17 / 05 / 2024

Habib Kanat, uyuşturucu parasıyla cami yaptırdı!

Habib Kanat, uyuşturucu parasıyla cami yaptırdı!

Polis, işadamı Habib Kanat'ın uyuşturucu imalatı yapılan depolarını bastı



Piyasa değeri 2 milyar TL olan uyuşturucu hammaddesi ele geçirildi. Kanat'ın Ataşehir'de babasının adına cami yaptırdığı öğrenildi. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü, uzun süredir uyuşturucu ticareti yaptığı bilinen ancak aleyhinde yeterli delil bulunamayan Habib Kanat'ı 1.5 yıl önce teknik takibe aldı. Bu amansız takip, en sonunda meyvesini verdi ve polis, Kanat'ın Pendik ve Tuzla'da 3 imalathanesi ve bir deposunun olduğunu belirledi. Bu 4 adrese baskın yapan polis, uyuşturucu hammaddesi olan 3 ton amfetamin ile 30 ton kimyasal maddeyi ele geçirdi. Operasyonda Kanat'ın yanısıra yüksek kimya mühendisi Doç Dr. Hüseyin Rıza Işık'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. İmalathanelerde üretilen malın Ortadoğu'ya sevk eden işadamı Ş.H. ile oğlu Ş.M.H.'nin ise arandığı bildirildi.

'İMALATÇI' KİMYA MÜHENDİSİ
Polis, uyuşturucunun piyasa değerinin 2 milyar lirayı bulduğunu ve bu rakamın tarihi bir rekor olduğunu söyledi. Uzmanlar, 3 ton amfetamin ile 200 milyon adet Captagon hap üretilebileceğini söyledi. Ataşehir'de emlakçılık yapan ve döviz bürosu işleten Habib Kanat'ın İstanbul'un çeşitli semtlerinde 200 milyon TL'lik gayrimenkulünün bulunduğu belirlendi. Kanat'ın, Ataşehir'deki  TOKİ  arazisine 1 milyon TL harcayarak cami yaptırdığı ve babası Mustafa Kanat'ın adını verdiği de ortaya çıktı. Operasyon sonucunda, bugüne kadar yurtdışından getirildiği bilinen amfetaminin Türkiye'de üretildiği de anlaşılmış oldu. İmalathanelerin başında bulunduğu gerekçesi ile gözaltına alınan Yüksek Kimya Mühendisi Doç. Dr. Hüseyin Rıza Işık ise, narkotik polisinin yakından tanıdığı bir isim. Uzun yıllar İstanbul ve Beykent Üniversitesi'nde ders veren Işık, bir dönem Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde de uyuşturucu hapların içeriği ile ilgili bilirkişi olarak görev yapmıştı. Birçok polis çocuğunun üniversitelerden burs almasına yardım ettiği öğrenilen Işık, 2007'de extacy ürettiği için tutuklanmıştı. 14 ay cezaevinde kaldı. Serbest kaldıktan sonra 'imalata' devam etti.

45 GÜNDE 839 OPERASYON
İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, son 45 gün içerisinde, 839 ayrı operasyonla 492 kilo eroin, 35 kilo afyon sakızı, 34 kilo amfetamin, 324 kilo esrar, 17 kilo kokain, 137 bin adet extacy ve 12 bin adet captagon hap olmak üzere toplam 942 kilo uyuşturucu ele geçirdi. Bin 445 kişiyi de gözaltına aldı. İstanbul Valisi Muammer Güler, "Son yıllarda yapılan en büyük operasyon. Okullarda uyuşturucu satıcıları için önlemler alıyoruz" dedi.
Tamer OSKAY/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Zehri sattı kılıfını hazırladı
Uyuşturucudan elde ettiği gelirle cami yaptıran Habib Kanat ve zehir üreten narkotik şubede görevli Hüseyin Rıza Işık yakalandı. Tarihe geçecek baskında 2 milyar TL değerinde uyuşturucu bulundu

İstanbul tarihine geçecek narkotik operasyonunda 2 milyar TL değerinde yaklaşık 200 milyon adet captagon hap imal edilebilecek ham madde ele geçirildi. Üstelik zehir üretiminin başında olan işadamı Habib Kanat'ın dikkat çekmemek için İstanbul Ataşehir'de kendi adına cami yaptırdığı, uyuşturucuyu imal eden yüksek kimya mühendisi Doç. Dr. Hüseyin Rıza Işık'ın ise İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü'nde bilirkişi olarak görev yaptığı ortaya çıktı. Narkotik polisinin "Hocam" diye hitap ettiği Işık polis çocuklarına da burs sağlanmasına aracılık ediyordu. Zehir tacirlerinin dudak uçuklatan foyası Pendik ve Tuzla'da sanayi bölgelerinde bulunan 3 imalathane ile bir depoya yapılan baskınla tespit edildi. Operasyonlarda uyuşturucu maddelerin sahibi Habib Kanat ve yüksek kimya mühendisi Hüseyin Rıza Işık'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alınırken, üretilen uyuşturucuyu Orta Doğu ülkelerine sevkeden işadamı Ş.H. ile oğlu Ş.M.H. ise aranıyor.

