23 / 11 / 2024
fuzul

Güney Kore'nin Sinop için verdiği teklifte karar verilecek!

Güney Kore'nin Sinop için verdiği teklifte karar verilecek!

'Evet ya da hayır için Güney Kore'ye gidiyorum' diyen Bakan Taner Yıldız, 'Hazine garantisi istiyorlar. 20 milyar dolar gibi bir para söz konusu. Sektörün bunu kendi içinde çevirdiğine inandığımız için Hazine garantisine karşıyız. Türkiye bunu çok geride




 Rusya'nın Mersin'de kuracağı nükleer santralın ardından Güney Kore'nin Sinop için verdiği teklifte karar aşamasına gelindi. 'Evet ya da hayır için Güney Kore'ye gidiyorum' diyen Bakan Yıldız, 'Hazine garantisi istiyorlar. 20 milyar dolar gibi bir para söz konusu. Sektörün bunu kendi içinde çevirdiğine inandığımız için Hazine garantisine karşıyız. Gerek yok,   Türkiye bunu çok geride bıraktı' diye konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Kore'deki G-20 zirvesi gezisine eşlik eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kore'yle nükleer santral kararını netleştireceği ziyaretin öncesinde AKşžAM gazetesini ziyaret etti. Yıldız, AKşžAM  Ankara  Temsilcisi çiğdem Toker, Ekonomi Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Ergün ve ekonomi muhabiri Deniz çiçek'in sorularını yanıtladı.


TÜM ÜLKELERLE GÖRÜşžÜRÜZ
- Güney Kore uzlaşma olmazsa ne olacak
Biz uluslararası siyasi nezaket gereği bu ülkeyi bitirmeden başka bir ülkeyle görüşmüyoruz. Görüşmelerin kapsamı içinde fiyat, ortaklık yapısı, finansman, alım garantisi, yapım süresi, atıkların depolanması var. Yaklaşık 100 yıllık bir serüvenden bahsediyoruz.   Tarihi bir karar cidden. çocuklarımıza iyi bir miras bırakabilmemiz lazım. Titizlenmemizin nedeni bu. Kore olmazsa, Fransa, Kanada, Japonya, talep etmeleri halinde ABD... Bizim için fark etmiyor.


- Hangi konuların aşılması gerekiyor
Güney Kore ile 40 küsur seans yapmışız, otur, kalk, olmadı bir daha derken ciddi bir serüven bu. Bakanlık olarak nükleer anlaşma konusunda bir yılda tamamlanacak müzakereleri iki ayda   tamamlayacak hale geldik. şžu an Kore ile müzakerelerin sonuna, 'evet' ya da 'hayır' kısmına geldik. şžu anki hali ile karşılıklı adım atılması lazım. Onun için de olmazsa olmaz kırmızı çizgiler var.

 HAZİNE GARANTİSİ
- Peki bu çizgi nedir
çok yalın; biz Hazine garantisine sıcak bakmıyoruz. çünkü 10 yıl önceki Türkiye değiliz. (gülerek) Bunu söylemek için ille AK Partili olmaya gerek yok, Güney Koreli bile olsanız bunu görürsünüz. Makro büyüklükleri tehdit edecek Hazine garantisine, 20 milyar dolar gibi blok bir paranın garanti edilmesine karşı çıkıyoruz. Sektörün bunu kendi içinde çevirdiğine inandığımız için Hazine garantisine karşıyız. Türkiye bunu çok geride bıraktı.

Talimat verdim kaçak kullananın elektriği kesilecek
-   Bazı Doğu ve Güneydoğu'da kaçak önlenemiyor
Hem kul hakkı hem devlet hakkı var. Bu yanlış bir şey, bunu anlatmamız lazım. Anlatmanın bir yolu da elektriği kesmekten geçer. 'Elektrikleri kesin' diye talimatım var. Bayağı sonuç alınıyor. Kim ödemiyorsa kesin dedim.

- Bölge açısından bunu sosyal barış için risk görmüyor musunuz
Diğerlerinin hakkını korumak olarak görüyorum. Elektrik faturalarının bu yolla finanse edilmesini doğru bulmuyorum.

KAYNAK BULURSAK TRT PAYI ORTADAN KALKAR
- Elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılması sürekli gündemi geliyor.
Bununla ilgili yeni bir çalışma var mı
Biz kaldırılmasından yanayız Ama bizim dışımızda bir konu. Kaynak bulunduğu an yüzde 2'yi kaldırırız. 460 milyon TL'ye karşılık geliyor bu pay. Kaldırılmasından yanayım ama TRT'nin bütçesine sıkıntı getirmeden. Kaynak bulunduktan sonra kaldırılabilir.

Ülkeye borcu olan sadece iktidar değil!
- HES'ler konusunda da bir imaj çalışması düşünüyor musunuz
çevre Bakanlığı ön planda. çevre Bakanlığı bakımından da beraber çalışmamız lazım.

- Özellikle Karadeniz bölgesinde çok sayıda enerji projesi yargıya takıldı. Bu konuda nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz
Bu ülkenin istikrarına, büyümesine, değişmesine gelişmesine borcu olan yalnızca iktidar değil.

