09 / 01 / 2025

GYODER'in Konya'daki Gelişen Kentler Zirvesi sona erdi!

GYODER'in Konya'daki Gelişen Kentler Zirvesi sona erdi!

GYODER, dünya kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Konya"da düzenlediği ve kalabalık bir yatırımcı grubunu yerel yetkililerlebuluşturduğu Gelişen Kentler Zirvesi'ni bitirdi



Sanayi ve turizm başta olmak üzere birçok alanda güçlü bir potansiyel barındıran Anadolu kentlerini ön plana çıkarmak ve yükselen değer olduklarına dikkat çekmek amacıyla yola çıkan GYODER, dünya kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Konya"da kalabalık bir yatırımcı grubunu ve yerel yetkilileri bir araya getirdi. 1-3 Kasım 2010 tarihleri arasında düzenlen Gelişen Kentler Zirvesi ile Konya, yeni yatırım kararlarının alındığı bir il oldu.
Konya"nın doğal güzellikleri, tarihi dokusu, Türkiye ekonomisine yön verme potansiyeli ve değerlerinin ön plana çıkarıldığı Zirve"de gündem maddeleri önemli konuşmacılar tarafından ele alındı. Açılış konuşmasını GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes"in yaptığı zirvede sırasıyla Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğan birer konuşma yaptı.
Konuşmalarda Konya"nın gayrimenkul alanındaki yatırım potansiyeli, yeni vizyonu, kentsel dönüşüm projelerindeki fırsatlar ı ve yatırımcı gözüyle çözüm önerileri konularında bilgiler ver ildi . Ayrıca konut, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri ile sanayi ve lojistik alanları alt başlıklarında Konya gayrimenkul piyasalarının incelendiği rapor ların sunulduğu zirvenin konuşma bölümü bir sema gösterisi ile sona erdi.
Zirve"nin üçüncü gününde ise Konya"da kentsel dönüşümü örnekleyebilecek prestijli projelerin ve yatırıma açık potansiyel bölgelerin ziyaret edileceği bir teknik gezi gerçekleştirildi.
Zirve"nin üçüncü gününde Konya"da kentsel dönüşümü örnekleyebilecek prestijli projelerin ve yatırıma açık potansiyel bölgelerin ziyaret edileceği bir teknik gezi düzenlendi. Ziyaret edilen bölgeler Konya"nın bugününe ve yarınlarına örnek projeleri içerirken gezi kapsamında görülen ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen projelerin, Eski Sanayi kentsel dönüşüm projesi haricinde toplamda yaklaşık 500 milyon TL değerinde olduğu belirtti. Bunun yanı sıra Eski Sanayi kentsel dönüşümü projesi sonucunda oluşacak yeni kent merkezi de yatırımcılarını bekliyor.

--

Gelişen Kentler Zirvesi'nin ikincisi Konya'da yapıldı!

GYODER"in, gelişen kentlerdeki yatırım fırsatlarını sektör temsilcileriyle buluşturmak ve bu kentlerin gelecekteki yatırımlardan daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi"nin ikincisi 1-3 Kasım 2010 tarihlerinde yapıldı

Konya"nın doğal güzellikleri, tarihi dokusu, Türkiye ekonomisine yön verme potansiyeli ve değerlerinin ön plana çıkarıldığı Zirve"nin üçüncü gününde Konya"daki prestijli projelere dair bilgiler alındı, yatırıma açık potansiyel bölgeler ziyaret edildi.   Eski Sanayi kentsel dönüşüm projesi hariç,   program kapsamında yer alan ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen projelerin toplam yatırım değeri ise 500 milyon TL.

