22 / 07 / 2024

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

Artan inşaat ve arsa maliyetleri sonrası müteahhit de konut üretiminde temkinli davranmaya başladı. Açıklanan rakamlara göre, 150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL'den başlayan fiyatlara yükseldi. Sektör temsilcileri önerilerini sıraladı... 




İnşaat maliyetlerinin ulaştığı seviye ve arsa temininde karşılaşılan zorluklar, sıfır konutların yapım maliyetini de katladı. 

Satılık ve kiralık konut fiyatlarının gerilemesini  sağlayacak asıl etken konut arzının artması iken, arz son üç senedir ihtiyaçtan 200 bin adet daha az seviyede seyrediyor. Yani ülkedeki nüfusa ve alınan göçe göre her yıl 800-900 bin adet konut üretilmesi gerekiyorken, bu seviye 600 bin bandınu aşamıyor. 

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; Son dönemde belediyelerin konut yapılabilir arsa üretiminde karşılaştığı zorluklar ve son 1 senede yüzde 70-200 aralığında  yükselen inşaat maliyetleri, arzdaki mevcut sorunun derinleşmesine neden oldu. 

Müteahhitlerin ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının hesaplarına göre, orta sınıfa hitap eden 150 metrekare büyüklükteki bir konutun ülke genelindeki ortalama maliyeti, arsa maliyeti dahil en az 4 milyon liradan başlıyor. 

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

ÜZERİNE TUĞLA KOYULMADAN 2 MİLYON LİRA

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konuya ilişkin açıklamasında, konut yapım maliyetinin göreceli olmakla beraber 3 milyon liradan başladığına, ancak inşaatın 18 ay devam etmesi halinde finans maliyetinin de katılmasıyla bu rakamın 4 milyon lirayı bulabileceğinin altını çizdi. 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve "Türkiye genelinde 150 metrekarelik bir konutun arsa maliyeti 2 milyon TL’yi geçti. Yani üzerine bir tuğla koymadan sadece arsa maliyeti 2 milyon lira" şeklinde konuştu. 

İnşaat maliyetinin de büyüklüğüne ve niteliğine göre 2-3 milyon lirayı bulduğunu vurgulan İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Bu da ülke genelinde orta alım segmentine hitap eden konutların kâr payı olmadan sadece yapım maliyetlerinin 4-5 milyon TL olması anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi. 

"Konut alt ve orta gelir grubundaki vatandaş için alınabilir olmaktan çıktı. Müteahhit ise üretim konusuna artık temkinli yaklaşıyor. 5 yıl önce yılda 1,3 milyon adet konutun üretildiği dönem de olmuştu" diyen Tahir Tellioğlu, üretim gücü, malzeme ve iradenin olduğunu belirterek, sorunun yetersiz arsa ve yüksek maliyetler olduğunu vurguladı. 

Telllioğlu, Bakanlıklarla sektörün konut arzının artırılmasına ilişkin çözümleri bieraber geliştirmesi için bir araya gelmesini istediklerinin altını çizdi. 

150 metrekarelik bir konutun maliyeti 4 milyon TL den başlıyor! Sektörden sosyal konut çağrısı! 

SOSYAL KONUT ÜRETİMİNİN ÖNÜ AÇILMALI 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova, konut yapım maliyetlerinde bu seviyeleri konuşuyor olmanın sebebinin  arsa maliyetleri olduğuna dikkat çekti. 

Açıklamasında, küresel ölçekte bakıldığında, arsa maliyetinin, maliyetin yüzde 20’sini aşmaması gerektiğini dile getiren Ramadan Kumova, İstanbul için bu oranın yüzde 70’i bulduğuna dikkat çekti. 

Kumova, devletin en büyük arsa sahibi olarak özel sektör işbirliğiyle erişilebilir sosyal konut üretiminin önünü açmasına ilişkin öneri de bulundu. 

Gram altın, çeyrek altın, tam altında son dakika! Tek tek açıklanan 3 Eylül 2023 altın fiyatlarına inanamayacaksınız!

Akaryakıt fiyatları haftanın son gününde ne oldu? Benzin, motorin ve LPG litre fiyatlarında son dakika! Sürücülere şok!

Gençlik ve Spor Bakanlığı yüksek maaşlı personel alacak! Son başvuru tarihi 11 Eylül! Acele edin!


Geri Dön