Eğitim görmüş 2.000 kişiyi 'eğitmek' istiyoruz
- Nükleer santralda görev ihmali sizce önemli bir risk unsuru değil mi
Bizdeki nükleer fizikçiler nükleer santralı hiç görmemiş. 60 yaşında nükleer santralı hiç görmeyen nükleer fizikçimiz var. Ama bu onların değil, bizim ayıbımız. 'Oxford vardı biz mi gitmedik, nükleer santral kurdun da biz mi çalışmadık' derler, haklılar. Biz bunu yapacağız ve onlar içinde çalışacak. Kore ile yapılan görüşmelere göre de bizim nükleercilerimiz ya Kore'ye gidecek ya onlar buraya gelecek. Mutlaka eğitim görecekler. Eğitim görmüş 2 bin kişiyi eğitmek istiyoruz. Rusya ile de onu da çözeceğiz. İki ülkenin getirdikleri, iki ülkenin şartları farklı şeyler, iki anlaşma birbirine benzemez.

GREENPEACE   ile horon teperim
- Greenpeace ile iyi bir diyaloga girip, hatta onlara çay ikram etmiştiniz
Bana Greenpeace 'horon tepelim dese', ben bunu çok tabii karşılayıp beraber onlarla horon teperim. Bu o kadar tabii bir şey. Gerçekten ben herkesin fikrini rahat söylemesinden yanayım. Farklı yaklaşımlar olabilir, herkes enerjiyi benim gibi görmeyebilir. Farklı düşünmeleri normal...

4Greenpeace çok iyi niyetli, çok kibar hanımefendiler, beyefendiler, gençler vardı. çok sevimli bir ortam olarak buldum. Onu antipatik olarak değil, toplumun rengi olarak görüyorum. Onlar, 'yenilenebilir enerji kaynaklarına yüklen, ne yapacaksın nükleerle' diyorlar. çok doğru ancak Türkiye'nin büyüme hızı, yerli kaynakların büyümesinden daha hızlı.
O zaman ne olacak Nükleerle ilgili hazırlık 2020 yılı hazırlığı. Sonuca o zaman varacağız Bir projeyi tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmez. Onu da yaparım, diğerini de yaparım. Büyüme hızını ancak bunlar karşılayabiliyor. Onlar da mutlaka haklı olduğumuza kanaat getirmişlerdir.

Bakanlık nükleer imajı için 300 kişilik PR timi kurdu!
- Toplamda nükleer santralı karşı ciddi bir direnç var. Bu konuda bir PR çalışması düşünüyor musunuz
Bu konuda bir eylem planımız var. 300 kişilik bir kadromuzla beraber, akademik çevrelerden de alıp 300 kişi ayırıyoruz. Bir tim gibi. Doğruyu anlatması lazım, çok bilgi kirliliği var. çok acayip bir iş olarak görülüyor, bir gaz santralının daha büyüğü, o kadar. Tehlike, risk açısından ondan daha riskli değil. Atıklar konusunda da malzeme bilimi çok hızlı ilerliyor. Yeşilliklerin arasında, çocukların plajda top oynadığı, beraber voleybol oymadığı yerin hemen yanı başında nükleer santralın olması kadar normal bir şey yok. Bu tabloyu çizmek lazım. Bu abartılı bir tablo değil, çok normal bir şey. Yanında alışveriş merkezleri olması normal. Doğalgazdan daha az sülfür ve karbondioksit emisyonlarına yol açıyor.

Elektriği tepe tepe kullanıyor ama HES yapılmasın diyor
- HES'lerle ilgili de ciddi tepkiler var
Toplumda belli kesimlerin belli konularda ayrıştırılmaya çalışılmasının enerji sektöründeki tezahürü olduğunu görüyorum. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. çevreyle alakalı hoyratça davranan müteahhitlere karşı geldik. Kötü iş, iyi işten 40 kat daha tesirli. çevre, kültür, tarih ne varsa, bunların korunmasından yanayız. 30 ağaç dikip 3 ağaç söküyorum. Yeşili katlediyorsun diyorlar. Hiçbir şey değişmesin, ben enerji elde edeyim. O zaman gelip benim şuradaki lambaları söktürmem ve cep telefonunu almam lazım. Enerjiyi tepe tepe kullanıyor, buradan enerji elde edilmesini istemiyorum diyor.

PARİS 55 MİLYON TURİST çEKİYOR
- İmaja yönelik eylem planıyla nasıl bir çalışma yürütülecek
Eylem planıyla, beraber nükleer bilgi kirliliği giderilecek. Turizme engel oluyormuş, Paris'in yanında nükleer santral var. Dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris. Türkiye'nin toplam çektiği turist 29 milyon, Paris tek başına 55 milyon çekiyor. Ben yapınca turizm etkileniyor,   Paris yapınca etkilenmiyor. Önümüzdeki ay Rusya, nükleer santrale ilişkin proje firması kuracak. Bizim eylem planımız da ondan sonra çalışmaya başlayacak. Televizyon, radyo ve medyanın tüm olanakları kullanılacak. Greenpeace, 'nükleerle birlikte yaşamaya hazır mısınız' dedi, biz de 'yaşamaya hazırız' diyeceğiz. İhtiyaç hissedilirse profesyonel bir PR ajansından da destek alabiliriz. Japonya'da deprem bölgesinde nükleer santral yapıldı ama depreme tamamen dayanıklı.
Akşam/ Deniz çİçEK


Geri Dön