GYODER’den kiracılara müjde! Kira fiyatlarını düşürecek proje hazır!
GYODER’in kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesi planlanıyor. Arsa mülkiyetinin devlette kalacağı sistemle kiraların yarı yarıya düşeceği öngörülüyor.
GYODER'in barınma problemini çözecek konut modelinin zirvede ete kemiğe bürünmesi planlanıyor. GYODER'in modeli, kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut inşasını temel alıyor. Böylece, arsa maliyetinin düşmesi, konut arzının artması hedefleniyor. Söz konusu model aynı zamanda kira için üst limit belirlenmesini, bu limitin uygulanması için devletin denetim yapmasını kapsıyor. Seçili bölgelerde uygulanacak projeyle yalnızca proje çerçevesinde uygun fiyatlı kiralık konut üretilmesi değil, projenin uygulandığı alanlardaki diğer evlerde de kiraların daha makul seviyelerde tutulması amaçlanıyor.
MALİYETİN YARISI ARSA
GYODER, Türkiye'de erişilebilir kiralık ev sağlamak için 1.5 yıl önce "Erişilebilir Konut Komitesi" kurdu. Türkiye'de barınma problemi durumuna gelen konut krizinin çözümü için projeler üretmeye başladı. Dünyanın pek çok bölgesinde arsanın konut geliştirme sürecinde meydana getirilen toplam değerden aldığı pay yüzde 20 bandındayken, Türkiye'de bu oran yüzde 50'yi görüyor. Bu doğrultuda, GYODER'in oluşturduğu komite, arsa maliyetlerinin aşağı çekilmesi fiyatların ucuzlayacağı düşüncesiyle projeyi geliştirdi.
KİRAYI AZALTACAK
Bahsi geçen proje, kamu kuruluşları, yerel yönetimler veya benzeri kurumların elindeki arsaların belli bir süreçte kamu-özel iş birliği yöntemi ile değerlendirilerek. Üst limit konulan bir kira tarifesiyle konut inşa edilmesini içeriyor. Yap-işlet-devret modeliyle, evlerin inşa edilmesi ve kiralanmasını kapsayan modelin, arsa maliyetini sıfıra indirerek kiraları yarı yarıya düşüreceği ifade ediliyor. Arsa mülkiyetinin de devlette kalması planlanıyor.
BİR YILDA TAMAMLANIR
Projeye yönelik son gelişmeleri paylaşan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Bu modelle konut inşasının bir senede tamamlanması hedefleniyor. Böylece, düşük kira rakamlarıyla bölgedeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması sağlanacak. Sözleşmelerde yatay mimari, yerli malzeme ve enerji tasarrufu da şart olacak. Böylece, orta ve orta alt gelir grubunun hane halkı gelirinin yüzde 30-50'sini geçmeyecek bir formülle barınma çözümü sunacağız" şeklinde konuştu.
5 BELEDİYE İLE GÖRÜŞTÜ
Devlet arazilerinde uygun fiyatlı kiralık ev üretimini temel alan projeye yönelik İstanbul'da 5 ilçe belediyesiyle görüştüklerini kaydeden Kalyoncu, finansman için de önemli adımlar attıklarını söyledi. Finansman konusunda Hollanda, Çin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden bakanlıklar ve finans kuruluşlarıyla görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kalyoncu, "Çin'den büyük taahhüt şirketlerinden China State Construction Engineering ile iletişim halindeyiz. ENR dünya listesinde 1’nci sırada olan Çinli firma…. 12 kişilik ekiple beraber geldiler. ICBC vasıtasıyla neler yapılabilir konuşuyoruz. Bu şirket yeni Kahire kentini inşa ediyor ve hem de kiralık modelle. Kahire'nin yaptığını biz nasıl olur da yapamayız. Hollandalı NHG Dutch Foundation Homeownership Guarantee Fund ile İstanbul'da görüştük. Görüşmeler çok iyi geçti modelimizi anlattık" dedi.
500 BİN KİRALIK KONUT HEDEFİ
İlgili modelle insanların piyasa dalgalanmalarından etkilenmeden kiracı kalabileceğini ifade eden Kalyoncu, "Hane halkı gelirinin yüzde 30'unu barınmaya ayıracak. Yaşam standartları yükselecek. Düşük kira fiyatlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması amaçlanıyor. Halkın yararlandığı halkçı bir model ve ayrıca, kamunun başta mülkiyet olmak üzere haklarının muhafaza edildiği devletçi bir model. Biz İstanbul'da da maksimum yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu bir kiralık ev stoku olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 500 bin kiralık evden söz ediyoruz" diye konuştu.
18’inci GYODER Gayrimenkul Zirvesi start aldı! Gayrimenkul sektörü ve konuşuldu!
Konutta talep resmen çakıldı! Önceki aylara göre yüzde 50'lik sert düşüş!