23 / 12 / 2024

GYODER Zirvesi'nde gayrimenkul sektörü bir araya geldi!

GYODER Zirvesi'nde gayrimenkul sektörü bir araya geldi!

Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ) tarafından gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesi'nde sektörün aktörleri 2015'ten beklentilerini dile getirdi...



Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesi'nde sektörün aktörleri 2015'ten beklentilerini dile getirdi. Yeni Akit ve Star gazetelerinin medya sponsorluğunda gerçekleştirilen zirvede gayrimenkul sektörü ve sektörel algı araştırması raporu açıklandı 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: Gayrimenkul sektörüyle uğraşan arkadaşların proje tecrübeleri, imalat tecrübeleri fazla oldu. Çok sayıda işçi bu alanlarda bir nevi okulu okudular. Türkiye burada çok ciddi bir potansiyele ulaştı. Pastayı da istediğiniz kadar büyütemiyorsunuz. Sonuçta Türkiye'nin alanı, kapasitesi, imkânları belli. O zaman pastayı büyütmenin yolu dışarıya açılmaktır. 


Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş: Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketler için öz kaynak yoluyla finansman yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını, geleneksel gayrimenkul yatırım ortaklıkları yanında yeni Sermaye Piyasası Kanunu'yla düzenlemesi yapılan alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonları gibi yeni araç ve kurumların kullanılmasını bir ihtiyaç hatta bir zorunluluk olarak görüyoruz. 


GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur: İş sağlığı ve güvenliğine (İSG) ilişkin problemlere bakıldığında ne yazık ki yeterli eğitim ve bilinç düzeyine sahip olunmadığını görüyoruz. 

Burada işveren, işçi ve denetleyen ayağının tavizsiz, kuralları hassasiyetle ve tespit edilmiş regülasyonu harfiyen uygulayan bir yapıda olması gerekiyor. Şu an ise bunun olmadığı bir yerdeyiz. 


Türkmedya Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak: Gayrimenkul sektörü gelecek 20 yıl için hayati önem taşıyor. 

Sektörün geleceği için tarihten ilham almak gerekiyor. Sektörü, müteahhitlik veya yapsat olarak düşünmemek gerek. Bürokratik anlamda yatırımcıların önünün açılması ve desteklenmesi şart. Uygarlık şimdi yine yer değiştiriyor. Batıdan Asya Pasifik'e doğru bir gidiş var. Bu yer değişikliğinde istanbul'un yeni bir altın dönemi başlıyor. 


Dr. İbrahim Oğur (DETAM Grup): Gayrimenkul sektörü ülkemizin en fazla istihdamını yaratan bir sektördür. Bu anlamda istihdama katkıda bulunan işçilerimizin hayatlarına katkıda bulunmak önemli bir yer tutuyor. İş kazalarının yaygınlaşması tarafları hareket geçirdi. 2015 yılı İSG için yeni bir dönem olacak. 


Eva Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı: Balon ortamlarında konut fiyatları fiyatların artacağı beklentisi ile sürekli yukarı doğru ivmelenir, ancak maliyetler aynı orada artmaz veya sabit kalır. Ülkemizde ise fiyatlar yukarı çıkarken maliyetler hem inşaat hem de arsa açısından hızla yukarı çıkmaktadır. 

Wisconsin-Madison Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş: Konut Sektöründe Balon Var mı? sorusu bize has bir sorun değil, her yerde konuşuluyor. Burada ana faktör konut kredileridir. Krediler risk anlamında en önemli faktördür. Balonu ürkütücü yapan arkasında ne kadar kredi kullanıldığıdır. Türkiye kredi anlamında ABD ve Avrupa'ya göre daha sağlam bir konumda bulunuyor. 


EYG Gayrimenkul Yatırım, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: Türkiye'de konut talebinin yüzde 80'i orta ve alt gelir grubunun talebinden oluşuyor. Önümüzdeki 5-10 hatta 20 yılda da her yıl 600-700 bin konut ihtiyacı artarak devam edecek gibi gözüküyor. Konut geliştiricilerinin de üretim iştahı yerinde, üretim 800 bin adet gibi gidiyor. 

Algı araştırması açıklandı GYODER, İNDER ve KONUTDER işbirliğiyle gayrimenkul sektörünün mevcut algısının ve itibar düzeyinin tespit edilmesi amacıyla ERA Araştırma ve Danışmanlıkla yaptırılan Sektörel Algı ve İtibar Araştırmasının sonuçlarına göre gayrimenkul sektörü denildiğinde kamuoyunun ilk aklına gelen yüzde 45,7 ile konut-daire-ev oldu. 

Yatırım ise yüzde 24 ile ikinci sırada yer aldı. Araştırmaya katılanların yüzde 64'ü gayrimenkul sektörüne güven duyarken, sektör hakkında güvenilen bilgi kaynakları sıralamasında ilk sırada 'arkadaş ve tanıdıklar* ikinci sırada "Billboard, afiş, pano gibi açık hava reklamları" yer aldı. 


'GAYRİMENKUL BORSASI KURULSUN' 

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın islam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari işbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) bakanlar toplantısında "Gayrimenkul Borsası Kurulması" yönündeki söylemini hatırlatan Aziz Torun, "Sayın Cumhurbaşkanı artık gayrimenkul kıymetlerinin dünyada yeni bir değer olduğunu ifade ettiler. 

Bu beyanı Türkiye'deki gayrimenkul sektörü oyuncuları için çok önemli, anlamlı, pazarı büyütecek bir tespit ve tavsiye olarak görüyorum. Biz Türkiye olarak gayrimenkul sektörü olarak önce gayrimenkul portföyümüzü çeşitlendirmen zenginleştirmeliyiz" dedi. 


Yeni Akit


Geri Dön