Genel

GYODER, 2011 yılı ikinci çeyrek raporu yayınlandı!

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan 2011 yılı ikinci çeyreğini kapsayan Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu yayınlandı

Raporda; ABD ve AB kaynaklı sorunların, gerek küresel ekonomiyi, gerekse küresel gayrimenkul sektörünü olumsuz etkilemesine karşın, Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmelere ve kaydedilen büyüme rakamlarına dikkat çekiliyor. İkinci çeyrekte Türkiye ekonomisinde yüzde 8.8, inşaat sektöründe ise 13.2 gibi hızlı bir büyüme kaydedildiği vurgulanan raporda, yılın ikinci yarısında ise kamu politikalarının belirleyici olacağı belirtiliyor.

‘Yavaşlama ' endişesi, ‘koruma 'ya yöneltti

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Dünya ekonomisinde özellikle ABD ve AB kaynaklı büyüme ve kamu borcu sorunlarının kalıcı olarak çözülememesinin, hem küresel ekonomiyi, hem de küresel gayrimenkul sektörünü olumsuz etkilemeye 2011 yılı ikinci çeyrekte de devam ettiğini belirtti. Aynı dönemde Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde hızlı bir büyüme ortaya koyduğunu da vurgulayan Gökkaya, “Ekonomiyi soğutmaya yönelik önlemler, ikinci çeyrekte büyüme üzerindeki etkilerini sınırlı ölçüde göstermiş ve yavaşlama işaretleri daha çok yaz aylarında ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, yurtdışındaki risklerden dolayı ekonomide, yılın geri kalanı için bir ‘yavaşlama ' endişesi ortaya çıkmış olup, kamu otoritesinin politikaları, bu kez ‘büyümenin korunması 'na odaklanmıştır ” dedi. Gökkaya, “Yılın geri kalanında, Türkiye 'deki ekonomik büyümeyi korumaya yönelik adımlar ile dışarıda borç ve büyüme sorunlarına yönelik kalıcı önlemler belirleyici olacaktır ” açıklamasında bulundu.

Döviz 'deki artış, yeni bir fiyat dengesi arayışı getirebilir

Türkiye 'de inşaat sektörünün, ikinci çeyrek dönemde de iki haneli ve hızlı büyümesini sürdürdüğüne dikkat çeken GYODER Başkanı Işık Gökkaya, “Özel sektörün inşaat harcamaları seviyesi, sektördeki yüksek yatırım ve iş yapma iştahını ortaya koymaktadır. Konut sektöründe; ikinci çeyrekte yapı ruhsatları, yeni arzlar ve satışlar, ilk çeyreğin üzerinde gerçekleşmiştir. Ancak yaz aylarında, bu alanlarda yavaşlama gözlemlenmektedir. Yurtdışında yaşanan belirsizlikler ve yurtiçinde döviz kurlarının artışı, konut talebini de ötelemektedir. Ticari gayrimenkul sektöründe ise; ekonomik faaliyetlerdeki hızlı genişleme ile birlikte canlanma sürmektedir. Ofis ve AVM alanında yaratılan yeni arzlara, yeterli talep gelmektedir. Ancak döviz kurlarındaki artış ticari gayrimenkuller için de yeni bir fiyat dengesi arayışına yol açabilecektir ” değerlendirmelerinde bulundu.

Gelişmiş ülkelerde durgunluk ve borç endişesi

GYODER 'in Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2011 ikinci çeyrek raporunda, ayrıca genel değerlendirmeler ve beklentilere de yer verildi. Dünya ekonomisinin “Gelişmiş ülkelerde durgunluk ve borç endişesi ” başlığı altında verildiği raporda; “Gelişmiş ülke ekonomilerinde, küresel kriz sonrası iyileşme döneminin ardından, yeniden durgunluk ve kamu borç endişeleri ortaya çıkmıştır. İkinci çeyrekte hızla yavaşlayan iktisadi faaliyetler ile birlikte, özellikle ABD ve AB 'de büyümeler, durma noktasına yaklaşmıştır. Para ve maliye politikası alanlarında yeni önlem alma olanaklarının da çok sınırlanmış olması, endişeleri arttırmaktadır. Avrupa Birliği Euro bölgesinde ise yüksek borçlu ülkelerin yanı sıra bu ülkelere borç veren bankaların da sıkıntı yaşaması, küresel ekonomideki riskleri arttırmaktadır. Bunlara bağlı olarak emtia fiyatları ile varlık değerlerinde bir gevşeme yaşanmaktadır. Gelişen ülkeler de, gelişmiş ülkelerdeki durgunluk endişesi karşısında, ekonomilerinde büyüme dinamiklerini korumaya yönelmişlerdir ” denildi.