2 MİLYAR TL'LİK REKOR UYUŞTURUCU
Operasyonlarda 200 milyon adet captagon hap yapmaya yetecek miktarda tam 30 ton Amfetamin maddesi ele geçirildi. Uyuşturucuların değerinin 2 milyar TL olduğu belirlenirken, bu meblağ Türk tarihine bir ilk olarak geçti. Piyasada satılan uyuşturucuların saflık oranın düşük olduğu ve bu saflıkta 2 milyar adet captagon hap üretilebiliceği ifade ediliyor.

Eroinden kazandı 200 milyon TL'lik gayrimenkul aldı
İstanbul Narkotik Şube ekiplerinin bir buçuk yıllık çalışmasının ardından gözaltına alınan Kilisli işadamı Habib Kanat'ın İstanbul'un çeşitli semtlerinde 200 milyon TL değerinde gayrimenkul sahibi olduğu belirlenirken,  zehir tacirliğinin yanı sıra inşaat işleriyle de uğraştığı tespit edildi. Habib Kanat Ataşehir'de 1 milyon TL bağışlayarak yaptırdığı caminin açılışında yaptığı konuşmada "Büyük mutluluk duydum. İlk namazda caminin dolması bu bölgede camiye büyük ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Allah herkese böyle bir mutluluk nasip etsin" demişti.

SÖZDE MÜHENDİS AMFETAMİN ÜRETTİ
Öte yandan bu operasyonla Amfetamin maddesinin artık Türkiye'de de üretilebildiği ortaya çıkmış oldu. Amfetamini ürettiği için gözaltına alınan kimyager ise bir dönem Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde uyuşturucu hapların içeriği ile ilgili bilirkişi olarak görev yapan ve uzun yıllar üniversitelerde ders veren Yüksek Kimya Mühendisi Hüseyin Rıza Işık.

NARKOTİK POLİSİ `HOCAM' DİYORDU
Narkotik'te görevli polislerin "Hocam" diye hitap ettiği Hüseyin Rıza Işık polis çocuklarına burs sağlanmasına aracılık ediyordu. Ancak Işık'ın 2007 Temmuz ayında uyuşturucu imal ettiği için tutuklanarak cezaevine girdiği ve 14 ay sonra çıktığında ise uyuşturucu imalatına devam ettiği belirlendi.

Polis bir gençlik afetini engelledi
İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerinin son 45 gün içerisinde düzenlediği 839 ayrı operasyonda toplam 942 kilo uyuşturucu ele geçirildi ve bin 445 kişi gözaltına alındı. İstanbul Valisi Muammer Güler, operasyon için "Şimdiye kadar yapılan en büyük uyuşturucu operasyonu. Polis gençler için afet kadar tehlikeli bir olayı engelledi" dedi
Bünyamin DEMİRKAN/Star

Uyuşturucu parasıyla Ataşehir'e cami yaptırmış
  
İstanbul polisi son yılların en büyük uyuşturucu operasyonunda değeri 2 milyar liralık, captagon hap üretiminde kullanılan kimyevi madde ele geçirdi. Uyuşturucu baronunun, zehir ticaretinden kazandığı paralarla Ataşehir'de Kilisli Mustafa Kanat Camii'ni yaptırdığı ortaya çıktı

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün bir yıl önce başlattığı çalışma tarihin en büyük operasyonlarından biriyle noktalandı. Tuzla ve Pendik'te baskın yapılan dört adreste eroin yapımında kullanılan 30 tonun üzerinde kimyasal madde ele geçirildi. Yetkililer, ele geçirilen malzemeyle piyasa değeri 2 milyar lira olan 200 milyon captagon hap yapılabileceğini belirtti. 377 ayrı numune madde, incelenmek üzere Kriminal Laboratuvarı'na götürüldü.
İstanbul Valisi Muammer Güler, operasyon için 'Şimdiye kadar yapılan en büyük uyuşturucu operasyonu. Polis, insanlığı tehdit eden uyuşturucu maddeyi ele geçirmiştir. Geçtiğimiz günlerde uyuşturucu yüzünden hayatını kaybeden Begüm kızımızın katilleri arasında bu maddeyi üretenler de vardır' dedi. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise, 'Bu bir savaştır. İnsanlığı zehirleyen bu kişilere karşı savaşımız devam edecektir' diye konuştu.

