23 / 12 / 2024

Güneşten elektrik üretiminde yeni dönem!

Güneşten elektrik üretiminde yeni dönem!

Güneşten elektrik üretimi için oluşturulan mevzuatın önemli bileşenleri, ‘Güneş Enerjisi Yönetmeliği ' ve ‘Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetmelik ' kısa bir süre önce yayınlan



Güneşten elektrik üretimi mevzuatında sadece usul ve esaslar konusu ise tamamlanmak üzere. Sektörün öncü firmalarından Norm Enerji Sistemleri 'nin kurucu ortağı ve şžirket Müdürü İbrahim Erkan Yenen, Türkiye 'nin güneş enerjisi alanında büyüyecek yeni ülkeler arasında gösterildiğini söylüyor. “Usul ve esaslar konusundaki çalışmaların da tamamlanması sonrası, güneş enerjisi yatırımlarının hız kazanacağı kesin. Bu alanda Türkiye 'nin sahip olduğu büyük potansiyel yatırımcı için pazarı cazip kılıyor ” diyen Yenen ile, yönetmelikler sonrası iyice netleşen güneş enerjisinden elektrik üretiminde oluşacak yeni yapıyı konuştuk.

Yeni yayınlanan yönetmelikler ile sektörde üretim için zemin oluşturuldu diyebilir miyiz

Sektörün oluşması ve aynı anda ülke çıkarlarının korunması birlikte yapılandırılmalı. Bu bağlamda, teknik ve sanayi altyapısı son derece önemli. Sadece ekonomik teşvik veya muafiyetler ile sektörün doğru gelişmesi sağlanamaz. Tabii ki, ekonomik destekler olmalı, ancak öncelik teknoloji, ar-ge, yerli sanayi, üretim, eğitim gibi alanlara verilmeli. Bu bağlamda Yerli İmalat Yönetmeliği ile Güneş Enerjisi Yönetmeliği önemli ve yapıcı adımlardır. Yakında usul ve esaslar konusundaki çalışmaların da tamamlanması bekleniyor. Birkaç gün önce EPDK, lisans başvurularının nasıl yapılacağını da açıkladı. Buna göre, yatırım başvurularında kurulu güç tavanı 50 MW olarak belirlendi. Aynı bölgeye yatırım için birden fazla başvuru olduğunda ise yasaca belirlenen alım fiyatı üzerinden en fazla indirim veren girişimci firmaya öncelik tanınacak. Tarafların katkıları ve yapıcı işbirliği ile ülkemiz menfaatine projeler ve uygulamalar görebileceğiz yakında.

GES 'lerde yerli üretim aksam ile ‘teknik ' kısımlar kast ediliyor. Türkiye teknoloji üretemez mi

Evet. Yönetmeliğin adında geçen ‘aksam ' sözcüğü bile bunun başlı başına göstergesi. Ana ‘kısım ' dışında kalan bölümler... Malum, ana kısmdan kasıt PV modül. Bunlar dışarıdan geliyor. Bu sektörde de teknolojide dışa bağımlıyız henüz ve bu da yatırım maliyetlerini yüselten başlıca unsur. Teknoloji üretemez miyiz Elbette üretebiliriz. Bunun için sektör yapılandırılırken ar-ge çok önemli. şžu ana kadar PV üretiminde muhtelif girişmler oldu. Ancak sertifikalı ve akredite üretim yapan tek tesis var ülkemizde. Diğer sistem bileşenleri için de yerli ar-ge ve üretim hazırlıkları mevcut.

Sektörün durumu hakkındaki veriler spekülatif. Siz sivil örgütlerde çalışıyorsunuz yılladır. Daha sağlıklı bilgi verebilirsiniz belki..

Somut veri sıkıntısı sürüyor. Ancak güncel bir rapor yayınlandı. Büyüme danışmanlığı ve araştırma kuruluşlarından Frost & Sullivan 'ın raporu. Buna göre; rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının 2010 'da yüzde 3,6 olan küresel payının 2020 'de yüzde 7,7 'ye, 2030 'da ise yüzde 12,6 'ya yükselmesi öngörülüyor. Türkiye, araştırmaya göre, güneş enerjisi alanında büyüyecek yeni ülkeler arasında. Raporda, usul ve esaslar konusundaki çalışmaların da tamamlanması sonrası, güneş enerjisi yatırımlarının hız kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu alanda Türkiye 'nin sahip olduğu büyük potansiyelin, yatırımcı için pazarı cazip kıldığı ifade ediliyor.

