11 / 01 / 2025

Güneş Evi Projesi bedava enerji sağlayacak

Güneş Evi Projesi bedava enerji sağlayacak

Bodrumlu Gönüllüler Derneği'nin bir üyesi tarafından geliştirilen "Güneş Evi Projesi", basına tanıtıldı.



Bodrum Gönüllüler Derneği üyesi Cüneyt Karaloğlu, Bodrum Kumbahçe sahilinde gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin Türkiye ekonomisine ve çevreye olumlu etkilerinin olacağını savundu. Bodrum'a örnek bir ev yaptırarak, projeyi herkese tanıtmayı ve Türkiye'ye



yaymayı hedeflediğini bildiren Karaloğlu, şu bilgileri verdi:



"Proje, özgün bir sistem projesidir. Geniş bir uygulama alanına sahiptir. Proje ile yapının ısınma, elektrik, sıcak su, havalandırma ihtiyaçlarının güneş enerjisiyle karşılanması hedefleniyor. Projede, gerek ısı kolektörleri, gerek elektrik üreten hücrelerin yapıya



montajında en uygun güneş açısı gözetildi. Yerel coğrafi özellikleri, iklim koşullarını dikkate alarak geliştirilmiş olan proje, çok fonksiyonlu kullanımlar da içermektedir." Projenin iki ana unsuru olduğunu belirten Cüneyt Karaloğlu, "Proje kapsamında yapının üzerine yerleştirilen çok amaçlı çatı sistemi, güneş enerjisini toplayarak ihtiyacımız olan enerji biçimlerine dönüştürüyor. Projenin ikinci önemi, ısı enerjisinin depolanabilmesi" dedi.



 



Karaloğlu, bu gün yaygın olarak uygulanan güneş kolektörlerinin ısınmada kullanılmasının önündeki en önemli sıkıntının, ısının depolanmasında karşılaşılan kapasite sorunu olduğunu ifade ederek, "Söz konusu sistem, uygulanacağı yapılarda bu soruna çözüm getirmektedir. Türkiye'de önemli miktarda bulunan ve ısıyı tutma özelliği bulunan Perlstein madeni ısıyı depolamada kullanacağım" diye konuştu. Projenin çevreye ve ekonomiye olumlu etkileri olduğunu belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:



"Bedava olan güneş ve ağırlıklı olarak yerli doğal kaynaklar kullanılan proje, uygulayıcıyı fosil yakıt bağımlılığından kurtararak, küresel ısınmaya karşı olumlu etkisi yanında, hem kişinin ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunacaktır. Projenin küresel ısınmanın tüm olumsuzluklarını yaşadığımız günümüzde doğal yaşam üzerindeki tahribatı da azaltacağı düşünülürse çevre için de büyük bir kazanım olacaktır"



Projenin, elektrik sistemi dışında maliyetinin, yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 20'si oranında olduğunu bildiren Cüneyt Karaloğlu, "Projenin patentini Türk Patent Enstitüsü'nden aldım. Projenin hayata geçmesi için öncelikle yerel yönetimler ve konuya ilgi duyan girişimcilerle birlikte çalışmak istiyorum" dedi.


Geri Dön