Gayrimenkul ABD 'de “zayıf ”, AB 'de “durağan ”

Dünya inşaat (konut ve ticari gayrimenkul) sektörünün ise “Gelişmiş ülkelerde durağanlık sürüyor ” başlığı ile verildiği raporda; “ABD ve AB 'de ekonomik yavaşlama, gayrimenkul ve inşaat sektörünü de karşılıklı olarak olumsuz etkilemektedir. ABD 'de inşaat faaliyetleri, ikinci çeyrekte bir kıpırdanma göstermesine rağmen, zayıf kalmaya devam etmektedir. Konut sektöründe ise yeni ve mevcut ev satışları, ikinci çeyrekte en düşük seviyesine inmiştir. Ticari gayrimenkul sektöründe de, talep ve fiyatlar durağanlaşmıştır. AB 'de de; inşaat sektöründeki küçülme sürmektedir. Gelişen ülkeler tarafında ise ikinci çeyrek daha çok gayrimenkul sektöründe oluşabilecek fiyat balonlarını sınırlandırmaya yönelik önlemler ile geçmiştir. Bu ülkelerde, kredi ve yatırım sınırlamaları ile faiz artırımları sektörü soğutmaya yönelik adımlar olmuştur ” şeklinde tespitler yer aldı.

Türkiye ekonomisi, hızlı büyümesini sürdürüyor

Türkiye ekonomisi ise raporda “Ekonomide hızlı büyüme sürüyor ” başlığı ile yer aldı. Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyrek döneminde beklentilerin üzerinde yüzde 8.8 büyüdüğüne dikkat çekilen raporda; “Yılın ilk yarısında, ekonomiyi soğutmaya yönelik önlemlere rağmen hızlı büyüme, ikinci çeyrekte de sürmüştür. Ancak ilk yarıdaki hızlı büyümeye rağmen dış kaynaklı olumsuz gelişmeler nedeniyle, ‘ekonominin yavaşlaması ' endişesi ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yılın ilk yarısında soğutulmaya çalışılan ekonomide, şimdi yavaşlamanın önlenmesi öne çıkmaktadır. Bu çerçevede faiz oranlarında gevşeme ve Türk Lirası 'nda değer kaybı yaşanmaktadır. Ekonomide en önemli risk olarak görülen cari açık ise yılın ilk yarsında artışını sürdürmüş olup, yılın son çeyreğinde durağanlaşması öngörülmektedir ” ifadeleri yer aldı.

Özel sektör inşaat harcamasında rekor seviye

Türkiye inşaat (konut ve ticari gayrimenkul) sektörünün de “Özel sektör inşaat harcamalarında rekor ” cümlesiyle başlığa taşındığı raporda; “İnşaat sektörü, yılın ikinci çeyreğinde de hızlı bir şekilde yüzde 13.2 büyümüştür. Hızlı büyümenin arkasında; özel sektörün ikinci çeyrekte 19.6 milyar TL ile rekor kırdığı inşaat harcamaları bulunmaktadır. Kamu sektörü de ikinci çeyrekte inşaat harcamalarını arttırmıştır. İkinci çeyrekte konut yapı ruhsatları ve özellikle yeni konut arzları ile konut satışları, ilk çeyreğin üzerinde gerçekleşmiştir. Konut kredisinde ise faiz oranları yükselmiş, ancak yine de talep sürmüştür. Yaz aylarında ise konut talebi ve satışları göreceli olarak yavaşlamıştır. Ofiste yeni kiralama talepleri, AVM 'de ise yeni yatırımlar ve açılımlar, istikrarlı şekilde devam etmektedir ” açıklamalarına yer verildi.