27 / 04 / 2024

Hadije Ortadoğu'da 5 farklı ülkede mağaza açacak!

Hadije Ortadoğu'da 5 farklı ülkede mağaza açacak!

Ortadoğu'da hayata geçirilen Hadije projesi kapsamında; Yıldırım Mayruk'tan Özgür Masur'a kadar birçok ünlü modacının tasarımları aynı mağazada satışa sunulacak. Firma, Ortadoğu'da 5 farklı ülkede mağaza açacak...



Hadije; 26 yaşındaki Hatice Aydeniz'in girişimciliğini üstlendiği Ortadoğu'da hayata geçirilecek bir proje. Bu proje; Yıldırım Mayruk'dan Özgür Masur'a, Barbaros Şansal'dan Tuvana Büyükçınar'a kadar birçok ünlü tasarımcının ürünlerini bir mağazada buluşturacak. Böyle bir konsept mağaza zincirinin kurulmasının amacı; yakın coğrafyalarda Türkiye için 'yüksek moda ve tasarım ülkesi' algısı oluşturmak. Aydeniz, bu proje hakkındaki soruları yanıtladı: 


 Projenin adı neden Hatice değil de Hadije? 

Araplar adımı Hadije olarak telaffuz ediyor, o yüzden marka adı da Hadije olsun istedim. 


BATI HAKİMİYETİ VAR 

 Hadije neden özellikle Ortadoğu'da hayata geçirildi? 

Suudi Arabistan'ın; dizilerimize, tasarımlarımıza, kültürümüze olan hayranlığı çok fazla. 'Neden Türk moda tasarımcılarının ürünlerini bu pazara sokmuyoruz?' dedik. Bu aslında çok riskli olmayan bir girişim. Şimdilik en yakın pazar Suudi Arabistan ama ilerleyen zaman içinde hedefimizde tüm yakın coğrafyalar var. 


 Bu projeyi geliştirmeye nasıl karar verdiniz? 

Ekonominin ekseni artık batıdan doğuya doğru kaydı. Dünyanın pek çok ülkesinde, Türk tasarım ve moda ürünlerinin yoğun ilgiyle izlendiğine, Türk kültürünün derin izler bıraktığına şahit oldum. Bugün lüks diyebileceğiniz tüm mağaza, marka ve tüketim ürünlerinde Batı'nın hakimiyetini ve tekelini yoğun olarak hissediyoruz. Hadije markasının temelinde, aslında benim de kendime sorduğum bir soru var: 'Neden Türk tasarımcıları ve modacıları; Ortadoğu'dan başlamak üzere tüm dünyaya yayılacak bir perakende zincirinin raflarında yer almıyor? Türk modacıların isimlerini Paris, Milano, Londra gibi modanın gözde noktalarında sıkça duymamız da, aklımdaki bu sorunun bir girişime dönüşmesinde etkili oldu. Tasarımcı Hatice Gökçe organizatörlüğünde bu işe giriştik. 


ARAP BASINI ÇOK İLGİLİ 

 Proje kapsamında hangi tasarımcıların ürünleri olacak? 

Özgür Masur, Yıldırım Mayruk, Gamze Saraçoğlu, Barbaros Şansal, Özlem Süer, Tuvana Büyükçınar, Raisa Vanessa Sason, Zeynep Erdoğan, Zeynep Tosun ve Hatice Gökçe. 


 Mağazalar hangi şehirlerde olacak? 

2015'in ilk ayında Bakü ve Riyad'da açılmış olacak. Önümüzdeki ay, tüm tasarımcılarımızın ürünlerinin tanıtıldığı bir defile düzenleyeceğiz. Sonraki dönemde Ortadoğu'da beş farklı ülkede de mağazalarımızı açacağız. 


 Projeye Arap basını da oldukça ilgi duyuyor... 

Evet, çok ilgililer çünkü Türk tasarımlarına ciddi bir hayranlıkları var. Doğru zamanda doğru bir girişim yaptığıma inanıyorum. 


 Peki, daha önceden tekstille ilgili miydiniz? 

E7 Grup olarak aile şirketiyiz. Ben, 26 yaşındayım ve finans mezunuyum. İşim finans ve burada da aslında yatırımcı kimliğimle bulunuyorum. Hadije; giyim, tekstil vs üretimine girmeyecek, Türk modacıları buluşturan bir mağaza konsepti olacak. Burada ben işkadını kimliğimle bir girişim yapıyorum ve bunun da diğer insanlara ilham kaynağı olmasını diliyorum. 


'ŞİMDİKİ TASARIMCILAR DAHA ŞANSLI'

Hadije projesi kapsamında tasarımlarını Ortadoğu'da tüketiciyle buluşturacak olan Yıldırım Mayruk şunları söyledi: 


 Şimdiki tasarımcılar eskiye nazaran çok daha şanslılar; daha çok imkanları var, işleri daha kolay. Hadije gibi projeler çok faydalı. Bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu, ne yaparsak kendi kendimize yapabiliyorduk. 


 Yetenek, çalışkanlık, üreticilik çoğu zaman önemini yitiriyor. 'Ben de bu işi yaparım' diyen, merak eden bu işe giriyor ve tasarımcı oluyor. Tabii ki geçek tasarımcıyla, gerçek olmayan bir zaman sonra ayrılıyor. Hadije konsepti dahilindeki isimler ciddi anlamda yol kat eden tasarımcılar. Bundan sonra daha da fazla ilerleyecekler. Hepsi gerçekten başarılı bulduğum isimler. 


Özlem Yılmaz Küçük-Sabah Gazetesi


Geri Dön