Gürültü yapan komşuya para ve hapis cezası!
Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre komşuların birbirlerini karşılıklı olarak rahatsız etmeme yükümlülükleri bulunuyor. Avukat Abdi Yaşar, gürültü yapan komşuya para ve hapis cezası verilebildiğini anımsattı..
İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaşayan bir fitness eğitmeninin kendisine gürültü yapmaması uyarısında bulunan apartman görevlisi kadını, bıçakla boğazını keserek öldürmesi gündeme oturdu. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bu olay akıllara 'Gürültücü komşuyla nasıl mücadele edilir?' sorusunu getirdi. Avukat Abdi Yaşar, "Apartmanlarda, 'çekilmez hal' alacak şekilde belirlenen sınırın üzerinde ve tatil günlerinde gürültü yapılması yasak. Yüksek sesle müzik dinlemek, televizyon seyretmek, telefonla konuşmak da yasak. Komşuyu rahatsız etmemek kanuni bir yükümlülük" dedi. Avukat Yaşar, gürültü yapan komşuyla hukuki yoldan baş etmenin yollarını Yeni Asır'dan Nida Aladağ'a anlattı.
İLK ADIM ŞİKAYET
Yaşar, "Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre komşuların birbirlerini karşılıklı olarak rahatsız etmeme yükümlülükleri bulunuyor. Kanunun 18. maddesindeki genel kural, 'Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler' şeklinde. Buna tüm apartman sakinlerinin uyması bir zorunluluk. Gürültücü komşulara karşı ilk önce atılacak adımın şikayet" dedi.
BİN 450 TL ÖDEYECEK!
Yaşar, "Zabıtaya veya karakola şikayetçi olup idari para cezası kesilmesi sağlanabilir. Şikayetiniz üzerine, gürültü yapan komşunuza Kabahatler Kanunu'nun 36. maddesine göre 124 TL, Çevre Kanunu uyarınca ise 1450 lira idari para cezası kesilebilir. İşyerleri ve atölyeler için gürültü cezası 9 bin 719 lira, eğlence yerleri içinse 29 bin 173 lira. Komşunuz idari para cezasına rağmen gürültü yapmayı sürdürürse, sulh hukuk mahkemesinde davacı olabilirsiniz. 'Çekilmez hal' aldığı tespitiyle bu gürültüyü hakime tedbiren yasaklatabilirsiniz. Devam etmesi halinde ise, gürültü yapanlara 'kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu' kapsamında 3 ay ile 1 yıla kadar hapis cezası verilebilir" dedi.
'DAİRESİNİ APARTMAN SAKİNLERİ SATIN ALABİLİR'
Apartman kurallarına uymayan kötü ve gürültücü komşudan kaynaklı "çekilmezlik hali" süreklilik kazanır ve verilen cezaların da çözmeye yetmemesi halinde KMK'nın 25. maddesinde özel bir son çare olduğunu kaydeden avukat Abdi Yaşar, "Apartman sakinleri birleşip hakim kararıyla gürültücü komşunun o dairesini satın alabilir. Hakim davalı 'gürültücü çekilmez komşunuzun' dairesinin mülkiyetinin, davayı açan diğer komşularına arsa payları oranında bedelini ödemek şartıyla devredilmesine karar verebilir" dedi.