05 / 05 / 2024

Gurabahane-i Laklakan hastanesi yeniden kuruldu

Gurabahane-i Laklakan hastanesi yeniden kuruldu

Türkiye'nin ilk hayvan hastanesi olan Gurabahane-i Laklakan (Düşkün Leylekler Evi) tescilli bir binada Osmangazi Belediyesince yeniden kuruldu



Bursa'da 19. yüzyılda başta leylekler olmak üzere göçmen kuşların bakımının yapılması amacıyla Osmanlıların kurduğu, Türkiye'nin ilk hayvan hastanesi olan Gurabahane-i Laklakan (Düşkün Leylekler Evi) tescilli bir binada Osmangazi Belediyesince yeniden kuruldu.

Bakımsızlıktan yıkılan, ünlü edebiyatçı Ahmet Haşim'in, "Bilmem Bursa'yı gezerken gördünüz mü? Haffaflar Çarşısı'nın ortasında bir meydan var. Bu meydan malul hayvanların düşkünler yurdudur. Kanadı, bacağı kırık leylekler, bunamış kargalar halkın sadakasıyla yaşarlar" diye bahsettiği Gurabahane-i Laklakan, tarihi Irgandı Köprüsü'nün doğu ayağında yer alan ve restorasyonu tamamlanan tescilli yapının giriş katındaki bir bölümünde yaşamaya devam edecek.

Bodrum katıyla birlikte 3 kattan oluşan binanın bir bölümünde hayvanlar tedavi edilecek, kalan kısmı fotoğraf sanatçıları tarafından kullanılacak. Osmangazi Belediyesi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) arasında imzalanan protokolle bina Irgandı Sanat Köprüsü misyonuna uygun olarak sanat merkezi haline getirilecek.

BUFSAD üyelerince kullanılacak bina Bursalı fotoğrafseverlerin buluşma yeri haline gelecek. Binanın bir bölümünden ise Osmangazi Belediyesi personelince belediye bünyesinde kurulan Osmangazi Belediyesi Fotoğraf Amatörleri Topluluğu yararlanacak. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak geçmişe sahip çıktıklarını belirterek, "Bu tarihi yapıyı belediye olarak günümüze kazandırdık. Bu binada haftanın bir günü veteriner hekimimiz görev yapacak ve ecdat geleneği devam edecek. Binanın bir bölümünü ise BUFSAD'a tahsis ediyoruz. Onlar çalışmalarını bu tarihi yapıda devam ettirecek" dedi.
AA


Geri Dön