Sanayi ve turizm başta olmak üzere birçok alanda güçlü bir potansiyel barındıran Anadolu kentlerini ön plana çıkarmak, söz konusu kentlerin yükselen değer olduğuna dikkat çekmek amacıyla yola çıkan GYODER, dünya kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Konya"da kalabalık bir yatırımcı grubunu ve yerel yetkilileri kentin gayrimenkul değeri üzerine konuşmak üzere bir araya getirdi. GYODER, ilkini 7-8 Ocak 2010 tarihlerinde Bursa"da düzenlediği Gelişen Kentler Zirvesi"nin ikincisini, Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 1-3 Kasım 2010 tarihlerinde de Konya"da gerçekleştirdi. Zirvede Konya"nın uluslararası standartlarda, planlı gelişmeyi örnekleyen bir kent olmasının yanı sıra marka kentlerin artırılması ve Türkiye"nin gelişmesi açısından Anadolu kentlerinin rolü de vurgulandı. Üç gün süren Konya zirvesinde kalabalık bir katılımcı grubu, kenti kapsamlı olarak tanıtan bir dizi etkinlikle ağırlandı.

Zirve"nin üçüncü gününde Konya"da kentsel dönüşümü örnekleyebilecek prestijli projelerin ve yatırıma açık potansiyel bölgelerin ziyaret edileceği bir teknik gezi düzenlendi. Ziyaret edilen bölgeler Konya"nın bugününe ve yarınlarına örnek projeleri içeriyor. Teknik gezi kapsamında görülen ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen projelerin, Eski Sanayi kentsel dönüşüm projesi haricinde toplamda yaklaşık 500 milyon TL değerinde olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra Eski Sanayi kentsel dönüşümü projesi sonucunda oluşacak yeni kent merkezi de yatırımcılarını bekliyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadyumu: 100 bin m2"lik bir alanda yer alan mevcut stadyum ve spor tesisleri Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından teslim alınarak karşılığında Selçuklu bölgesinde Uluslararası Olimpiyat Kompleksi ile yeni bir stadyum yapılıyor. Mevcut stadyum alanın ticaret ve nitelikli konut alanı olarak değerlendirilmesi düşünülüyor.

Akçeşme Kentsel Dönüşümü: Mevlana Müzesi yanında, şehir merkezinde bulunan Akçeşme Mahallesi"ndeki tarihi Konya evleri ve sokaklar, geleneksel Konya sokağı düzenlemeleriyle Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden canlandırılıyor. Proje kapsamında kamulaştırma ile oluşturulan bir alan çevresinde kalan 9"u tescilli toplam 48 binayı içine alan tarihi Konya evleri aslına uygun hale getirildiğinde, şehrin turizm ve ticari hayatına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Mevlana Kültür Merkezi: Son dönem mimarilerine örnek teşkil eden ve dünyanın en büyük kapalı sema salonunun yer aldığı sema programlarının yanı sıra kültürel programlara ev sahipliği yapan merkez 2004 yılında hizmete girmiş bulunuyor. Yüzde 35"i 15 yılda inşa edilen merkezin kalan yüzde 65"lik kısmı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak 100 günde tamamlandı. Kültür Merkezi"nde 4 bin kişilik sema salonunun yanı sıra kütüphane, konferans salonu ve sergi alanları da mevcut.
 
İstiklal Harbi şžehitliği ve Abidesi: Konya"nın Kurtuluş Savaşı"nda en fazla şehit veren şehir olması sebebiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Konya kültürünün yanı sıra Cumhuriyet tarihini de temsil eden müze kompleksi içerisinde, İstiklal Harbi ve Cumhuriyet tarihi boyunca şehit olan Konyalıların isimlerinin yer aldığı bölümler ile gaziler ve şehit aileleri için bölümler, sanat galerisi ve brifing salonu ile 16 Türk devleti bayrağı ve 42 m. yüksekliğinde 96 m2 büyüklüğünde Türk bayrağı yer alıyor.

