06 / 05 / 2024

GYO hisselerine yatırım önerileri!

 GYO hisselerine yatırım önerileri!

GYO Endeksi, yılbaşından bu yana IMKB 100’ün altında performans gösteriyor. Tavsiye edilen hisseler arasında Akfen GYO, Emlak GYO, İş GYO ve Sinpaş GYO öne çıkıyor...



GYO Endeksi, yılbaşından bu yana IMKB 100’ün altında performans gösteriyor. Ancak hisse bazında yeni projeler, yabancılara konut satışı, kentsel dönüşüm ve 2B arazilerinin satışı gibi beklentilerle önemli hareketler de gözlenebiliyor. Kiler GYO, Pera GYO, Akfen GYO’nun en iskontolu hisse olduğu görülürken, tavsiye edilen hisseler arasında Akfen GYO, Emlak GYO, İş GYO ve Sinpaş GYO öne çıkıyor.


GYO Endeksi yılbaşından bu yana İMKB-100'e relatif yüzde 14, son 12 ayda ise yüzde 22 geride kaldı. GYO hisseleri ayrı ayrı incelendiğinde net aktif değerine (NAD) göre iskontolu yani ucuz kalan GYO’lann olduğu görülüyor. Analistler de özellikle bu hisselere dikkat çekiyor. Bunun için hazırladığımız tabloya baktığımızda Kiler GYO’nun en iskontolu hisse olduğu görülürken onu Pera GYO, Akfen GYO, Reysaş GYO ve Martı GYO izliyor.


Portföy değerlerine göre iskonto oranlarının yüksek olduğu dikkate alındığında defter değerine göre de ucuz olan, beklentisi yüksek ve olumlu mali sonuçlar açıklayan hisselerin tercih edilmesi öneriliyor. GYO şirketleri için diğer beklentiler ise yabancılara konut satışı, kentsel dönüşüm ve 2B arazilerinin satışı olarak öne çıkıyor. Bir başka konu ise GYO şirketlerinin inşaat projeleri olarak gösteriliyor.


HANGİLERİ ÖNERİLİYOR?


Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü Adem Özen, genel olarak GYO sektörünün global ekonomiye pâralel hareket ettiği için bu hisselerde pozisyon alırken yurt içi ve yurt dışı koşulların takip edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Adem Özen,“İnşaat sektörü büyümeye iki kat daha hızlı tepki vermesi nedeniyle yurt içinde ekonomik daralmalardan daha fazla etkileniyor bu kapsamda şu anda başlayan kentsel dönüşüm projeleri sektördeki birçok hisse için psikolojik açıdan olumlu görünebilir” diyor.

Bu dönüşüm çalışmalanndan biraz daha doğrudan etkilenecek şirket Emlak Konut olabilir. Özen’in beğendiği şirketler ise defter değerleri ile birlikte Şinpaş GYO (0,75), İş GYO (0,83), Akfen GYO (0,39) ve Emlak GYO (1,74). Bu hisselerin bazılarının defter değerlerinin 0,75’in altında olma-sı dikkat çekici. Diğer yandan genel proje beklentileri ve iskontolu olmaları bu hisselerin önerilmesinde etkili.


Konutlarda KDV oranının semtlere göre artırılmasına ve GYO şirketlerinin vergilendirmesine yönelik düzenlemelerin GYO şirketlerinin üzerinde baskı yarattığım ifade eden Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Serap Kaya ise, “Yabancıya gayrimenkul satışındaki mütekabiliyet engeli giderilerek yürürlüğe girdi. Yabancılara konut satışı, kentsel dönüşüm ve 2B arazilerinin satışından GYO sektörü hisseleri olumlu etkilenecek” diyor. Serap Kaya; proje beklentileri, ciro ile kâr artışı öngörüleriyle Sinpaş GYO ve Emlak GYO’yu öneriyor.


