Kent Haberleri

GYODER'in 'Hatay Yeniden Canlanıyor' projesi tanıtıldı: 5 bin konut ve 2 bin ticari birim yapılacak! 

İngiltere merkezli Foster & Partners dahil 500 dolayında şehir plancısı ve mimarı bir araya getiren TTV’nin öncülüğünde Hatay’da oldukça iddialı bir şehir planı çıktı. GYODER'in Hatay Yeniden Canlanıyor projesi tanıtıldı. İşte ayrıntılar...

Dönemin Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzman bir heyetle deprem bölgesine gideceklerini açıkladı. 

Kalyoncu, İstanbul’dan Hatay’a hareket ederken heyette yer alanların; Londra merkezli Foster & Partners’ın ortağı, Kentsel Projeler Direktörü Bruno Moser, Foster & Partners ortağı, mimar Nicola Scaranoro, Kentsel Yenileme Merkezi (KEYM) Yönetim Kurulu Başkanı, GYODER Üyesi Cem Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Serhat Başdoğan olduğunu belirtti. 

Ekonomimcom köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşesinde GYODER'in Hatay'daki çalışmalarını kaleme aldı. Mehmet Kalyoncu, Hatay'a giderken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı liderliğinde, TOKİ ve Emlak Konut sürdürücülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının desteği ile ortak akla, depremden etkilenen kentlerin ihtiyacına, kültürüne, yaşayışına uygun planlama çalışmalarına start verildiğini söyledi. 

GYODER'in rolünü ise deprem bölgesinde hayata geçirilecek yeni şehir merkezlerinin “master plan tasarımı” için gönüllü olarak tabiatla uyumlu, tasarıma değer veren, en uygun tekniği baz alan ve toplumun menfaatlerini önceleyen bakışla ellerinden gelen desteği vermek şeklinde açıklayan Kalyoncu, master plan çalışmaları için 250 milyon TL'lik bütçe gerektiğinin ve bunu GYODER olarak kendilerinin karşılayacağının altını çizdi. 

Mehmet Kalyoncu başkanlığında, Foster & Partners’ın 3 ortağının eşlik ettiği heyet önce Antakya’da depremde yıkılan yerleri, ardından da yeni kentleşme bölgesini inceledi. Sonrasında helikopterle Samandağ, Belen, İskenderun, Osmaniye, Kahramanmaraş, Türkoğlu, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Gölbaşı (Adıyaman), İslahiye, Nurdağı’nı (Gaziantep) gezdi. 

Mehmet Kalyoncu'nun 10 güün kadar önce mesaj yolladığını belirten Vahap Munyar, mesajın "Türkiye Tasarım Vakfı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokoller çerçevesinde, Hatay kent merkezi için tasarım ve planlama süreci bitirildi. Projenin lansmanını Hatay’da gerçekleştirileceğiz" şeklinde olduğunu söyledi. 

Vahap Munyar, "Kalyoncu, GYODER başkanlığını 1,5 yıl erken şekilde, geçen Kasım ayında bırakmış, 2016’da kurduğu, Mütevelli Heyeti Üyeliğini sürdürdüğü Türkiye Tasarım Vakfı’nın (TTV) Hatay’a dönük çalışmalarına odaklanmıştı. Kalyoncu’nun daveti üzerine önceki gün kalabalık bir şehir plancısı ve mimardan meydana gelen grupla günübirlik Hatay’a gittik. The Museum Hotel Antakya’nın sahibi Necmi Asfuroğlu’nun tahsis ettiği alanda kurulan “TTV Hatay Toplum Merkezi”nde düzenlenen Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın da katıldığı lansmanı izledik." bilgilerini verdi. 

Mehmet Kalyoncu, burada yaptığı açıklamasında inşaat yapmak ile şehir kurmanın çok farklı olduğuna dikkat çekerek, "Çok zor inşaat projelerinin içinde yetişmiş birisi olarak şunu belirtmeliyim: İnşa etmek kolaydır, zor olan kent kurmaktır" ifadelerini kullandı. 

Başkanı Mehmet Kalyoncu, 6 Şubat depremleri gibi büyük bir yıkımdan sonra ülkemizdeki kentleşmenin gidişatına yeni bir yön verilebileceğini, kendilerinin de şehircilik adına bir şeyleri farklı yapmak istediklerini, "Bu projenin tamamını Bünyamin Derman hocamız tek başına yapabilirdi ama 20’ye yakın mimarlık ofisi ve TTV çatısı altında bir araya geldi. Dayanışma ruhuyla çalışıldı" diye konuştu. 

İngiltere merkezli Foster & Partners dahil 500 civarında şehir plancısı ve mimarı bir araya getiren TTV’nin öncülüğünde Hatay’da oldukça iddialı bir şehir planının oluşturulduğunun görüldüğüne dikkat çeken Vahap Munyar, proje ile ilgili verilen bilgileri de aktardı. 

Türkiye Tasarım Vakfı (TTV) Mütevelli Heyeti Üyesi Mehmet Kalyoncu, “Hatay Yeniden Canlanıyor” başlığıyla lanse edilen plan ve proje ile ilgili "Yapılan çalışmaya en yakın örnek ülkemizin kurucusu, Hatay’ı şahsi meselesi gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet kurulurken hazırlattığı kent planıdır. Bu çalışma 1/100.000 ve 1/25.000’lik planlarla ilişki kurup, 5000, 1000 ölçeğine kadar ve hatta pilot alanlarda en ayrıntılı uygulama proje ölçeğine kadar tasarlanan ve artık hayata geçmeye başlayan en somut örnek şeklinde şehircilik tarihinde yerini aldı" açıklamasında bulundu. 

Bu projenin depremden etkilenen kentler ve İStanbul olacak şekilde deprem riskine sahip iller için de rehber niteliğinde olduğuna dikkat çeken Kalyoncu, "Unutmamalıyız ki İstanbul’un böyle bir deprem geçirmeden bir plana ihtiyacı bulunuyor. Vakfımız bunun için de göreve hazır durumda" dedi. 

TTV Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Demirci de “Hatay’ın ihyası” ile 50 hektarlık alanda 5 bin konut ve 2 bin ticari birim tasarımını gerçekleştirmeyi hedeflediklerine dikkat çekti. 

Mehmet Kalyoncu ise planlarını hazırladıkları bölgelerde hedefledikleri binaların yapılmasının maliyeti ile ilgili "Antakya’nın merkezindeki ilk bölge 1,3 milyon metrekarelik bir alan. Burada hayata geçecek projenin sadece yapım maliyeti 1,3 milyar dolar seviyesinde olur" diye konuştu. 

Asgari ücret Temmuz 2024 zammı için yeni kulis bilgisi sızdı! Ünlü ekonomist hem artış yapılacak dedi hem de tarih verdi

Mayıs 2024 kentsel dönüşüm kira yardımı bekleyenler dikkat! Kira yardımı hesaplara ne zaman yatacak? 

Türkiye'de 5 milyon aile sosyal yardım alıyor! 5 haneden biri sosyal yardımdan faydalanıyor...