22 / 11 / 2024
fuzul

Konutta talep resmen çakıldı! Önceki aylara göre yüzde 50'lik sert düşüş!

Konutta talep resmen çakıldı! Önceki aylara göre yüzde 50'lik sert düşüş!

Konut talebinin önceki aylara göre yüzde 50 oranında azaldığı belirtiliyor. Peki, konut piyasasındaki sert düşüşün temel nedeni ne? İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, merak edilenleri yanıtladı.




Alınan önlemler sonucunda konut talebinde düşüş devam ediyor. Peki konut sektöründeki sert düşüşün temel nedeni ne? İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, merak edilenlere cevap verdi.

Milliyet’in haberine göre, Akdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Talebin daralmasının en temel nedenlerinden biri piyasadaki fiyatlar. Konut fiyatlarının belli bir doygunluğa ulaşmasıdır. İkincisi şu anda çok ciddi biçimde kredilerde kısıtlama var. Konut kredilerine resmen ulaşılamıyor. Ulaşılsa bile çok küçük tutarlarda kredi çekiliyor. O tutarlar da kimsenin ev almak için işine yaramıyor. Kredi faiz oranları yüzde 3-3.5 bandından ve konut kredisi için oldukça yüksek bir orandır.”

‘FİYATLAR DOYGUNLUĞA ULAŞTI’

“Böyle olunca hem insanların enflasyon karşısında alım gücünün düşmesi, fiyatların iki senede çok ciddi şekilde yaklaşık 10 kat civarında artırdı. Fiyatlar bu kapsamda belli bir doygunluğa ulaştı.”

Konutta talep resmen çakıldı! Önceki aylara göre yüzde 50 lik sert düşüş!

‘GAYRİMENKUL ALABİLEN YOK DENECEK KADAR AZ’

“Yalnızca kendi gayrimenkulünü satanlar ya da ciddi anlamda iyi gelire sahip olanlar dışında şu anda gayrimenkul alabilen yok denecek kadar azdır. İnsanlar için şu anda kredilerin taksit tutarları, geri dönüş süreleri göz önünde bulundurulduğu zaman bu tutarlar ödenecek gibi görünmüyor.”

KONUTTA TALEBİ CANLANDIRACAK İKİ ETKEN

“İnşaat firmaları kendi bünyelerinde taksitlendirme gibi bazı kolaylık sağlayabilir. Konut kredilerinde farklı bir anlayışla yurt dışında olduğu gibi mortgage sürelerini yükseltebilirler. Fakat şu anda talebi indirmek için kredi musluklarını kıstılar.”

BU ‘KREDİ VAR ANCAK ALMA’ DEMEKTİR’

“İkinci evini alacak olan kişiler için de bir sınırlama getirildi. Alınan evin yüzde 22’sine kadar kredi kullandırılıyor. Bu da bir bakıma ‘kredi var ama alma’ anlamına geliyor.”

KİRALIK FİYATLARDA BİR ARTIŞ VAR MI?

“Şu anda önceki gibi bir artış söz konusu değil. Son zamanlarda ciddi artış söz konusu olmuştu. Artış hızının aynı hızda sürmesi piyasanın olağan akışına terstir. Bir ürün belli bir süre hızlanır ve sonrasında ise yavaşlar ve sabit kalır. Yüksek fiyattan pazara girmiş ürünlerde geri çekilme meydana gelir. Piyasanın normalleşmesiyle beraber yeniden seyrine devam eder.”

‘2-3 AYDIR BEKLEYEN MÜLKLER VAR’

“Şu anda gayrimenkul fiyatlarında ciddi artışlar gündemde değil. Müşterinin elinin güçlü olduğu dönemdeyiz. Şu anda aynı fiyattan pazarda 2-3 aydır bekleyen mülkler var. Gayrimenkulün pazarda durma süresi yükseldiği için alıcıların pazarlık gücü oluştu. Pazarlık marjı da yüzde 5-10 bandında olabiliyor.”

Konutta talep resmen çakıldı! Önceki aylara göre yüzde 50 lik sert düşüş!

‘MÜLK SAHİPLERİ FİYAT KIRDI’

“Sektörde konuşulduğu gibi yüzde 20 oranında düşüş söz konusu değil. Zaten pazarda 6-7 aydır mülk fiyatları stabil ilerliyor. Yüksek fiyattan girip şansını deneyen kişilerin fiyatı geriliyor. Fakat ben onları bu kategoride değerlendirmiyorum. Bunlar mülkleri piyasada uzun zaman kalınca fiyatları kırıyorlar.

Üst gelir grubuna hitap eden projelerde bir çözülme gündemde. İnsanların ulaşabileceği ortalama konut fiyatlarında yüzde 20 oranında indirim söz konusu değil. Enflasyonist ortamda fiyatın 90 gün süresince aynı kalması zaten gerilemedir.”

‘MÜLK SAHİPLERİ TEKLİFLERİ KABUL EDİYOR’

“Şu anda 2-3 aydır ilanda bekleyen 3 milyon TL’lik bir ev için 2 milyon 900 bin, 2 milyon 800 bin TL teklif geldiği zaman anlaşıp satılabiliyor. Önceden bu tekliflere konut sahipleri sıcak bakmazken şimdi anlaşma yoluna gidebiliyorlar.”

KONUTLARDA FİYAT DÜŞÜŞÜ GÖRÜLÜR MÜ?

“Ben şahsen fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) inşaat maliyetlerine gelen artışı yüzde 70 bandında açıkladı. İşçilik maliyetlerinde de artışlar yaşanıyor. Enflasyon rakamları da artarken böyle bir durumda ev fiyatlarının düşmesini bekleyemeyiz.

Şu şekilde bir senaryo olsaydı. Biz bunu 2019 yılında yaşadık. O zaman maliyetlere artış gelmese de inşaat firmalarının ellerinde büyük stoklar olduğundan o dönem gelen zamları kimse yansıtmıyordu. Fakat şu an öyle bir ortam yok.”

GYODER 18’inci Gayrimenkul Zirvesi başlıyor! Deprem için özel alan kurulacak!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan kentsel dönüşüm ve afet rehabilitasyonu açıklaması!

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!  

 


Geri Dön