01 / 01 / 2025

Güneydoğu yeniden imar edilecek!

Güneydoğu yeniden imar edilecek!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terör örgütü PKK'nın Güneydoğu'da harap ettiği şehirlerin yeniden imar edileceğini açıkladı. Silopi'deki özel gayrimenkul zararının 80 milyon lira olduğunu kaydetti.



Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terör örgütü PKK'nın Güneydogu'da harap ettiği şehirlerin yeniden imar edileceğini açıkladı. Silopi'deki özel gayrimenkul zararının 80 milyon lira olduğunu kaydetti. 


TERÖRİSTLERİN HARAP ETTİĞİ 

Terör örgütü PKK, Güney doğuda hendekler açıp barikatlar kurdu. Binlerce insan evini terk etmek zorunda kaldı. Teröristler birçok şehri harap etti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Güneydoğuda teröristlerin verdiği zararı ve bölgede yapılacakları açıkladı. Bakan Yılmaz, Şırnak'ın Silopi ilçesinde teröristlerin yol açtığı özel gayrimenkul zararının 80 milyon lira olduğunu bildirdi. 


Tarihi özelliklerinden dolayı Sur'un imarına TOKİ'nin alınmayacağını kaydetti. Yılmaz, NTV'nin sorularını cevaplandırırken bölgede bazı ilçelerde terör unsurlarının, rastgele değil, bilinçli bir şekilde sivil halkın içine girdiğini belirterek, "İnsanlar zarar görsün, canlan, mallan zarar görsün diye o mahallerde terör olaylan meydana getirdiler. Güvenlik güçlerimiz de buna karşı her demokratik hukuk devletinin yapması gereken görevi yaptı. Sivillere en küçük bir zarar gelmesin diye bütün hassasiyetini göstererek terörle mücadele etti ve maalesef belli zararlar oluştu." dedi. 


YÖREYE UYGUN EVLER YAPACAĞIZ 


Şırnak'ın Silopi ilçesinin riskli alan ilan edildiğini belirten Yılmaz, "Bu şu anlama geliyor: Orası için yeni bir imar planı çalışması yürütülüyor. Çevre Şehircilik Bakanlığımız yeşil alanlanyla, sosyal donatilanyla, çocuk oyun parklanyla, yollanyla çok daha iyi bir şehirleşme oluşması bakımından da bir çalışma yapıyor. 

Zarar tespiti yapılan hanelerle ilgili 10 bin liraya kadar ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Daha yüksek zarar görmüş yapılar için daha çok konut üretmeyi düşünüyoruz. O yörenin aile büyüklüğüne uygun bir tasanm yaparak bu ihtiyaçlan karşılamayı düşünüyoruz." dedi. 


CİZRE'DE 40 EKİP ÇALIŞIYOR 


Silopi'de kamu dışında, özel şahısların konutlanyla ilgili, binalarla ilgili 80 milyon TL civarında bir zarar söz konusu olduğunu anlatan Yılmaz, "Tabii Cizre'de bu çok daha büyük olacak. Zarar tespitlerini yapıyoruz. Bittikten sonra Silopi'ye benzer süreci yürüteceğiz." dedi ve şu bilgileri verdi: "Silopi'de şunu yapıyoruz: Öncelikle altyapıda bazı tahribatlar var, onun İller Bankası kanalıyla tamirini yaptınyoruz. Aynca Karayollan Genel Müdürlüğü kanalıyla da yol, asfaltlama çalışmalan yapıyoruz. Böylece fiziki çalışmalan toparlamaya çalışıyoruz. Konut meselesinde TOKİ'den ekipler şuan da sahada. Alan tespiti yapmaya çalışıyorlar." 


SUR'A  TOKİ  SOKULMAYACAK 


Diyarbakır'ın tarihi ilçesi Sur'un çok özel bir bölge olduğunu ve UNESCO tarafından insanlık mirası listesine alındığını kaydeden Cevdet Yılmaz şu bilgileri verdi: "Sur'la ilgili daha özel bir çalışma düşünüyoruz. TOKİ değil de Çevre Şehircilik Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi Sur'la ilgili ihtisas sahibi kurumlarımızla birlikte, danışma organları kurarak çalışma yapacağız. Koruma ve yenileme programı uygulayacağız, kentsel dönüşüm değil. Biz istiyoruz ki, orası kültürel, sanatsal faaliyetlerin olduğu, işte müzelerin olduğu, insanların daha rahat ortamda yaşayabildiği bir hale dönüşsün, tarihi dokusunu yeniden canlandıralım." 



Zaman





Bu haber Bingöl Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz,  NTV'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Terör olayları, Cizre ve Silopi'de hasar tespit çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, Türkiye'nin uzun yıllardır terör belasıyla uğraştığını, terörün etkilerinin hep birlikte görüldüğünü söyledi. 

Silopi'de operasyonların tamamlandığını, ilk aşamada zarar tespitlerinin yapıldığını belirten Yılmaz, çalışmalar bittikten sonra da Silopi'yi riskli alan ilan ettiklerini hatırlattı. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Orası için yeni bir imar planı çalışması yürütülüyor. Çevre Şehircilik Bakanlığımız yeşil alanlarıyla, sosyal donatılarıyla, çocuk oyun parklarıyla, yollarıyla çok daha iyi bir şehirleşme oluşması bakımından da bir çalışma yapılıyor, o aşamadayız. Zarar tespiti yapılan hanelerle ilgili 10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz, dosyalar tekamül ettiriliyor ve hızlı bir şekilde bunun gereğini yapacağız. Daha yüksek maliyetli zarar görmüş yapılar için veya ağır hasarlı, oturulamaz durumda olanlar için ise daha çok konut üretmeyi ve konut sağlamayı düşünüyoruz vatandaşımıza. Yalnız o yörenin işte aile büyüklüğüne uygun, sosyal yaşamına uygun bir tasarım da yaparak, örneğin geniş balkonları olan, daha geniş bir yapı içinde bu ihtiyaçları karşılamayı düşünüyoruz. Bu süreç içinde halkımızın ihtiyaç duyduğu geçici destekleri de vererek; barınma desteği gibi, sosyal bir takım destekler gibi destekleri de vererek bu süreci sürdürüyoruz." 

Yılmaz, bölgede istihdama yönelik yapılan çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi: "İhtiyaç duyan, yoksul aileler ve evi tahrip olmuş, sorun yaşayan ailelerle ilgili olarak İŞKUR’dan toplum yararına çalışma programlarından bu ilçelerimize tahsilatlar yaptık. Örneğin Silopi’de 400 gencimizi işe başlattık, 21 Mart’ta 800 gencimize daha böyle bir imkan vereceğiz. Bir taraftan bunlara mesleki eğitimler düzenlemeyi düşünüyoruz, yani çalışacak bu gençlerimiz. Mesleki eğitim de vereceğiz ki geleceğe daha iyi hazırlansınlar. Dokuz ay boyunca istihdam etmiş olacağız. Cizre’de iki bin gencimizi aynı şekilde istihdam etmeyi planlıyoruz. İdil’de operasyonlar bitti. Orada ilk aşamada 700 gencimize istihdam imkanı sağlayacağız."

Güvenlikte geri adım söz konusu değil

Güvenlik konularında da kesinlikle geri adımın söz konusu olmadığını, çok kararlı bir şekilde güvenlikle ilgili çalışmaların yürüyeceğini vurgulayan Yılmaz, buradaki temel meselenin insan odaklı güvenlik anlayışı olduğunu belirtti.

Yas evlerinin terör örgütünün propaganda mekanlarına dönüştüğü iddialarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yılmaz, yörenin orijinal kültürünü, geçmişten getirdiği değerlerini, birilerinin tahrip etmesine, içini boşaltmasına, yüzeyselleştirmesine müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, Nevruz'a ilişkin bir soru üzerine ise "Nevruz demek canlılık demek, hayat demek, bahar demek, biz böyle algılıyoruz. Bu anlamıyla nevruzu kutlayan herkese de saygı duyuyoruz. Bu yönde de gerekli tedbirler mutlaka alınacaktır. Ama nevruzu bölgenin yeniden kaosa sürüklenmesi, giderek adım adım Suriye benzeri bir ortamın ülkemizde oluşturulması için kullanılmasına da hiçbir şekilde tabii ki müsaade edilmiyor, edilmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.


Bingöl



Haber Adıyaman Günebakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, NTV  Ankara  İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Yılmaz, Şırnak Silopi'deki terör operasyonlarında zarar gören yapılarla ilgili, ''10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz'' dedi.

80 MİLYON LİRALIK ZARAR

Yılmaz, Silopi'de özel şahıslara ait yapılarda meydana gelen zararın 80 milyon lira civarında olduğunu açıkladı.  Bakan Yılmaz, bu rakama kamu binalarının dahil olmadığını belirtti.

