30 / 06 / 2024

GYO'lara yatırım yapmak mantıklı mı? 

GYO'lara yatırım yapmak mantıklı mı? 

Geçtiğimiz yıl 54 yeni şirket halka arz olurken, bu şirketlerin 9’u yani yüzde 15'i GYO'lardan meydana geldi. Peki GYO'lara yatırım yapmak mantıklı mı? 



Borsa’da işlem gören GYO sayısı 2014'te 31'ken, bu sayı 2020'de 33'e, 2021'de 37'ye, 2022'de 39'a, 2023'te ise 48'e yükseldi. Borsa İstanbul'da 2023 yılında toplamda 54 yeni şirket halka arz olurken, bu şirketlerin 9’u yani yüzde 15'i GYO'lardan meydana geldi. 

Geçtiğimiz yıl halka arz olan GYO'lar arasında, Fuzul GYO, Asce GYO, Kuzugrup GYO, Adra GYO, MHR GYO, Vera Konsept GYO, Batı Ege GYO, Sur Tatil Evleri GYO ve Avrupakent GYO yer alıyor. Halka arzlara olan ilgi devam ederken, GYO'lara olan talebin de artacağı belirtiliyor. 

Tüm bu gelişmelerin ardından GYO'lara yatırım yapılması ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. 

GYO lara yatırım yapmak mantıklı mı? 

Milyonlarca yatırımcı, "GYO'lara yatırım yapmak mantıklı mı?" sorusunun yanıtını araştırıyor. Borsagündem'de Yatırımcı Masası'nda 'Gayrimenkul yatırım ortaklıklarına yatırım yapılır mı? Bunlar içerisinde İş GYO hissesini nasıl bulduğunuzu öğrenebilir miyim?' sorusunun yanıtı verildi. 

Söz konusu soruya verilen yanıt şu şekilde: 

"Borsada kazanmanın tek bir formülü bulunmuyor. Her yatırımcı kendi özgün yatırım tarzını geliştirerek kazanç elde sağlayabilir. Bunun için öncelikle yapması gereken kendi mizacına uygun yatırım tarzını belirleyebilmesi oluyor. Diğer taraftan üstlenilecek risk düzeyinin belirlenmesi de önem arz ediyor. Kabul edilen risk düzeyine uygun sektör ve hisselere yatırım yaparak getiri elde edilebilir. Bu itibarla yatırımcıların her sektör ve pazardan kazanç sağlamasının mümkün olduğunu not etmek gerekiyor. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları da bu çerçevede yatırım yapılacak alanlar arasında. 

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının temelde iki ana gelir kaynağı mevcut. Bunlardan ilki üretilen  inşaatların satışından elde edilen gelir. Bir diğeri de kira gelirleri. Kira gelirleri sabit getiri sunarken üretilen inşaatların satışından temin edilen gelirler, dönemsel şekildeiniş ve çıkışlara neden olabiliyor.

GYO lara yatırım yapmak mantıklı mı? 

İş GYO, son üç senede dalgalı bir gelir elde etti. Geçtiğimiz sene gelir ve kârda düşüş yaşarken bu yılın ilk çeyrek döneminde gelirlerindeki artış yüzde 9 seviyesinde yaşandı. Dönem sonunda ise zarara döndü. Firmanın zarar yazmasında diğer faaliyet geliri kalemindeki tutarın azalırken aynı kalemin gider tarafının yükselmesi etkili oldu. Söz konusu kalemlere daha yakından bakıldığındaysa stok değer düşüklüğü ile finansal varlıkların gerçeğe uygun değer kaybının buna etki ettiği görülüyor."

Uzmanından elinde avucunda dolar olanlara uyarı: Dolardan yatırım aracı olmaz!

İlker Ayrık Beykoz'da 17 dönümlük arazi üzerine çiftlik kurdu!

Kiraların belirlenmesinde en makul yöntem enflasyon ortalaması! 1 Temmuz sonrasında piyasa etkilenmez!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön