GYO ve çimentoda potansiyel var mı?
Önceki hafta 110.000’leri gören BİST, geçen hafta 106.000’lere geriledi. Bu düşüşün düzeltme hareketi olarak sınırlı kalması bekleniyor. Bu süreçte konut ile çimento hisselerindeki görünümü analiz ettik. Önerilerde Akçansa ve Bolu Çimento ile Halk GYO ve Torunlar GYO öne çıkıyor.
ABD-Kuzey Kore gerginliğinin küresel piyasalarda belirsizliği ve oynaklığı arttırdığı önceki hafta,
BİST-100 110.000 puanın üzerini test etmiş ve 7 Ağustos’ta 109.781 ile yeni rekorunu kırmıştı.
Ancak endeks önceki haftayı yüzde 1,5 kayıpla 106.963’ten kapattı. Bu volatilite nedeniyle geçen hafta dikkatler BİST’in seyri üzerindeydi. 14 Ağustos’ta 109.537’ye kadar yükselen endeks, geçen haftayı da kayıpla geçirdi ve 106.825’e kadar geriledi.
‘KIŞ YAĞMURU’ MU?
Ak Yatırım analistleri, geçen hafta başındaki yükselişi, ABD-Kuzey Kore geriliminin azalmasının hisse senetlerine ve gelişmekte olan ülkelere dönük kuvvetli risk iştahına sahip piyasalara yukarı yönlü eğilimi sürdürme olanağı vermesine bağlıyor. Düşüş konusunda ise şunları paylaşıyor: “Küresel piyasalarda ve içeride riskli varlıkları destekleyen dinamikler sürdüğü için düşüş düzeltme hareketi olarak sınırlı kalabilir. 106.000 üzerindeki hareketin korunmasına bağlı olarak sınırlı iyimseriz. 106.000-105-500 aşağı kırılırsa, 103.000-104.000’e geri çekilme yaşanabilir.” İş Yatırım araştırma uzmanları ise bu tabloyu ‘yaz ortasında kış yağmuru’ olarak tanımlıyor. Kurum düşüşü, kârlı pozisyonu olan büyük oyuncuların yükselişleri satış fırsatı olarak kullanmasına bağlıyor.
5 GYO hissesinin görünümü
1-) Emlak Konut GYO: ikinci çeyrekte 306 milyon TL net kâra ulaşırken ciro beklentilerin altında kalıp 533 milyon TL oldu. Ancak ilk altı aydaki 3,9 milyar TL ciro, aynı periyod için beklenen 3,2 milyar TL'lik hedefi aştı. TOKİ’den arsa alımları yıl sonuna kadar tamamlanacağından nakit akışı 2018’de ve 2019'da rahatlayacak.
2-) İş GYO: İkinci çeyrekte net kâr, 31,5 milyon TL oldu. Net kârı; Kartal Manzara Adalar, Topkapı inistanbul gibi projelerden elde ettiği yeniden değerleme kazançları, gerileyen net finansman gideri ve döviz bazlı kredilerden kaynaklı kur farkı geliri etkiledi.
3-) Halk GYO: Net kâr ikinci çeyrekte yıllık yüzde 21 artışla 14 milyon TL’ye yükselirken, satış gelirleri yıllık yüzde 6, kira gelirleri yüzde 7 arttı. Finansallarda arsa olarak belirtilen IFM Projesi'nin proje kapsamına alınması, hissenin net aktif değerini artırabilir ve performansına olumlu yansıyabilir.
4-) ÖzakGYO: 34 Portall Plaza, iş İstanbul 34, Bulvar 216 gibi projelerinden kira geliri var. Büyükyalı İstanbul ve İzmir Alsancak gibi projeler aktif değerini artırabilir. Satış geliri ve kira projeksiyonlarıyla nakit akışı güçlü olabilir.
5-) Torunlar GYO: ilk çeyrekteki 33,4 milyon TL net zararın aksine, ikinci çeyrekte 130,4 milyon TL net kâr elde etti, ilk çeyrekte 134,1 milyon TL net finansman giderinin ikinci çeyrekte 35,2 milyon TL net finansman gelirine dönüşmesi net kârda etkili oldu. Kira gelirleri ise yıllık yüzde 12 arttı.
HANGİ HİSSELER?
Piyasalarda görünüm böyleyken biz de Eylül 20l6’dan beri uygulanan ve mart ayında altı ay daha uzatılan KDV indirimleriyle ön plana çıkan konut sektörünü ve yüksek petrokok fiyatlarıyla operasyonel kârlılığı baskı altında kalan çimento sektörünü analiz ettik.Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, GYOTarın sektöre ilişkin teşvik ve kampanyalardan destek bulduğunu söylese de konut kredisi faiz oranlarına dikkat çekiyor. TCMB’nin sıkı para politikasının etkileriyle artan mevduat maliyetlerinin kredi faizlerinde yukarı yönlü baskı yaptığını kaydeden Erkan, “Konut kredisi faiz oranlan haziran ayında yıllık ortalama yüzde 11,78 iken, ağustos ayında yıllık ortalama yüzde 12,08’e doğru yükseldi” diyor. Erkan, bu nedenle 2016’ya göre 2017 ilk altı ayda konutta güçlü talep artışı olmadığını belirtiyor. Yılın geri kalanında ise iki sektörde de toparlanma ve daha iyi sonuçlar bekleyen Erkan’ın potansiyel gördüğü hisseler GYO’da Akiş, Halk, İş, Kiler, Özak ve Torunlar; çimentoda Akçansa ve Nuh Çimento olarak sıralanıyor.
BEKLENTİLER OLUMLU
Gedik Yatınm Araştırma Uzmanı Ali Erkan Tanacıoğlu, ikinci çeyrek bilançosunu açıklayan GYO Tarda toplam satışların 2016 ikinci çeyreğe göre yüzde 38,98, kârların yüzde 17,30 gerilediği bilgisini veriyor. Tanacıoğlu, çimento sektörünün de 2016 son çeyrekten 2017 ikinci çeyreğe kadar zayıf büyüdüğünü söylüyor. Ali Erkan Tanacıoğlu, “Sert kış koşullarıyla, çimento talebi ve fiyatları zayıf seyretti. Yükselen elektrik ve petrokok fiyatları da operasyonel marjları olumsuz etkiledi” diyor.
İkinci çeyrek fınansallarını açıklayan çimento şirketlerinde satışlar yüzde 3,10 artarken kârların yüzde 21,5 düştüğünü belirten Ali Erkan Tanacıoğlu, iki sektör için de en kötünün geride kaldığı görüşünde. Çimento talebindeki artış ve enerji maliyetlerindeki gevşemenin çimento şirketlerinin marjlarını olumlu etkileyeceğini öngören Tanacıoğlu’na göre, çimentoda Çimsa ve Bolu Çimento’nun, GYO’da İş ve Emlak GYO’nun potansiyeli var.
İNDİRİM SÜRER Mİ?
Konutta eylülde sona erecek olan 10 puanlık KDV indiriminin devam edip etmeyeceği ise belli değil. Ahlatçı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir, indirimin devamının yılın kalanında GYOTarın fınansallarına olumlu etkileri olacağını düşünüyor. “İlk çeyrekteki olumsuz iklim şartlan konut ve çimento sektörlerini negatif etkilese de iyimser görüşümüzü koruyoruz” diyen Demir, Ünye Çimento ile Halk GYO’yu takip ediyor.
5 çimento hissesinin görünümü
1-) Adana Çimento: ikinci çeyrekte 19 milyon TL net kâr açıklarken, satış gelirleri yıllık yüzde 8 artarak 114 milyon TL'ye yükseldi. Bunda ihracat gelirlerinin yüzde 47 artışla 31 milyon TL'ye ulaşması etkili oldu. Ancak FVAÖK, artan girdi fiyatlarıyla baskılanarak yüzde 57 düştü ve 16 milyon TL'ye geriledi.
2-) Akçansa: Yüzde 8,67 F/K oranıyla global çimento şirketlerine karşı iskontolu olan şirket, ikinci çeyrekte 22 milyon TL net kâr elde etti. Satış gelirleri 39i milyon TL oldu. Marmara Bölgesi'ndeki güçlü inşaat aktivitelerinden olumlu etkilenecek.
3-) Bolu Çimento: Faaliyet gösterdiği bölgelerdeki güçlü talep, altyapı projelerine sağladığı özelleştirilmiş ürünleri ve cüruflu çimentoya ilginin artmasıyla öne çıkıyor, ikinci çeyrekte 135,2 milyon TL net satış geliri, 30,6 milyon TL net kâr elde etti. Net borç, çeyrek bazında yüzde 7 düşerek 113 milyon TL'ye geriledi. Olumlu görünüm sunuyor.
4-) Çimsa:50 milyon TL net kâr elde eden Çimsa, döviz kurlarındaki artışın ihracat gelirlerine olumlu etkisi ve yeni Afyon fabrikasının artan katkısıyla yıllık bazda yüzde 15 artışla 382 milyon TL net satış gelirine ulaştı. Şirket gri çimento ve klinker satışlarında yerini korurken, yatırımlarıyla güçlü büyüyor.
5-) Mardin Çimento: Faaliyet kâr marjlarındaki gerilemeye rağmen ikinci çeyrekte faaliyet dışı gelirlerdeki yükselişle net kâr yıllık yüzde 42 artışla 11,6 milyon TL’ye ulaştı. Satışlar yıllık yüzde 24 artarak 45,1 milyon TL'ye, FVAÖK yıllık yüzde 9 artışla 11 milyon TL'ye çıktı.
Ekonomist