Cevdet Yılmaz'a yöneltilen sorular ve alınan cevaplar şöyle;

Terörle mücadele operasyonlarının yürütüldüğü bölgelerin yeniden imarıyla ilgili detaylara bakacağız. Ama önce nasıl bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu anlamak açısından hasar tespit çalışmalarını sormak istiyorum. Şırnak Silopi'de tamamlandı diye biliyoruz hasar tespit çalışmaları. Cizre'de ne aşamada?

Son Ankara saldırısı dahil olmak üzere terör hadiselerinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Terörün etkilerini hep birlikte maalesef görüyoruz. Bu hepimize yönelik bir saldırı. Tüm milletimizi hedef alan çok yönlü bir terör saldırısıyla karşı karşıya Türkiye. Hep birlikte tepki göstermek durumundayız. Bölgede bazı ilçelerde bazı terör unsurları bilinçli bir şekilde sivil halkın içine girdiler. Güvenlik güçlerimiz de buna karşı yapması gereken görevi yaptı. Sivillerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterildi. Bu süreçte belli zararlar oluştu.

Silopi tamamen temizlendi. Silopi'yi riskli alan ettik. Orası için yeni imar planı çalışması yürütülüyor. Zarar tespiti yapılan hanelerle ilgili 10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz. O yörenin aile büyüklüğüne uygun bir tasarım da yaparak.

Silopi'de özel şahısların konutlarıyla ilgili binalarla ilgili 80 milyon TL civarında bir zarar söz konusu. Buna kamunun binaları camiler vesaire onlar dahil değil. Cizre'de bu çok daha büyük olacak.

Diyarbakır Sur için "Toledo gibi olacak" diye açıklanan ayrı bir proje de var. Ne yapılacak? Sur'u Toledo gibi yapacak proje için ilk adımlar atıldı mı?


Sur çok özel bir bölge tarihi bir bölge. Sur eski Diyarbakır aslında tarihi Diyarbakır. Sur'la ilgili daha özel bir çalışma düşünüyoruz. Sur ile ilgili ihtisas sahibi kurumlarımızla birlikte yine belli danışma organları kurarak yerelden de Diyarbakır'ı bilen insanlarla danışma kurulu oluşturarak bir çalışma yapacağız. Orada bir koruma ve yenileme programı uygulayacağız kentsel dönüşüm değil.

Vatandaşa yönelik hamleleri ele almak lazım. Yerinden olan çok sayıda vatandaş var. Göç edenlerin geri dönüşü nasıl sağlanacak?

Fiziki, sosyal ve ekonomik boyut var. Sosyal konularda da iki şey var bir kısa vadeli bir uzun vadeli meseleler var. Şırnak'ta üniversite imtihanını yapamadık 8 bin 300 üniversite öğrencimize yol parası konaklama parası verdik. Sosyal destekler sağlıyoruz. Geçici barınma destekleri sağlıyoruz.

Yeni polis güvenlik noktalarının kurulması gündemdeydi. Burada bir geri adım söz konusu olacak mı?


Güvenlik konularında kesinlikle bir geri adım söz konusu değil. Kararlı bir şekilde çalışmalar yürüyecek. Buradaki temel meselemiz insan odaklı güvenlik anlayışı.

Yas evleri meselesi... Terör örgütünün propaganda mekanlarına dönüştüğü yönünde değerlendirmeler var.


Taziye veya yas evleri çok önemli kültürümüzde. Güzel gelenek gerçekten. Ama terör örgütü ortak acı ve sevinçleri de ideolojik bir ortama dönüştürüp yüzeyselleştirme çabası içinde. Bu aslında o yörenin kültürüne de yapılmış bir saldırı.

Esnaf, çiftçi, işçi ve yatırımcı için bölgeye yönelik yeni hamleler neler olacak?


Huzur ortamının olmadığı bir yere özel yatırımcı gitmez. Gerçekçi olmamız lazım. Huzurla kalkınma arasındaki ilişkiyi güçlü kurmamız lazım. Esnafla ilgili prim borçlarını vergi borçlarını erteleme gibi tedbirler söz konusu. Gençler ve kadınlar iki önemli hedef grup.

Önümüz Nevruz... Bölge milletvekilleri olarak nasıl bir hava görüyorsunuz?


Nevruz'un özü kışın diyelim ölmüş olan tabiatın baharda canlanması, diriliş, hayat çok daha insanların neşeli bir şekilde birbirleriyle kucaklaşmaları. Ama maalesef terör örgütü veya başka bir takım yapılar bunu ayrı bir huzursuzluk yıkım çatışma vesilesi haline getirmeye çalışıyorlar. Onlar yıkmaya çalışıyorlar. Nevruz demek canlılık hayat bahar demek.


Adıyaman Günebakış Gazetesi


Geri Dön