02 / 05 / 2024

GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve TOKİ Başkanvekili Dr. Ahmet Şahin, Konut Konferansı 2011'de konuştu!

GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve TOKİ Başkanvekili Dr. Ahmet Şahin, Konut Konferansı 2011'de konuştu!

Konut Konferansı 2011, Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya ve TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahinin açılış konuşmalarıyla başladı



Sürdürülebilir Büyüme teması ile gerçekleştirilen Konut Konferansı 2011de, konut sektöründe alternatif çözümler, kentsel dönüşüm, A+ konut geliştirme, değerleme, karlı ve toplum odaklı konutlar konuşuldu.

Dünyadaki çeşitli ülkelerin sosyal konut çözümlerinin de örneklerle tartışıldığı konferans, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi.


Ülke gündeminin ilk sıralarındaki yerini her zaman koruyan konut, Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, Türkiyenin bu alana özel ilk ve tek konferansında tüm detaylarıyla ele alındı. Kentsel dönüşümden sosyal konuta, lüks konutlardan değerleme ve geliştirmeye kadar birçok konunun Sürdürülebilir Büyüme teması ile masaya yatırıldığı Konut Konferansı 2011, Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlik Salonunda gerçekleştirildi.

Konut üretimi ve geliştirmede hedeflenen büyümenin ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sürdürülebilir olması için gerekenlerin tartışıldığı konferansta, dünyadaki farklı konut geliştirme modelleri de vaka etüdü olarak değerlendirildi. Konferansa Türkiye ve dünyadan önemli konuşmacılar katıldı.


Yapı Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasolun ardından söz alan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, konutta ciddi arz olduğu iddialarına katılmadığını belirterek ''Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon konuta ihtiyaç var. Mevcut konut stokunun yüzde 45'i de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluşuyor'' dedi. Gökkaya, konut kredilerinin tabana yayılması gerektiğini, bunun için GYODER olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK),  TOKİ  ve Türkiye Bankalar Birliği ile ikincil piyasaların kurulması için çalışma yaptıklarını da kaydetti.


Açılışta konuşan bir diğer konuşmacı TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin ise bugün itibariyle 81 il ve 800 ilçedeki yaklaşık 2145 şantiyede yapımı başlatılan konut sayısının 513 bini geçtiğini, bu konutlardan 378 bininin sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleriyle birlikte tamamlandığını söyledi. Üretilen konutların yaklaşık yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğuna işaret eden Şahin, son 8 yılda alt gelir grubu ve yoksulların ev sahibi olmasına ciddi katkı sağladıklarını vurguladı.  TOKİ'nin sürekli ve güvenilir konut arzı sayesinde konut satış fiyatları ve kiraların düştüğünü, aynı zamanda TOKİ'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşüm ve gecekondu dönüşümünü başlattığını ifade eden Şahin, ''Kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan projelerdeki konut sayısı 235 bindir. Bunlardan 32 bini tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiş, sahalar kaçak yapılardan arındırılmıştır. Böylelikle de gecekondu ve kaçak yapılaşmaya yönelme imajı kırılmıştır. Artık gecekondu yıkımları olaylarla değil törenlerle gerçekleştirilmektedir'' diye konuştu.


Konut Konferansı 2011de gündem oluşturan başlıklardan biri de Yalnızca bir Sosyal Tüketim değil Yatırım Aracı da olarak Konutun Değerlendirilmesi konusu oldu. Şili Gaz (COPEC) ve Şili Üniversitesi işbirliği ile kurulan, kar amaçlı ancak soysal odaklı konut ve altyapı projeleri üreten Elemantal Grubunun kurucusu Alejandro Aravena, sermaye- kamu yararı ilişkisi üzerinden konut kavramına yeni bir yaklaşım getiren anahtar konuşmacılardan biriydi.  Aravena, şehirlerde yaşayan 3 milyon kişinin 1 milyonunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını, 2030'da şehirlerde yaşayan 5 milyon kişinin 2 milyonunun yoksulluk sınır altında yaşayacağını, bunun büyük bir zorluk olduğunu belirtti. Aravena konuşmasında, ''80 metrekarede yaşıyorsanız iyi durumdasınız. Bu bizim iyi konut çözümleri sunmak için ulaşmak istediğimiz rakam'' dedi.

Yapı sektörünün ve mimarlık alanının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, yapı sektörünün ve fiziksel çevrenin kalitesinin gelişiminde rol oynayacak öncü projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. YEM tarafından düzenlenen buluşmalar, yapı sektörünün farklı kesimleri arasında bilgi paylaşımı, iletişim ve tanıtım olanağı sağlarken, sektörün gelişimine katkıda bulunuyor.

Konut Konferansı 2011 ile Türkiye'den ve dünyadan mimarlar, tasarımcılar, plancılar, geliştiriciler, müteahhitler, malzeme üreticileri, ekonomistler başta olmak üzere sektörün önde gelen aktörlerini bir araya geldi. Sektörün bu büyük buluşmasında, Türkiye'de konutun bugünü ve geleceği bir tam gün boyunca her yönüyle kapsamlı bir biçimde ele alındı.

Konut Konferansı 2011e,  projelerini bugüne göre değil, geleceğe göre biçimlendiren, yaptığı her işte enlere ulaşma başarısı gösteren, konforlu yaşam ile iyi yatırım fırsatını buluşturan Academia konut projelerinin sahibi, Four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin yatırımcısı Astay Gayrimenkul ile teknolojik, yenilikçi, estetik, fonksiyonel ve çevreci ürünleriyle kullanıcılarının hayatını kolaylaştıran, sadece Türkiyede değil, dünyada da ankastre ürünler pazarının lideri olan ve alanında öncü projelere her zaman destek veren  Siemens Ev Aletleri ana sponsor, Autodesk ise sponsor olarak destek verdi.

Konut Gazetesi 2011

Türkiyede konuta özel bu uzun soluklu projeye eşlik eden Konut Gazetesi 2011de, konut yatırımından finansmanına, tasarımdan planlamaya, mortgagedan değerlemeye kadar konular geniş yelpazede ele alındı, Türkiyenin güncel panoraması ortaya kondu. Konu ile ilgili söyleşilerin, araştırmaların ve verilere dayalı değerlendirmelerin yer aldığı Konut Gazetesi 2011, gayrimenkul ve yapı sektörlerinin üst düzey profesyonellerine, önde gelen tasarımcı, mimar, yerel yönetim yetkililerine ulaşmak isteyen markalar için çok önemli bir mecra niteliğinde. Konut gazetesi, hem konferans katılımcılarına, hem de sektörün önde gelenlerine dağıtıldı.

Yapı-Endüstri Merkezi Yapı Dünyasının 43 yıldır Bilgi Merkezi

Yapı-Endüstri Merkezi, yapı malzemesi ve teknolojisi alanında çalışan bir bilgi merkezidir. 1968den beri yapı sektöründe mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan profesyonel yöneticiler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi kullanıcısı tüm kesimlere hizmet vermektedir. Yapı malzemeleri ve teknolojilerinin sergilendiği Yapı Fuarları - Turkeybuild ve Ekodünya Fuarı, Yapı Bilgi Merkezi, YEM Yayın ile yayınladığı sektörel yayınları, YEM Kitabevi, yıl bütününe yayılan çeşitli organizasyonları, 2001den bu yana hizmet veren kapsamlı ve uzmanlaşmış portalı yapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org, yenilikçi malzemeler kütüphanesi Material ConneXion® İstanbul... Daha fazla bilgi için: www.yem.net

www.yapi.com.tr

www.mimarizm.com

www.astayyatirim.com

www.siemens-home.com



Geri Dön