Toplumda da yenilenebilir enerji ve de güneş enerji konusunda bir bilinç çıtası oluştu sanki..

Güneş Enerjisi çevre dostu yerli, yenilenibilir, sınırsız ve ücretsiz öz kaynağımızdır. Sistemler uzun ömürlü ve güvenilir olup, bakım ve işletme maliyetleri oldukça düşüktür. Sistem bileşenleri geri dönüştürülebilir. Kurumu hızlı, kolay ve ölçeklenebilir yapıda. Yeni iş alanları, yan sanayi ve istihdam sağlayacak. Enerji ithalatımız azalacak, tüketimin en fazla olduğu mevsim ve saatlerde güneş elektriği ile güç dengelemesi sağlanacak. İrili ufaklı güçlerde kurulu ölçeklenebilir tesisler ile tüketildiği yerde üretilen, kayıp ve kaçağa fırsat vermeyen güvenli enerji kaynağı. Sevindirici olan, tüm bu konularda toplumsal farkındalığın da üst seviyede olması. Gerek çevre ile ilgili hassasiyet, gerek ise tasarruf bilinci ile güneş enerjisine talep olduğunu görüyoruz. Ancak belki de en önemli sorunumuz bilgi kirliliği. Bu aşamada STK ile sektör oyuncularına önemli görevler düşmekte.

Ne gibi görevler

Özellikle beklentiler konusunda ve bilgilendirmede daha hassas, titiz olmalıyız. En basiti, bir yandan Almanya 'nın birkaç katı güneş potansiyelimiz olduğunu belirtir iken, diğer taraftan Almanya ile aynı tarife desteğini isteyebiliyoruz. Neden Ülke şartlarına ve her geçen gün ucuzlayan güncel maliyetlere uygun, gerçekci öngörüler olmalı. Toplumu doğru bilgilendirmeliyiz. Zaten yakın bir gelecekte PV sistemlerin ‘şebeke partitesi 'ni yakalayacağı da öngörülmekte.

Kriz yaşamayan sektör!

Türkiye, yılın ilk çeyreğinde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Bunun sektöre de bir yansıması olacak mı

Bu yeni sektörün ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağını görmek hiç de zor değil. Ülkemizin popüleritesinin artmasıyla birlikte, yurt dışından gelen talep ve iştirak ettiğimiz sektörel fuarlardaki ilginin de arttığını görmekteyiz. Dünyada hızla büyüyen ve belki de hiç kriz yaşamayan sektör güneş enerjisi. Tüm krizlere kafa tuttuğu ve sürekli geliştiği görülmekte. Türkiye 'nin büyük iklimsel ve coğrafi potansiyeli ve bakir pazarı yerli - yabancı herkesin ilgisini çekmete. Konjonktür de lehimize. Ülkemizin bölgesel güç olması, lojistik avantajları vb. yanı sıra, fotovoltaik panel ve diğer sistem bileşenlerinin sürekli ucuzlaması, girdilerin düşmesi ilk yatırım maliyetlerini de azaltmakta. Bu sayede, çok daha etkin ve yaygın kullanım söz konusu olacak.

Norm Enerji Sistemleri ‘yeni dönem 'e hazır mı

Sene başında katıldığımız sektörel Solarex Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı çok verimli oldu. Yerli ve yabancı ziyaretcilerden yoğun ilgi gördük. Özellikle temsilcisi bulunduğumuz Sunrise PV ve Victron ENERGY ürünleri kalite ve ekonomiyi bir arada sağlıyor. Bunları çözüm ortaklarımız ile paylaşmaktayız. Artan talep sonrası, 2012 hedef çıtamızı daha da yükselttik. Örneğin, yeni yılda kendi yerimizde, 300 metrekare showroom ile hizmet vereceğiz. Özellikle uluslararası sektör firmaları ve yabancı yatırımcıların tekliflerini değerlendirmekteyiz. Sektördeki ilk kurumsal firma olmamız ve de güvenilir hizmetimiz ile gerçekçi ve uygulanabilir projeler geliştirmemiz bizi ön plana çıkarıyor.


Geri Dön