POLİSLERİN HOCASI
Operasyonlarda 11 kişi gözaltına alınırken, uyuşturucunun sahibi olduğu öne sürülen Hidayet aşiretinden Şefket Hidayet ve oğlu Şıh Mehmet Hidayet aranıyor. Yakalananlar arasında Doçent Doktor H.R.I. de bulunuyor. Yüksek Kimya Mühendisi H.R.I.'nin Narkotik operasyonunda bilirkişilik yaptığı ortaya çıktı. H.I.R.'ın, görevi nedeniyle polisle bir süre iç içe çalıştığı  kaydedildi. Uyuşturucu şebekesinin diğer önemli ismi H.K.'nın gayrimenkul zengini bir işadamı olduğu, Ataşehir'de Kilisli Mustafa Kanat Camii'ni yaptırdığı öğrenildi.

KORKUNÇ BİLANÇO
29 Haziran 2009'dan bugüne kadar yurtdışına gönderilmek üzere 492 kilogram eroin, 35 kilogram afyon sakızı ve 34 kilogram metamfetamin ele geçirildi. Sokak operasyonlarında 324 kilogram esrar, 17 kilogram kokain, 137 bin 824 extasy ve 12 bin 72 captagon yakalandı. Bin 445 kişi adliyeye sevk edildi.
Devrim TOSUNOĞLU/Akşam

Tarihi zehir operasyonu

İstanbul Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bir yıl önce ortaklaşa bir çalışma başlattı. Teknik, fiziki ve istihbarat takip sonucu süren çalışmaların ardından Tuzla ve Pendik'te tespit edilen 4 adrese operasyon düzenlendi. Bu adreslerden üçünün uyuşturucu imalathanesi ve birinin de depo olarak kullanıldığı belirlendi. Burada yapılan aramalarda Captagon ve eroin yapımında kullanılan 30 ton kimyasal madde ele geçirildi. Maddelerin arasında 400 kilogram amfetamin maddesi, 600 kilogram benzil metil keton ve 5 ton da alfa aseliton fenil maddesi olduğu açıklandı. Yetkililer, ele geçirilen malzemeyle piyasa değeri 2 milyar TL olan 200 milyon adet Captagon hap yapılabileceğine dikkat çekti. 4 ayrı adresten Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü görevlilerince alınan toplam 377 adet numune madde, incelenmek üzere Kriminal Polis Laboratuarına götürüldü.

Narkotik Polisi "Hoca" diyordu

Soruşturma kapsamında eski öğretim görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Rıza Işık da yakalandı. Doç.Dr. Işık'ın şebekenin önde gelen isimlerinden biri olduğu tespit edildi. Özellikle uyuşturucu maddelerin üretimi konusunda çete üyelerine danışmanlık yapan Işık'ın uyuşturucu hap imalatı yaptığı ortaya çıktı. 2007 yılında da aynı suçtan yakalanan ve 14 ay cezaevinde yatan Işık'ın Narkotik Polisinin yakından tanıdığı bir isim olduğu anlaşıldı. Birçok üniversitede bir dönem öğretim görevlisi olarak çalışan yüksek kimya mühendisi Işık'ın Narkotik Polisine bilirkişilik yaptığı ve Polisin kendisine "Hocam" diye hitap ettiği belirtildi.

Ataşehir'de TOKİ'ye cami

Polisin düzenlediği operasyonda uyuşturucunun sahibi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan iş adamı Habip Kanat'ın döviz büroları işlettiği ve aynı zamanda gayrimenkul zengini olduğu öğrenildi. Kanat'ın Ataşehir'de ağabeyinin adını taşıyan bir cami yaptırdığı ortaya çıktı. Kaba inşaatı biten "Kilisli Mustafa Kanat Camii" inşaatının sürdüğü de ortaya çıktı. Kilisli iş adamı Habip Kanat'ın sponsoru olduğu caminin inşaatının TOKİ tarafından yapıldığı tespit edildi. Aralarında iş adamı Habip Kanat, eski öğretim görevlisi ve kimya mühendisi Hüseyin Rıza Işık ile yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğu 11 kişi, önceki gün Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. 11 kişi, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Aileden iki kişi aranıyor

Operasyonla ilgili otobüs firması bulunan ünlü Hidayet ailesinden olan Şevket Hidayet ve oğlu Mehmet Hidayet'in de arandığı ifade edildi. 11 kişilik şebekeyle ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan açıklamada İstanbul Valisi Muammer Güler ile İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın bilgi verdi. Operasyon için "Şimdiye kadar yapılan en büyük uyuşturucu operasyonu" diyen Vali Güler, "Ele geçirilen amfetamin miktarı, ülkemizde şimdiye kadar yakalanan toplam amfetamin miktarının 4 katıdır" dedi. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise "Bu bir savaştır. Devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Vatan


Geri Dön