26 / 11 / 2024

Güneydoğu’nun yeniden inşasını işadamları mı yapacak?

Güneydoğu’nun yeniden inşasını işadamları mı yapacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Toledo gibi olacak” dediği, başta Sur ilçesi olmak üzere Güneydoğu’da terör nedeniyle yerle bir olan şehirlerin yeniden inşa işini, işadamlarına vermenin altyapısı hazırlandı.




Meclis Genel Kurulu gündeminde bulunan torba tasarıya komisyon görüşmeleri sırasında AKP’li vekillerin eklediği önergeye göre, terör nedeniyle yıkılan yerlerde yapılacak milyarlarca liralık inşaat ihalelerine her müteahhit değil sadece Çevre Bakanlığı’nın uygun gördüğü müteahhitlik firmaları katılabilecek. Bu ihaleler için ilana çıkılmayacak, işi daha ucuz yapabilecek de olsa her firmaya haber verilmeyecek. Dolayısıyla inşaatların ihale pazarlığı sadece Bakanlık’ın belirlediği firmalarla yapılacak.


İŞTE O MADDE


Torba tasarıya eklenen yeni maddeye göre, ‘kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerler Çevre Bakanlığı’nın teklifi Bakanlar Kurulu’nun kararıyla riskli alan’ ilan edilecek. Böylece Sur, Cizre, Silopi ve Şırnak başta olmak üzere Güneydoğu’da hasar gören çok sayıda il ve ilçe kentsel dönüşüme açılarak yeniden yapılması sağlanacak. Ancak bu il ve ilçelerde ‘kamu kaynağı kullanılarak gerçekleştirilecek her türlü mal ve hizmet alımları ile inşaat işleri İhale Kanunu’nun 21’nci maddesinin (b) bendinde sayılan işlerden’ sayılacak.


ACELE İŞ SAYILDI


İhale Kanunu’nun bu maddesi, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumunda ihalelerin ‘pazarlık usulü’ ile yapılmasına izin veriyor. Buna göre, Güneydoğu’daki il ve ilçelerde yapılacak her türlü kanalizasyon, yol, köprü ve benzeri gibi altyapı yatırımları, konut ve işyeri inşaatları ile bunlar için gereken her türlü mal ve hizmet alımları ‘ivedi’ sayılacak ve herkese açık ihale yerine pazarlık usulüyle ihale edilecek.


DAVETSİZ MÜTEAHHİT GİREMEYECEK


Pazarlık usulünde ihaleyi yapacak olan idare ilana çıkmadan, sadece uygun gördüğü ve işi vermek istediği müteahhitleri ihaleye davet edip pazarlığı onlarla yapıyor. Davet edilmeyen müteahhitler çok daha uygun fiyatla gelseler dahi ihaleye alınmıyor. İhale en az 3 davetli firmanın katılımıyla başlıyor. Bu firmalardan önce ilk teklifleri, ikinci turda da son teklifleri alınıp ihale sonuçlandırılıyor.


Sözcü


Geri Dön