28 / 04 / 2024

Güney Afrika'da nesli tükenmekte olan canlılar için 'Nuh'un Gemisi' inşa edilecek!

Güney Afrika'da nesli tükenmekte olan canlılar için 'Nuh'un Gemisi' inşa edilecek!

Nesli tükenmekte olan canlılar için Güney Afrika'da 'Nuh'un Gemisi' yapılacak. Devasa bir akvaryumu da barındıracak olan bu iddialı proje son teknoloji ile doğanın bir birleşiminden olacak.



İlüstrasyonlar Jurassic Park filminde dinozorların olduğu kompleksi bulunduryor. Güney Afrika'da inşa edilecek bu yer modern bir Nuh gemisi olacak.

Euronews'ten  Sertaç Aktan'ın haberine göre; adı da zaten tam da bu nedenden dolayı 'Nuh'un Gemisi' olarak kondu. Projenin amacı dünyada nesli tükenmekte olan her bitki ve canlıdan birkaç adedi güvenli şekilde korumak oldu.

Devasa bir akvaryumda yer alacak bu iddialı proje son teknoloji ile doğada yer alacak. Dünyada biyolojik çeşitliliğin hızla düşmesi amacıyla atılacak bu adım için henüz icat edilmemiş teknolojileri kullandıracak.

5,5 milyar dolarlık bağışa ihtiyaç var

100 kilometre büyüklüğündeki alanda kurulması planlanan tesis Güney Afrika'nın kuzeydoğu yakasında yer alacak. Proje Richard ve Hein Prinsloo-Curson kardeşlerin hayali olması planlanıyor. İnşaat 2020 Ağustos'unda başlayacak ve projenin maddi desteği bizzat dünyadan insanların yaptığı bağışlardan oluşuyor. 'Crowdfunding' yöntemi ile projeyi hayata geçirmek için Curson kardeşler toplamda 5,5 milyar dolara ihtiyaç duyuyor.

Hiçbir hükümet veya devletten para kabul etmeyeceklerini açıklayan Richard, bu yöntem ile doğrudan bağışçılara karşı sorumlu olacaklarını ve bunun için de tam anlamıyla şeffaf olmak zorunda olacaklarını belirtiyor.

Nuh'un Gemisi tamamlandığında ana gelirini ziyaretçiler oluşturacak ancak bu aşamada bağış yapanlar için ücretsiz olması planlanıyor.

Kurulması planlanan parkta hologramlar gibi son nesil teknolojilerin bulunacağundan bahseden Richard, tıpkı Jurassic Park filminde olduğu gibi gelenlere unutamayacakları bir tecrübe sunacak.

Başka gezegenlerde yaşam için deney ortamı

Devasa atmosferik iklim kubbelerinin bulunacağı projede ziyaretçiler Antarktika soğunu veya aşırı nemli bir tropik orman iklimine sahip olacak.

Bu proje ile aynı zamanda başka gezegenlerde kendi kendini desteklemesi planlanan mini ekosistemler yaratılıp yaratılamayacağı test edilecek.

Image Nation South Africa

Yenilenebilir enerji ve geri dönüştürülecek malzeme yapının enerji ihtiyaçlarının bir kısmının jeotermal kaynaklardan bir kısmının da güneş enerjisi üreten camlardan elde edilecek. Yapımda kullanılacak materyallerin çoğunun da geri dönüştürülmüş malzeme olacak.

Bölgede yaşayan yerli halkın da istihdam edilmesi ve bu şekilde hayvan avcılığı ve kaçakçılığın azaltılacağı planlanıyor.

Belgesel ve TV şovu olacak

Nuh'un Gemisi inşaatı baştan sona bir belgesel olarak filme alınacak ve yapımı sırasındaki tüm aşamalar, karşılaşılan tüm zorluklar ve çözümler kamuoyu ile paylaşılacak. Belgesel serisi ile aynı zamanda izleyicilerin çevre koruması ve nesli tükenen hayvanlar ile ilgili bilgilenmesi yapılıyor.

Richard tüm projenin aynı zamanda bir televizyon şovu haline getirileceğini her başarı ve her başarısızlığın şeffaf şekilde paylaşılacak.


Geri Dön