ENDEKS BAZINDA GYO’LAR


Hisse bazında değerlendirmenin yanı sıra GYO’lara sektör olarak bakıldığında yılbaşından beri endeks altında performans gösteriyor. GYO’ların endeksin üzerinde performans göstermesi yeni inşaat projeleri gerçekleştirerek nakit akışlarım artırmaları ile mümkün. Buna göre sadece kira gelirine bağlı olan nakit akışı, GYO’ların endeksin altında performans göstermesine neden oluyor. Nitelikli inşaat projesi üretiminde GYO’lar ile inşaat şirketleri arasında bir rekabet yaşandığına dikkat çeken Metro Yatırım Kurumsal Finansman Araştırma Uzmanı İsmail Mercankaya, bu durumun bir taraftan yatırım kârlılığını düşürürken diğer taraftan da GYO’lann daha fazla risk alma zorunluluğunu doğurduğunu ifade ediyor. Bu nedenle de GYO’lar nitelikli konut projesi üretmedikleri için nakit akış performanslan da düşük kalıyor ve endeksin altında performans gösteriyor.“Enflasyondaki düşüşle birlikte GYO’lann pozisyonu değişecek ve gelecek yıllarda GYO’lara ağırlıklı olarak hızlı sermaye artışı yerine düzenli temettü geliri hedefleyen yatırımcılar yatırım yapacak” diyen İsmail Mercankaya, gayrimenkul projesine sahip olan Iş GYO, Torunlar GYO, Emlak GYO, Akfen GYO hisselerinin takip edilebileceğini ifade ediyor.


BEĞENİLEN GYO’LARIN BEKLENTİLERİ POZİTİF


Akfen GYO: 30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla KKTC ve Rusya’daki oteller de dahil olmak üzere Akfen GYO’nun faaliyete geçirdiği toplam 12 oteldeki oda sayısı 2 bin 149.2012 yılının ilk altı ayında Akfen GYO’nun Türkiye ve Rusya'da faaliyetteki otellerinde ortalama yüzde 65,6 doluluk oranına ulaşıldı.Yatırımları aynı anda devam eden yedi otel projesi daha bulunuyor. Akfen inşaat’ın devam eden HES ve GYO faaliyetlerinin toplam sözleşme bedeli 83.8 milyon Euro.


Emlak GYO: Türkiye genelinde konut şatolarında bir önceki döneme göre bir yavaşlama olsa da 2011 yılı birinci çeyrek dönemi ile 2012 yılı ilk çeyrek dönemi kıyaslandığında özellikle İstanbul ve diğer iki büyük şehirlerdeki konut satışının arttğı görülüyor. İkinci çeyrekte de aynı trend sürüyor. Şirketin ana proje sahası olan üç büyük şehir hala konut imalatı ve satışları için cazibesini sürdürdüğü ifade ediliyor. Bu öngörüden hareketle şirketin ciro performansının önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi bekleniyor.


İş GYO: İş GYO'nun en önemli geliri, portföyünden elde ettiği kira geliri. Büyük ölçüde ticari gayrimenkullerden oluşan portföyün yüzde 40'ı ofis, yüzde 8'i otel, yüzde 25'i alışveriş merkezi ve hipermarket, yüzde 12si gayrimenkul projeleri, yüzde 9 arsa ve yüzde 6’sı para ve sermaye piyasası araçlarından oluşuyor. İş Yatırım’ın portföyünde devam eden Çınarlı Bahçe Tuzla ve Taksim Ofis projesi bulunuyor. Finans merkezinde yeni projeye başlayacak olan İş GYO ayrıca İzmir’de karma projenin de ruhsatını aldı.


Sinpaş GYO: Şirket halen 17 adet gayrimenkul projesine sahip. Bu projelerin üçünün teslimatları sürüyor, Aquacity projesi de tamamlanma aşamasına geldi. Şirketin, FER Yapı ile birlikte sürdürdüğü l -Tower projesi inşaatının 2012 sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Şirket bu projeden, 30 milyon dolar hasılat geliri yazacak ve proje giderleri tamamen FER inşaat tarafından karşılanıyor. Böylece şirket hasılat gelirini tamamen kâr yazabilecek. Toplamda ise şirket bu projelerden 1 milyon 962 bin metrekare (yaklaşık 13 bin 500 adet) konut üretmeyi ve bu yatırımlarından toplam 6 milyar TL ciro, 2017 yılına kadar da 2,3 milyar TL kâr elde etmeyi planlıyor.


Ekonomist/Gözde YENİOVA


Geri Dön