Günlük kiralık evler için vergilendirme geliyor: Detaylar netleşiyor! İhbar hattı kurulması da masada!
200 bin yerleşik yabancının yaşadığı Antalya’da günlük kiralık evler, sektörde tepki çekmeye devam ediyor. Günlük kiralık evler için yeni vergilendirme sistemi ve ihbar hattı kurulması gündeme geldi. İşte ayrıntılar..
Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşın ardından, Antalya'da yabancı göçü resmen zirveye ulaştı. Yabancı göçünün zirve yaptığı şehirde, 200 bin yerleşik yabancının yaşıyor.
Bu gelişmelerin ardından, Antalya’da kayıt dışı ticari faaliyet sorunu ortaya çıktı ve başta turizm olacak şekilde, onlarca sektörü etkilemeye başladı.
GÜNLÜK KİRALIK EVLERDE AYRI BİR VERGİLENDİRME SİSTEMİ OLACAK
CNN Türk'ten Salim Uzun'un haberine göre; emlak, ulaşım ve sağlık sektörü temsilcileri bağlı oldukları odalar aracılığıyla peş peşe açıklamalarda bulunarak kayıt dışı faaliyetlerin durdurulmasını talep ederken, Türkiye’nin en büyük odalarından biri olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası da tartışmaya tavsiye ve bilgilerle dahil oldu.
Günden güne büyüyen sorunun çözümü için ilgili bakanlıklarla temas halinde olduklarına dikkat çeken ATSO Başkanı Ali Bahar, konuya ilişkin "Maalesef kaçak işletmelerle ilgili çok sayıda şikâyet alıyoruz. Bu durum en başta turizm sektörünü yaralıyor. Günlük ev kiralanmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar var. Biz bu konuyu bizzat Kültür ve Turizm Bakanlığı’na illettik" açıklamasında bulundu ve çözüm için birtakım konuların kesinleşmeye başladığını söyledi.
Günlük kiralık konut konusunun ancak denetimle çözülebileceğinin altını çizen Ali Bahar, "Kayıt dışı faaliyet gösteren günlük evler turizmin dengesini bozdu. Şehir pansiyonları bomboş. Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Bey’le bu konuyu detaylı biçimde konuştuk" diyerek, amacın yasak olmadığını dile getirdi.
Bahar, amaçlarının bu işi belli bir sisteme dahil etmek olduğuna vurgu yaparak, "Mesela ilk aldığımız resmi bilgiye göre; bir binada bir daire Airbnb sistemine dahil edilmek isteniyorsa tüm apartman sakinlerinin iznine ihtiyaç duyulacak" ifadelerine yer verdi.
Bu durumda, ‘Ben kafama göre dairemi günlük, aylık kiraya veriyorum’ denilemeyeceğini aktaran Bahar, "Yine bu işin ayrı bir vergilendirme sistemi olacak. Bu hazırlık başladı ve belli bir aşamaya geldi" dedi ve konuyu kendisinin de takip ettiğini söyledi.
İHBAR HATTI KURULMALI
ATSO Başkanı Ali Bahar, tüm kaçak uygulamaları içine alan yeni bir ihbar sistemi kurulması önerisini sunduklarını aktardı.
"Çünkü istediğiniz kadar sistem geliştirin eğer yeterli ve etkili şekilde denetim yapılmazsa sonuca ulaşamıyorsunuz. O yüzden hem günlük ev kiralamalarında hem de kaçak emlakçı, taksici, berber konularında özel bir ihbar hattı kurulmasını öneriyoruz" diye konuşan Ali Bahar, süreci sivil toplumunda dahil edilebileceğinin altını çizdi.
Vergisiz çalışmayı engellemeye çalışırken bu işin katmerlendiğini vurgulayan Bahar, "Yabancı göçü inanılmaz bir etki yaptı. Kaçak, merpen altı çalışan sayısı arttı. Biz iş dünyası olarak çok rahatsızız. Elbette denetim yapılıyor. Antalya Valiliği, emniyet elinden geleni yapıyor" dedi ama bunun sorunun çözümü için yeterli olmadığını savundu.
150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı!
Yeminli ve serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavları Aralık'ta! Hemen başvuru tarihlerine bakın!