27 / 04 / 2024

Ev sahiplerinden asgari ücret çıkartması: Kiralık ev ilanlarını tek tek geri çektiler!

Ev sahiplerinden asgari ücret çıkartması: Kiralık ev ilanlarını tek tek geri çektiler!

Milyonlarca asgari ücretlinin beklediği gibi ev sahipleri de asgari ücret merakla bekliyor. Ev sahipleri asgari ücret belli olmadan, kiralık ev ilanlarını kaldırdı, Ocak ayını bekliyor.



Ev sahipleri asgari ücretin henüz belli olmamasından dolayı herkes gibi Ocak ayını bekliyor. Bununla birlikte ev sahipleri asgari ücretin belli olmamasından dolayı kiralık ev ilanlarını çekmeye başladı. 

EV SAHİPLERİNİN GÖZÜ ASGARİ ÜCRETTE!

Şubat ayında hesaplara yatması beklenen emekli ve asgari ücret zamları bazı ev sahiplerini harekete geçirdi. Bu nedenle kiralık ilanında olan evlerin sistemden çekildiği iddia edildi.

Yayından kaldırılan ilanların ise zamlar sonrası, yani şubat ayında tekrar girileceği belirtildi. İstanbul'da emlak işiyle uğraşan Murat Gözüpek "Şimdilik bekleyelim, şubat ayında ilana çıkarız diyen müşterilerimiz var. Beylikdüzü'nde geçen hafta 10 bin liradan ilana çıkılan daireyi, ev sahibi talebiyle geri çektik.

Memurlarnet'te yer alan habere göre; aynı ilanı zamlar sonrası yani şubat ayında 18 bin liradan koyulacak şekilde anlaştık. Yine Bahçeşehir'de 22 bin liralık bir daire ilanı şubat ayı başında 35 bin liraya geri ilana girilecek" dedi.

ASGARİ ÜCRETTEN 1 AY ÖNCE KONUT VE KİRA FİYATLARI YÜKSELİYOR 

Sadece konut sektöründe değil, her zam döneminde fırsatçılığın olduğunu söyleyen Gözüpek son 3 yıldır bu durumun alışkanlık olduğunu belirtti.

Asgari ücrete ve emekli maaşlarına zam yapılmadan 1 ay önce konut, otomobil ve gıda fiyatlarının yükseltidiğie dikkat çeken Gözüpek,  geçen temmuzda kiralık konut ilanlarının fiyatlarınn yükseltiğini belirtti.

Gözüpek '' Vatandaşın cebine zam girmeden çıkıyor. Devlet buna müdahale etmeli. Boş daireler denetlensin. Bizim de işlerimiz kesildi. Fiyatların artacağını bilen vatandaşlar da ev bulma telaşına düştü. Ancak kiralık evler ilandan çekiliyor. Konut alımları zaten durmuştu, şimdi kiralıklarda da yaprak kımıldamıyor" diye konuştu.

Ev sahiplerinden asgari ücret çıkartması: Kiralık ev ilanlarını tek tek geri çektiler!
EMLAKÇI KOMİSYONU 50-60 BİN OLABİLİYOR

İstanbul Bahçeşehir'de emlak danışmanlığı yapan Ece Eyüboğlu da konut satışlarının en kötü dönemini yaşadığını belirterek: "Bankalar konut kredisi vermiyor. Ev alamayan kiralamaya yönelmişti. Ocak-haziran döneminde kiralık konut talebi de arzı da iyi seviyedeydi. Ancak son 3 aydır hareket azaldı.

Ev sahipleri kiralık konut fiyatlarını düşüme taraftarı değil. Fiyatlarda vatandaşa yüksek kaçıyor. Bu nedenle işler azaldı. 2024 yılını bekleyenler var. Asgari ücret zammı ve emekli maaşlarının artması ile piyasada hareketlenme yaşanacaktır. Çünkü bugün İstanbul'da bir ev taşımak; nakliye, kira, depozito, emlakçı komisyonu derken 50-60 bin lirayı buluyor." dedi.

EV SAHİPLERİ İNSAFA GELDİ

Piyasadaki köpüğün erimesi ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam davaların azalmasını sağladı. Ara buluculuk yapan Avukat Sema Solmaz ara buluculuk davaları genel olarak olumlu sonuçlandığına dikkat çekerek, kira fiyatlarının düşüşe geçmesi ile ev sahipleri insafa gelmeye başladığını belirtti.

Kira zam davalarının genel olarak enflasyon rakamı ile uzlaşmaya varıldığını söyleyen Solmaz "Yüzde 25 zam sınırı var evet ama açılan davalarda evde oturma süresi ve emsal değerler dikkate alınıyor. Ev sahipleri kiracıların lehine olan bu davaların uzamaması için orta yolda anlaşmaya varıyor. Genel olarak zam oranları enflasyon ile doğru orantılı gidiyor"  dedi.

Kira 3 ay ödenmediğinde diğer ayların kiraları için icra takibi yapılabilir mi? 

Geri Dön