Sektörel

Günübirlik kiraya verilen turizm amaçlı izinli konut sayısı 29 bin 637 oldu!

Günübirlik kiralama için 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' olan konut sayısı, Türkiye'de 29 bin 637 olarak belirlendi. İşte detaylar...

Emlak piyasasında yaşanan sorunların çözülmesi ve günübirlik kiralanan evlerin denetim altına alınması için 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren konutların turizm amaçlı kiralanması amacıyla; Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Yasa ile 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' olan konut sahipleri, evlerini yerli ve yabancı kişilere tek seferde 100 gün ya da 100 günden daha kısa süreyle kiralaya verebilecek. 

İzin belgesi olmadan konutları turizm amaçlı kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası verilecek ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre tanınacak. 

Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere ise 500 bin TL para cezası kesilecek ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük süre verilecek. 

 

İZİNSİZ 4'TEN FAZLA KİRAYA VERENE 1 MİLYON TL'LİK CEZA 

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenlere ilişkin her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası kesilecek. 

Kendi adına mesken şeklinde kullanmak için kiraladığı evi, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler ile ilgili de her bir sözleşme için 100 bin TL para cezası uygulanacak. 

İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 sene içinde aynı evi 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon TL ceza kesilecek. 

Yasanın uygulanmaya başlamasıyla Türkiye genelinde 'Turizm Amaçlı Kiralanan Konut İzin Belgeli Konut' sayısı 29 bin 637 olarak belirlendi. Valilik bünyesinde kolluk kuvvetleri ile bakanlık yetkililerinin yer aldığı ekip, izin belgesiz konutunu günübirlik kiralayanların belirlenmesi için çalışmalarına hız verdi. 

Antalya'da ise 'Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi' başvurusunda bulunulan yaklaşık 13 bin konutun 7 bin 986 adedi izin belgesi aldı. Belgelerini alan konut sahipleri, belgesini evine asarak turizm faaliyetlerine başladı. 

Kolluk kuvvetlerine gelen şikayet ile bakanlığa yapılan ihbarı değerlendirmeye alan ekipler, online ticaret platformları ile dünya genelinde hizmet sunan popüler uygulamalardaki ilanları da incelemeye aldı. 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personelleri internet ortamındaki ilanları detaylı şekilde inceleyerek, izin belgesiz günübirlik kiralama yapanların belirlenmesi için çalışma sürdürüyor. 

Yabancı konut sahipleri Türklere ev kiralamıyor: Evi kiralayan yabancılar 10 bin TL daha ucuza oturuyor!

Uzmanı uyardı: Ayağı yere basmayan, altı boş hisseli tarlalardan ve kooperatif hisselerinden uzak durun!

Konut kredisi faizlerindeki düşüşü fırsata çeviren emlakçılara 100 bin TL ceza!