18 / 05 / 2024

GYO'ların bilançolarında gerileme var

GYO'ların bilançolarında gerileme var

Üçüncü çeyrek bilançoları borsaya gelmeye başladı.



Bilançosunu açıklayan altı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı(GYO) şirketinin net kârında yüzde 6.4 oranında gerileme gözleniyor. Bu şirketlerden sadece ikisi kârını geçen yılın aynı dönemine göre artırabilmiş. Yine net döviz pozisyon da bilançolarda takip edilen önemli bir kalem.

Yılın üçüncü çeyrek bilançoları, borsaya gelmeye devam ediyor. Geçen hafta sonu itibariyle konsolide olmayan bilançolar tamamlandı. Konsolide olan bilançolar içinse son gönderme tarihi 28 Kasım. Analistler, üçüncü çeyrek bilançoları üzerinde, genel olarak krizin etkilerinin sınırlı olduğunu ifade ediyor. Buna rağmen otomotiv, dayanıklı tüketim, inşaat malzemeleri üreticileri ve gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörlerinde bir miktar yavaşlama gözleniyor.

Krizin etkileri özellikle ekim ayından yani son çeyreğin ilk ayından itibaren etkisini hissettirmeye başladı. YTL aşırı oranlarda değer kaybetti. Bu son çeyrekte özellikle döviz pozisyonu ekside olan şirketlerin kur farkı zararı yazmalarına neden olacak. Yine faiz oranlarının yükselmesiyle, kredi maliyetlerinin artması da şirketler açısından ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Bilançoda gerileme var

Bu girişi yaptıktan sonra dergimizi yaptığımız saate kadar altı GYO şirketinin bilançosunu İMKB'ye açıkladığını görüyoruz. Bu şirketlerden Y&Y GYO haricindeki beş şirket de geçen yılını üçüncü çeyreğinde olduğu gibi net kâr açıklamayı başardı. Ancak burada dikkat çeken bir nokta var. O da altı şirketin net kârının toplamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 gerilemesi. Rakam, 65 milyon YTL'den 60.9 milyon YTL'ye gerilemiş durumda.

Özellikle Sağlam ve Sinpaş GYO'nun kârlarındaki erime yüzde 50'nin üzerinde. Geçen yıla göre kârı daha yüksek gelen şirketler ise Vakıf ve Atakule GYO. Yani yukarı da belirttiğimiz gibi yılın üçüncü çeyreğinde GYO şirketlerinin bilançolarında bir miktar olumsuz veriler gelmeye başladı.

Döviz pozisyonu önemli

Borsacılar, 9 aylık bilançoların 12 aylık verilere ışık tutması açısından önemli olduğunu ifade ediyor. Stoklar, net döviz pozisyonu gibi kalemler özellikle inceleniyor.Özellikle döviz pozisyonları, şirketlerin net kâr hanelerini ciddi oranda etkileyecek. Bu anlamda altı şirket arasında özellikle Sağlam GYO'nun eksi net döviz pozisyonu dikkat çekici. İş GYO ve Sinpaş GYO ise 30 milyon YTL'nin üzerindeki artı net yabancı pozisyonu ile dikkat çeken iki şirket.

Okhan Şentürk/Ekonomist

Geri Dön