Kültürpark ve Yeni Kent Meydanı Projesi: Konya kent merkezinde Alaeddin Tepesi"nin kuzey doğu tarafında Eski Fuar alanı olarak bilinen 80 bin m2"lik alanda yeniden düzenleme yapılıyor. 35 bin m2' yeşil alan, tarihi Başçarşı Sebili, tarihi Dede Bahçesi, 1000 kişilik amfi tiyatro, 3.370 m2"lik havuz, sergi salonları, kafeterya, polis ve zabıta noktalarıyla birlikte 2010 yılında hizmete açılan Kültürpark içerisinde Yeni İl Halk Kütüphanesi binası inşaatı da devam ediyor. Bölge için toplam 30 bin m2 alanı kapsayan proje çalışması başlatılmış bulunuyor.

Japon Parkı: Japonya"nın Kyoto kenti ile kardeş şehir olan Konya"nın ilk tematik parkı Japon mimarisi ve kültürünü yansıtıyor. 36 bin m2"lik alanda kurulu park İstanbul çevre Yolu üzerinde bulunuyor. Park önünden güney yönünde yer alan ve son 5 yıl içerisinde yeni cazibe merkezi haline gelen TOKİ Konutları ve Hastaneler Bölgesi ile yeni toplu konut alanları dikkat çekiyor.

Uluslararası Olimpiyat Köyü ve Yeni Konya Stadyumu: Toplam 400 bin m2 bir alanda Olimpiyat Köyü içerisinde yer alacak stadyumun, 90 bin m2 alanda Selçuklu Kapalı Spor Salonu"nun kuzeyinde inşa edilmesi planlanıyor. 50 lobiden ve 38.656 kişi kapasiteli stadyum,   koltuk ilavesiyle 40 bin kişiye ulaşabiliyor. Stadyum içerisinde engelliler için oturma alanları, 3 restoran, 4 bin araçlık otopark, mağazalar ve çok amaçlı salonlarının yapılması planlanıyor.

Eski Sanayi Kentsel Dönüşümü: Eski Sanayi Projesi Konya"nın gelişimini ve dönüşümünü tetikleyici, öncü ve kapsamlı bir yatırım projesi olarak dikkat çekiyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen ve 1. etabı 600 bin m2 için uygulanacak olan Eski Sanayi Alanı ve çevresinin Kentsel Dönüşüm Fikir Projesi İstanbul,  Ankara  ve Konya tren hattı dönüşümün önemli bir hattını oluşturuyor. Hattın işletime açılmasının, Konya kentsel mekanında hızlı gelişim ve değişimlere neden olması bekleniyor.   Proje sayesinde, kamu-özel sektör ve sivil örgütler işbirliği çerçevesinde uygulanabilir, yaygınlaşabilir bir modelin kentleşme pratiğinin kazandırılması amaçlanıyor. Ülkesel, bölgesel ve kentsel ölçekte hızlı ulaşım sistemleri (hızlı tren-tramvay-otobüs) ile erişilebilirliğin maksimize edildiği iş-konut-ulaşım-rekreasyon kullanımlarıyla birlikte, yeşil alanlar ve iş-ticaret merkezlerinin dokusuyla bütünleşecek özel bir konut dokusu da tasarlanıyor.

Zirvenin ilk gününde ise Mevlana ve şžems-i Tebrizi Türbelerinin yanı sıra Karatay Müzesi, Alaeddin Camii, Meram ve çatalhöyük ziyaret edilmişti. İkinci gün düzenlenen oturumlarda ise zirvenin değerli konuşmacıları, genel ekonomik değerlendirmelerin yanı sıra Konya ilinin gayrimenkul alanındaki yatırım potansiyeli, Konya"nın yeni vizyonu, kentsel dönüşüm projelerindeki fırsatlar ve yatırımcı gözüyle çözüm önerileri konularında bilgiler verdi. Ayrıca konut, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri ile sanayi ve lojistik alanları alt başlıklarında Konya gayrimenkul piyasalarının incelendiği rapor da sunuldu.


Geri Dön