29 / 04 / 2024

GYO'ların halka arzı, konut projelerinin finansman ihtiyaçlarını çözüyor!

GYO'ların halka arzı, konut projelerinin finansman ihtiyaçlarını çözüyor!

Son zamanlarda GYO'lar peş peşe halka arz ediliyor. Peki konut sektörü için GYO'ların halka arzları ne ifade ediyor?



Fahiş fiyat artışlarıyla beraber konuta erişilebilirlik sorunu gündemden düşmüyor. Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde gayrimenkul yatırım ortaklıklarını kaleme aldı. 

Prof. Dr. Ali Hepşen, konutta dengeli bir arz-talep ortamı yaratılamadığı sürece hem satılıklar hem de kiralıklar açısından sorunların devam edeceğinin altını çizdi. 

GYO ların halka arzı, konut projelerinin finansman ihtiyaçlarını çözüyor!

TÜFE DÜŞERSE KREDİLERDEN TAVİZ VERİLMEZ

Yerel seçimlere yaklaşılırken, kamuoyunda beklentinin yüzde 1.20 faiz oranlı ve 15 sene vadeli konut kredisinin sunulması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hepşen, "Buna bağlı olarak talebin canlandırılması ve konut üreticilerinin elde kalan konutlarını hızla eriterek yeni konut projelerine başlamalarına fırsat sunulması" diyerek, bunun o kadar da kolay olmadığının altını çizdi. 

Öncelikle enflasyonla mücadele gerçekliğinin olduğuna dikkat çeken Hepşen, bu çerçevede Ağustos'tan bu güne kararlılıkla sürdürülen kredilerin sıkılaştırılma sürecinin olduğunu, yeni yılda da hedefin mevcut yüzde 61 olan yıllık TÜFE’nin yüzde 40'ların altına düşürülmesi olması durumunda kredi sıkılaştırma politikalarından taviz verileceğini düşünmediğini dile getirdi. 

"Diğer yandan  TCMB politika faizini 500 baz puan daha yükselterek faizi yüzde 40 seviyesine ulaştırdı" diye konuşan Ali Hepşen, kararın ardından bankaların da kredi faizlerini güncellediğini aktardı.

GYO ların halka arzı, konut projelerinin finansman ihtiyaçlarını çözüyor!

KONUT KREDİSİ KULLANIMI SINIRLI KALACAK

Prof. Dr. Ali Hepşen, yeni yılda politika faizindeki artış beklentilerinin dikkate alınması durumunda konut kredisi faizlerinin de aylık yüzde 3 ile 4 arasında kalmaya devam edeceğinin altını çizerek, "Ayrıca, önümüzdeki birkaç günlük süreçte yasalaşması beklenen Torba Kanun kapsamında konut kredilerinde maliyeti artıracak olan BSMV uygulaması da dikkate alınmalı" açıklamasında bulundu. 

Tüm bu bilgilerin, gelecek sene hane halkının konut kredisi kullanımının sınırlı ölçekte kalmaya devam edeceğini gösterdiğine vurgu yapan Hepşen, yeni dönemde bankacılık uygulamaları üzerinden talep yaratarak devam eden ya da yeni başlanacak olan konut projelerinin finansmanına katkıda bulunmanın da kolay olmayacağını söyledi. 

GYO ların halka arzı, konut projelerinin finansman ihtiyaçlarını çözüyor!

KİRA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HIZI DURDU MU?

Ali Hepşen, kira piyasasında alınan kararlar kapsamında da yatırımcının konut projelerine yatırım yapmaktan nisbi şekilde uzaklaştığını ifade etti. 

"Konut üreticilerinin son birkaç yıllık dönemde ürettikleri konutların hacmen yarısını yatırımcılara yönelik olarak üretmelerine karşılık, kira piyasasına ilişkin düzenlemelerin yatırımcıları bu piyasadan uzaklaştırmaları konut üreticilerinin finansman sorunları ile karşı karşıya kalmalarına sebep olabilecektir" açıklamasında bulunan Prof. Dr. Hepşen, İstanbul’da Ekim'de 1+1 ve 2+1 konutlarda kiralar değişmediğine, 3+1 konutlarda yüzde 1 oranında yükseliş olduğuna dikkat çekti. 

4+1 evlerde ise kira değerlerinde yüzde 1'lik düşüş yaşandığının altını çizen Hepşen, Ağustos ayından bu yana kiralarda artış hızının durduğunun bir gerçek olduğunu söyledi. 

GYO ların halka arzı, konut projelerinin finansman ihtiyaçlarını çözüyor!

GYO'LARIN HALKA ARZLARI NE ANLATIYOR? 

Prof. Dr. Ali Hepşen, tüm bu değerlendirmeleri gündeme getirmesinin amacının, ön ödemeli satış süreçlerine bağlı kaynak yaratmaktan uzak kalacak olan konut üreticilerinin gerek arsa temini, gerek devam eden projelerinin finansmanı, gerekse de stok yönetimindeki uzun vadeli kaynak arayışında sermaye piyasalarına yönelme eğilimini gösterecek olması olduğunu belirtti. 

Özellikle konut projeleri hayata geçiren şirketlerin kendilerini ya da geliştirdikleri projeler özelinde kurdukları özel amaçlı şirketleri gayrimenkul yatırım ortaklığı yapısına dönüştürerek paylarının bir kısmını halka arza konu etmelerinin, finansmana erişimde önemli bir adım şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Hepşen, sermaye piyasası üzerinden finansmana erişmenin ve bunun konut projelerinde kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. 

Hepşen, burada projenin büyüklüğü ve finansmanında kullanılacak fon yapısı, mülkiyetin kullanımı, inşaat hakları, finansman maliyeti, konut projesinin planlanması ve inşaat süresi ile projenin sağlayacağı düzenli nakit akımları ve karlılığı gibi durumların finansmanda kaynak yönteminin seçimini etkileyecek unsurlar olduğunun altını çizdi. 

"GYO'lar üzerinden arsanın temininden stokun finansmanına kadar farklı alanlardaki finansman ihtiyaçlarına çözüm bulunmaya çalışılıyor" diyen Ali Hepşen, son dönemde GYO'ların halka arz onaylarına bakıldığında, ihraca konu paylarının halka arz edilerek satılmasıyla beraber şirketlerin önemli büyüklükte bir kurumsal finansman kaynağına ulaşma imkânına sahip olduklarının söylenebileceğini aktardı. 

Hepşen, söz konusu yazısını "Bu kaynak geri ödenmesi gereken geçici bir kaynak olmayıp, şirketlerin kurumsallaşmasına da olumlu etkide bulunacak şekilde kalıcı niteliktedir. GYO’ların halka arz süreçlerine bu açıdan bakmak önemlidir" diyerek tamamladı. 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 13,5 arttı!

Kira ve barınma sorununda kilit yüksek enflasyon! Enflasyon düşerse, fiyatlarda geriye gelecek!

Yabancıya konut satışında alt limitin 600 bin dolara yükseltilmesine vatandaşlar ne dedi? 

Ev sahiplerinden asgari ücret çıkartması: Kiralık ev ilanlarını tek tek geri çektiler!

Artan kiraların gerçek nedeni resmen açıklandı!


Geri Dön