklerini belirterek,"Sistemi Almanya'dan getirdiğimiz ekiple kuruyoruz. Sistemin maliyeti talebe göre değişiyor. Talep arttıkça maliyet de düşüyor" dedi.

Sistemi önce kendi oturduğu eve kurarak kullanmaya başladığını da belirten Tayfur,"Türkiye'de güneş enerjisiyle ısınan ilk ev benim evim. Henüz güneş enerjisiyle ısınan başka bir ev yok. İsteyen gelip kurduğum sistemi görebilir ve bu konuda bilgi alabilir" şeklinde konuştu.


Geri Dön